Hyppää sisältöön

Vuosaaressa jalat pysyvät kuivana syksylläkin

Vuosaaren 12. reikä pelataan loivaan ylämäkeen.

Vuosaari Golf on tällä viikolla toinen GoGolfin Viikon kentistä. Links-henkisellä kentällä jalat eivät kastu syyskeleilläkään

Vuosaari Golf aukeaa yleensä ensimmäisten joukossa keväisin ja sulkeutuu viimeisenä talven kynnyksellä. Syksyllä kenttä säilyy pitkään pelikunnossa, koska se on rakennettu siten, että sadevesi valuu pois väyliltä ja viheriöiltä.

Keskeinen sijainti takaa sen, että kentällä vierailee paljon pelaajia. Helsingin keskustasta kentälle ajaa autolla noin puolessa tunnissa, mikäli ei ole ruuhkia, ja erityisesti Itä-Helsingissä asuvalle Vuosaaressa pelaaminen on järkivalinta. Halutessaan kentälle pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuvälineillä.

Kieroksia kertyy parhaimmillaan kaudessa yli 35 000, ja myös tiistaina kentällä riitti paljon pelaajia keskellä päivää. Suurin osa pelaajista näytti olevan nuorekkaita senioreita, jotka olivat jo kenties jättäneet työelämän taakseen ja näyttivät nyt nauttivan aktiivisista eläkepäivistä rakkaan harrastuksen parissa.

Satama luo kivan kontrastin kentälle

Vuosaaren 17. reikä on noin 150 metriä pitkä par 3.

Vuosaaren 17. reikä on noin 150 metriä pitkä par 3.

Jussi Miettinen

Kahden hengen testiryhmämme lähti liikkeelle klo 10 aamulla, ja varauskalenterin mukaan meidän edessämme ja takanamme oli lähtenyt kierrokselle ryhmiä. Vuosaaressa lähdetään joka toinen viikko liikkeelle ykkösreiältä ja joka toinen viikko kympiltä. Tällä viikolla pelattiin takaysin ensin.

Käytäntö on fiksua esimerkiksi siitä syystä, että yhdeksän reiän kiertäjät saavat vaihtelua, kun aina ei tarvitse tallustella pitkin samoja väyliä.

Vuosaaren kenttä sijaitsee satama-alueen vieressä. Satama aiheuttaa peliin jonkin verran meteliä, mutta toisaalta se myös elävöittää ympäristöä, ja esimerkiksi värikkäät kontit sekä rakennukset luovat golfkentälle mielenkiintoisen kontrastin.

Alun perin kentän suunnitteli Kosti Kuronen, mutta joitain vuosia sitten kentän bunkkeroinnin ja muutaman viheriön suunnitteli uusiksi Martin Ebert, joka tunnetaan muun muassa monien The Open -kenttien remonttien arkkitehtinä. Remontin ansiosta Vuosaaren links-henkisyys lisääntyi.

Vuosaaressa väyläbunkkeriin joutuminen tarkoittaa yleensä keskimäärin noin puolikasta lisälyöntiä reikätulokseen, ja niin väylä- kuin viheriöbunkkerit on rakennettu siten, että ne imevät helposti pallon syövereihinsä.

Bunkkerien ei siksi tarvitse olla kooltaan järin suuria. Muutama Vuosaaren bunkkeri onkin itseasiassa erikoisen pieni, mikä tuo kenttään omaperäisyyttä ja ilmeikkyyttä.

Pitkät, keltaisena tuulessa aaltoilevat karheikot näyttävät kivoilta, ja pitkähkö heinä häiritsee jonkin verran lyöntiä. Onneksi karheikko ei ole erityisen tuuheaa, minkä ansiosta pallot yleensä löytävät sieltä.

Paikallistuntemus palkitaan

Vuosaaressa paikallistuntemus palkitaan paremmalla tuloksella. On tärkeää tietää, minne pallo kannattaa sijoittaa, jotta se päätyy oikeaan kohtaan väylää tai viheriötä. Rullit kannattaa ottaa huomioon, sillä niitä tulee Vuosaaressa normaalia kenttää enemmän, koska väylät ja viheriöt ovat kovat ja nopeat.

Kenttä näyttää näennäisesti helpolta, koska siellä ei ole puita, mutta pallo kannattaa mieluummin pitää pelissä avauksissa, sillä väylät ovat melko kapeat.

Millainen oli sitten kentän syyskunto? Erittäin hyvä. Esimerkiksi viheriöt olivat liukkaat ja tasalaatuiset – pallo rullasi niillä suoraan. Väyläruoho ei ole samettisen pehmeä, vaan kovat ja lyhyet, kuten links-kentällä pitää.

Viime viikolla kentällä pelattiin Audi Finnish Tourin finaalikilpailu, joten ehkäpä sen vuoksi viheriöt olivat normaalia nopeammat. 

Lähes 11 kilometrin lenkki

Vuosaaressa puhuttaessa pitkät siirtymät tulevat usein puheeksi pienenä miinuksena. Totta onkin, että siellä kävelyä kertyy jonkin verran enemmän kuin muilla suomalaisilla kentillä. Esimerkiksi tänään gps-mittari näytti kierrokselta 10,7 kilometrin lukemaa. Siitä jonkin verran tuli pallojen hakemisesta.

Toisaalta kierros sujui kahteen pekkaan joutuisasti kolmeen ja puoleen tuntiin, vaikka etuysin lopussa jouduimmekin odottamaan jonkin verran edessä mennyttä neljän hengen ryhmää. Ohitus sujui kätevästi yhdeksännen reiän jälkeen, kun edessä oleva ryhmä piti puolessavälissä kierrosta kahvitauon.

Kierroksen jälkeen kannattaa testata Vuosaaren klubiravintola lounaspöytä, johon kuuluu yleensä kaksi vaihtoehtoa lämmintä ruokaa ja keitto. Viikon sisään testasin ravintolan lounaspöydän kolmena päivänä. Kahtena päivänä lounas oli erittäin onnistunut ja tänäänkin se tarjosi ihan hyvän vastineen rahalle. Lounaspöytä maksaa 9,90 € ja keittolounas 7,90 €. Hintaan sisältyy kahvi jälkiruokineen.

Vuosaari Golfin koko kauden voimassa oleva Guide-etu on green fee + lounas 45 € (voimassa vain kerran kauden aikana). Tällä viikolla Viikon kenttä -diilinä on green fee 39 € tai Vuosaari Golfiin iltaysi 25 €

Vuosaari Golf

Par 72

GoGolf Guide -väylä: 18. reikä

Pituudet: 6 300 | 5 822 | 5 553 | 5 025 | 3 919 m

Suunnittelija: Kosti Kuronen / Martin Ebert

Eteläreimarintie 9, Helsinki

Caddiemaster: 0600 550 986 (0,67€/min)

 

Etsi luettavaa