Hyppää sisältöön

Vuoden golfilmiö 2019? ”Hymyilevä tuhkimo” shokeerasi vastustajansa ja hurmasi yleisön – voittoputti räjäytti riemun British Openissa

Hinako Shibuno voitti kaikkien yllätykseksi kauden viimeisen major-turnauksen.

20-vuotias japanilainen Hinako Shibunoa kilpaili ensimmäistä kertaa Japanin ulkopuolella ja voitti kauden viimeisen majorin upottamalla birdien 18 reiällä.

Kauden sensaatiomaisin major-voittaja saatiin miehet ja naiset mukaanlukien sunnuntaina Woburn Golf Clubilla.

Loppusuoralla Shibuno seuraili tilannetta viimeisessä parissa muiden voitontavoittelijoiden takana. 

Maailmanlistan ykkönen Jin Young Ko menetti mahdollisuutensa voittoon hetkeä aiemmin jätettyään pitkän birkkuputtinsa 18. muutaman sentin lyhyeksi. Hänen pelikaverinsa, 30-vuotias USA:n Lizette Salas omasi elämänsä mahdollisuuden major-voittoon. Hän oli samassa 17 alle tuloksessa kuin taaempana pelannut Shibuno. Salasin birkkuputti parin metrin matkalta kuitenkin kierähti ohi.

Shibunoa ei pitkä odotus 18. reiän tiiauspaikalla ja väylällä häirinnyt. Hän oli kaikkiin muihin kisailijoihin nähden aivan eri sfääreissä, kuin ilokaasua nauttineen näköinen, iloinen nuori nainen, joka hymyili ja kikatteli nauruunsa tukehtumaisillaan yleisön ja kameramiesten iloksi.

Lähestyminen päätyi arviolta seitsemään metriin, kahdella putilla olisi tullut uusinta.

Shibunon putti lähti hurjalla vauhdilla reikää kohden. Suunta oli kuitenkin täysin oikea, ja voiton ratkaissut putti sananmukaisesti hävisi kiitoradaltaan reiän pohjalle. Jollei se olisi uponnut, edessä olisi hyvinkin ollut 2–3 metrin paluuputti.

Yleisö sai haluamansa voittajan ja ilo oli hetkessä ylimmillään.

Voitto tuotti hänelle 610 000 euroa ja avasi pelioikeudet LPGA Tourille ja LET:lle. Selvää on, että Hymyilevä tuhkimo tulee olemaan kisajärjestäjien toivelistojen kärjessä ympäri maailman.

Hän totisesti antoi uudet ja mieleenjäävät kasvot japanilaiselle naisgolfille.

Vaikka Japanin kautta aikojen paras naispelaaja Ai Miyazato nousi 2010-luvulla hetkeksi maailmanlistan ykköseksi, hän  ei koskaan onnistunut voittamaan majoria. Shibuno teki sen ensimmäisellä yrittämällä.

Ennen häntä ainoa japanilainen major-voittaja oli vuonna 1977 PGA Championshipin voittanut Hisako Higuchi.

Kaikkien aikojen nopein nousu tyhjästä major-voittajaksi

Hinako Shibuno pelasi kauden 2018 Japanissa paikallisella kakkoskiertueella, jonka rahalistan hän voitti. Peli on riittänyt mainiosti kuluvan kauden aikana pääkiertueen, JLPGA:n kisoissa.

Ennen uransa ensimmäistä Japanin ulkopuolelle suuntautunutta pelimatkaa hän voitti kaksi kisaa.

Nousu on ollut nopeaa, sillä tammikuussa 2019 Shibunon sijoitus maailmanlistalla oli heikoimmmillaan 577:s.  

Hänen edellään listalla olivat tässä vaiheessa suomalaisista ainakin Ursula Wikström, Noora Komulainen, Sanna Nuutinen ja Krista Bakker.

Woburnin kentällä Shibuno pelasi häkellyttävän hyvin ja hermoilematta kovissakaan paikoissa. 

Shibuno on lyönteihin valmistautuessaan rautainen ammattilainen, suoritusten välillä jatkuvasti caddiensä ja usein myös yleisön kanssa kilpaa hymyilevä ilopilleri ja ”kaikkien kaveri.”

Japanin omalle kiertueelle sekä vuoden 2020 olympiagolfille Hinako Shibunon voitto British Openissa oli mittaamattoman arvokas suoritus.

Etsi luettavaa