Hyppää sisältöön

Voima lähtee maasta

Timo Karvinen on suomalainen huippuvalmentaja

Suunnanvaihdon jälkeen lähes poikkeuksetta kaikki pitkälyöntiset ammattilaiset lisäävät painetta maata vasten. Timo Karvinen muistuttaa, että golflyönnin voimantuotto perustuu vastavoimaan.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran GoGolfin sivuilla kaudella 2019.

Golflyönnin voimantuotto perustuu vastavoimaan. Jokaisella lyönnissä tapahtuvalla liikkeellä on vastakkaisen suuntainen liike. On useita erilaisia tapoja tuottaa painetta maata vasten ja eri mailoilla liike voi näyttää hyvinkin erilaiselta.

Maasta tuleva voima virtaa kineettisenä ketjuna kehon läpi palloon:

Suunnanvaihdon jälkeen lähes poikkeuksetta kaikki pitkälyöntiset ammattilaiset lisäävät painetta maata vasten. Suurempi paine luo edellytykset nopeammalle kiertymiselle. Paine aiheuttaa vastaavan voimamäärän impulssin ylös, joka näkyy monilla pitkälyöntisillä pelaajilla vasemman jalan ”hyppynä” osuma-alueella.

Downsvingin vaihe 1: Yläasennosta puoliväliin

Ensin alas ja eteen: Vaikka vasen jalka painaa maata vasten downsvingin alussa, ei painopiste siirry liiaksi vasemmalle. On tärkeää erottaa paineen ja painonsiirron ero. Usein tehokas liike näyttääkin edestä siltä että polvet eroavat toisistaan. Sivulta katsottuna näyttää siltä, että kehon kulmat painuvat alaspäin.

Pumppuharjoite: tee vajaalla svingillä pumppuja yläasennosta downsvingin puoliväliin. Tunne kuinka polvet eroavat toisistaan ja paine maata vasten kasvaa. Liike on varsin yksinkertainen, joten tunnustele muutaman kerran hitaalla liikkeellä ja lyö pallo rauhallisella svingillä. Tartuta tämä tunne vähitellen täysiin lyönteihin.

Downswingin vaihe 2: Puolivälistä osumaan

Sitten ylös ja poispäin: Osuma-alueella maasta takaisin tuleva voima aiheuttaa vastaliikkeen yläviistoon taakse, oikeaa kantapäätä kohden. Samalla vartalo ojentuu ja pää siirtyy kohteesta poispäin.

Liike nostaa käsiä osuma-alueella ylöspäin, joka siirtää käsien liikenopeuden mailanpään nopeudeksi. Mitä enemmän pelaajan svingissä on lagia, sitä riippuvaisempi voimantuotto on käsien ylöspäin siirtymisestä.

Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat voimantuotollisia seikkoja ja saattavat sekoittaa lyöntiä merkittävästi. Siinä missä rautalyöntien osumatarkkuus voi kehittyä, saattaa mailanpään nopeuden maksimaalinen hakeminen johtaa sekaannukseen. Siksipä suosittelen edellä mainittujen asioiden läpikäyntiä osaavan ammattivalmentajan avuin.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Hän opettaa Hills by GoGolfissa, Leppävaaran GoGolf Rangella ja GoGolf Loungessa. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa