Hyppää sisältöön

Voitto Ranskassa kirkasti Tiia Koiviston kauden: ”Annan arvosanaksi itselleni kaksi Leijonaa”

Tiia Koivisto nousi kolmannella LET-kaudellaan kiertueen parhaaksi suomalaiseksi. KUVA: LET / TRISTAN JONES

Tiia Koivisto nousi LET:lla ensimmäistä kertaa parhaaksi suomalaiseksi ja saavutti pääkiertueella voiton toukokuussa. Pistelistalla hän putosi loppukaudesta kymmenen joukosta, joka olisi tuonut paikan LPGA:n karsintafinaaliin.

Peräti kymmenen suomalaista pelasi LET:lla kauden mittaan kahdeksan kilpailua tai enemmän.

Tiia Koivisto oli sekä kilpailujen määrässä (25) kuin myös pistelistan sijoituksessa (13.) kotimaisista ykkönen.

”Voin sanoa olevani tyytyväinen. Pistelistalla loikka eteenpäin edellisistä kausista on hurja. Voitin yhden kisan ja pääsin pelaamaan kahteen majoriin. LPGA:n karsintafinaali ei osaltani vielä toteutunut, kauden toinen puolisko oli minulle hankala”, Koivisto aloitti pian LET:n päätöskisan päätyttyä analyysinsä.

Voiton arvoa nostaa myös se, että LET:n ykköstiloja on aiemmin kotimaisista pelaajista vain Riikka Hakkaraisella, MInea Blomqvist-Kakolla (2) ja Matilda Castrenilla.

Tiia Koivisto saavutti ykköstilansa samalla Evian Resort Golf Clubilla jossa heinäkuun lopulla pelattiin major-kisa.
KUVA: LET / TRISTAN JONES

Koivistolta tulee varsin nopeasti itselleen arvosana leijonat-lampaat pisteytyksessä koko kauden osalta.

”Kyllä se leijonien puolelle menee. Edellä mainituilla pointeilla asiaa peilaten. Kaksi Leijonaa kolmesta mahdollisesta.”

Ruotsin Caroline Hedwall voitti sunnuntaina päättyneen Costa del Sol Open de Espana -kilpailun kukistettuaan neljän reiän mittaiseksi venyneessä uusinnassa Sveitsin Morgane Metrauxin.

Suomalaiskolmikko Ursula Wikström, Tiia Koivisto ja Noora Komulainen jäi 75 pelaajan kisassa kauas kärjestä.

Koko kausi oli melkoista ruotsalaisjuhlaa. Ruotsalaiset valtasivat pistelistan kolme ensimmäistä sijaa.

Linn Grant oli ykkönen, hän oli paras myös kotimaassaan pelatussa LET:n ja DP World Tourin yhteiskisassa, Henrik Stenson sijoittui toiseksi.

Rautalyönnit vahvuutena – putissa tulee pataan

Koiviston analyysi omasta kaudesta lähtee fysiikkapuolesta.

”Fyysisesti olen entistä valmiimpi ja kauden jälkeen vielä varsin ehjä. Sitä on edesauttanut se, että pelaajille on luotu aiempia (koronakausia) paremmat mahdollisuudet huoltaa kroppaa ja treenata saleilla kisamatkojen aikana.”

”Pelaamisen osalta rautalyönnit ovat vahvuuteni. Ne ovat entisestään kehittyneet. Uskallan myös sanoa, että huonot kierrokset ovat aiempia parempia.”

Mitalin toinen puoli, parannettavat kohdat, avautuu lähipelistä ja erityisesti putista.

”Minulla on käytössä LPGA:n tilastojen kautta rakennettu Strokes Gained -tilasto. Se ei siis vertaa minua muihin LET:n kisailijoihin, vaan LPGA:n pelaajien keskiarvoihin. Sen mukaan ainoa kisa jossa olin putissa plussalla, keskiarvoa parempi, oli kisa jonka voitin.”

Koivisto on jäljittänyt tätä kautta suurimman haasteensa lyhyihin putteihin.

Tiiia Koiviston itseluottamus on ollut päättyvällä kaudella koetuksella lyhyiden puttien osalta. KUVA: LET

”Niissä on tullut liian paljon pataan. Itseluottamus metrin putteihin ei ole aina sillä tasolla jolla sen pitäisi olla. Siihen osa-alueeseen täytyy tulevalle kaudelle saada kehitystä.”

Mailat pariksi viikoksi varastoon

Koiviston kauden urakka, 25 kilpailua on LET:n pelaajalle jo varsin hyvä määrä. Kiertueen palkintopottien arvioidaan myös jatkavan nousuaan kaudella 2023.

”Huilaan pari viikkoa. Sitten alkaa treeni, oletettavasi fysiikan kautta. Tammikuun harjoitusleirin määränpää lienee Dubai.”

LET:n kisakauden ennakoidaan yleisesti käynnistyvän helmikuussa. Kisoja voi olla yli 30.

”En ole tarkempia päämääriä vielä asettanut. Paremmaksi sitä on tarkoitus jatkuvasti kehittyä. Päämäärä LPGA:lle pääsemiseksi ei ole muuttunut.”

Sanna Nuutinen valoi caddienä Tiia Koivistoon uskoa tämän voittaessa uusinnassa Ranskan osakilpailun.
KUVA: LET

”Kun LPGA ja LET kehittävät yhteistyötään, on puhuttu myös siitä, että LET:n kärkinaiset saisivat ilman karsintoja kortin seuraavalle kaudelle. Vaikkei tämä toteutuisikaan, suuntaan suurella todennäköisyydellä LPGA:n karsintoihin”, Koivisto kertoo suunnitelmistaan.

Pickalan Parkilta upeita muistoja

LET:n Suomen osakilpailun kisakenttä on kaudella 2023 Picklala Park. Palkintosumma kasvaa edelliskaudesta viidesosan ja on 300 000€.

”Uskon vahvasti, että järjestelyt ovat Pickalassa erinomaiset. Park sopii minulle kenttänä erinomaisesti. Pelasin siellä vuosia sitten Finnish Tourin karsinnat ,viimeisellä kierroksella tulokseni oli ensimmäistä kertaa alle parin. Se jäi tietysti ikuisesti mieleen”, Koivisto muistuttaa.

(

LET

Etsi luettavaa