Hyppää sisältöön

Viktor Hovlandin uusi strategia tuottaa tulosta: ”Pelaan golfia kuin shakkia”

Viktor Hovland pääsi voittonsa jälkeen yhteiskuvaan The Memorialia vuodesta 1976 järjestäneiden Barbara ja Jack Nicklauksen kanssa. Kuva: Getty Images

Läpi kauden mainiosti pelannut Viktor Hovland (-7) kukisti Denny McCarthyn uusinnan ensimmäisellä väylällä ja saavutti uransa ensimmäisen PGA Tourin voiton USA:n mantereella. Rory McIlroy johti finaalikierroksen alkuvaiheilla, mutta vaikeuksien käynnistyttyä konsepti hajosi.


Viktor Hovland nousi Jack Nicklauksen isännöimässä the Memorial Tournamentissa viimeisten reikien näyttävällä kirillä kolmen lyönnin takaa Denny McCarthyn rinnalle ja uusinnassa kilpailun voittoon.

Kolmanneksi kisassa nousi viikonlopun mainioilla esityksillään cut-rajan viimeisellä tuloksella selvittänyt Scottie Scheffler.

Teksasilaisen tilastot neljältä päivältä ovat käsittämättömät. Tiiltä viheriölle hän oli musertavalla luvulla (+20,705) ykkönen.

Putissa etumerkki oli jokaisena päivänä miinus, kokonaisluku (-8.502) jätti hänet neljä kierrosta pelanneista viimeiseksi.

Hovland oppinut menestymään isoissa kisoissa

Saavutus on jatkumoa norjalaistähden esittämille hyville otteille alkukaudesta. Useimpien muistikuvissa on se, että aiempina vuosina majoreissa alle tasonsa pelannut Hovland on kolmessa viimeisessä ollut sijoilla neljäs, seitsemäs ja toinen. Players Championshipissakin hienosti kolmas.

”En mielestäni lyönyt lähellekään niin hyvin kuin olisin odottanut, mutta pelasin järkevästi, konservatiivisesti. Tämä yhdessä hyvän lähipelin ja putin kanssa toi voiton”, Hovland hymyili sunnuntain menestyksensä jälkeen.

Voitto tuotti 3,6 miljoonaa dollaria ja nosti norjalaisen maailmanlistan seitsemänneksi.

Valmentaja ja tilastot avasivat silmät

Hovland aloitti yhteistyön nykyisen valmentajansa Joseph Mayon kanssa alkuvuodesta. Mayo kiinnitti erityisesti huomionsa suojattinsa pelistrategiaan, jota hän piti aivan liian aggressiivisena etenkin lähestymisten linjojen kanssa.

”Viktor päätyi lipuille ahnaasti tähdätessään liian usein paikkoihin, joista on lähes mahdotonta selvitä reikää kahdella lyönnillä.”

Mayo sai Hovlandin vakuuttuneeksi pelistrategian muutoksen tärkeydestä otettuaan huippugolfaajia jo pitkään tilastoja analysoimalla auttaneen Edoardo Molinarin valaisemaan norjalaisen käsityksiä.

Molinarin analyysien viesti oli selvä.

“Parhaatkin rautapelaajat suuntaavat lähestymisisistään vain noin 15 % lippua kohden silloin, kun se on viheriön heikolla puolella (lähempänä reunaa.) Viktorin prosentti oli näihin verrattuna jopa kaksinkertainen”, Mayo muistaa painottaneensa pelaajalleen.

Hovland oivalsi sanoman ja on muuttanut lyöntien suuntaamista konservatiivisemmaksi.

”Lyhyilä raudoillakin olen maltillisempi etenkin kentillä, joissa viheriöt ovat kovia ja liput viimeisinä päivinä viheriöiden nurkissa.”

”Golf huipulla ei ole kisaa siitä, kuka tekee eniten birdejä, vaan taistelua bogeja ja tuplia vastaan. Muistutin Viktoria siitä, että yliopistovuosinan hän kykeni musertamaan vastustajansa aggressiivisella pelillä, mutta sama resepti ei toimi Jon Rahmia ja Scottie Scheffleriä vastaan pelatessa”, Mayo kiteyttää.

”Golfkentällä pitää kyetä järkevään toimintaan, pelata golfia kuin shakkia. Viktor on kehittänyt toimintaansa onnistuneesti tähän suuntaan”, Mayo iloitsee.

Viktor Hovlandille PGA Tourin voitto oli uran neljäs. Kolme ensimmäistä hän saavutti USA:n ulkopuolella, ensimmäisen Dominikaanisessa tasavallassa, kaksi Meksikossa.

PGA Tourin epävirallisista kisoista Hovlandilla on myös kaksi ykköstilaa USA:n mantereen ulkopuolelta, molemmat Bahamalla pelatuista, Tiger Woodsin isännöimistä Hero World Challenge -kisoista.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa