Hyppää sisältöön

Viisi syytä matkustaa Dohaan

Doha Golf Clubin kentän reuna-alueet ovat vielä keskeneräisen oloiset.

Doha on aavikkoa ja aitoa arabikulttuuria sekä shoppailua ja pilvenpiirtäjiä. Yksi Qatarin pääkaupungin keitaista on Doha Golf Club.

Dohaan pääsee Suomesta Qatar Airwaysin suoralla lennolla. Lentoaika reilut kuusi tuntia ja perillä odottaa maa, joka ei ole vielä massaturismin turmelema, vaikka  Dohaa laajennetaan ja uusia rakennuksia rakennetaan kovaa vauhtia. Tulevaisuudessa tilanne saattaa olla toinen, mutta edelleen se on Arabiemiraattien Dubaita tai Abu Dhabia huomattavasti aidompi arabikohde.

Mutta mitä kaikkea tässä kiehtovassa kaupungissa kannattaa tehdä. Voit kokeilla esimerkiksi tällaisia aktiviteetteja.

Aavikkosafari

Matka kaupungin läpi autiomaahan kestää noin tunnin. Aavikkosafari on hauska ja ikimuistoinen kokemus. Kuski painaa kaasua ja kiemurtelee dyynien väissä. Mitä kovempaa huudamme sitä hullummaksi ajo muuttuu. 

Kolmen tunnin vuoristoratakyydin jälkeen ehtii nähdä Saudi-Arabian rajan, beduiinikylän sekä hiekkaa. Hiekkaa tuntuu olevan joka paikassa ja jalanpohjia kuumottaa sillä autosta ulos astuessa polttavan kuuma hiekka tunkeutuu kenkiin. Aavikkosafari on pakkoa kokea Dohan-lomalla.

Shoppailua soukissa

Täälläpäin maailmaa markkinapaikkoja kutsutaan soukeiksi tai souqeiksi. Dohan tunnetuin basaarialue on Souq Waqif.

Souq Waqif levittäytyy Corniche-kadun taakse, kaupungin vanhimmalle alueelle. Kojuissa myydään mitä ihmeellisempiä asioita ja tavaroita. Ihmetystä herättävät haukat, joita löytyy erinäköisiä, kokoisia ja hintaisia.

Monilapsiset perheet ryntäävät kaupan ovista sisään ja silittelevät haukkoja. Toisaalla isät käyvät kauppaa ja tinkaavat omistajien kanssa. Pian haukka pakataan kantolaatikkoon ja se muuttaa qatarilaisen perheen lemmikiksi. Tarina kertoo, että on hyvin tavanomaista, että Qatar Airwaysin bisnesluokassa saattaa vieressäsi matkustaa haukka.  

Aika kuluu huomaamatta tingatessa, mutta tuliaisia ja matkamuistoja löytyy joka lähtöön. Hyvän hinta–laatusuhde löytyy esimerkiksi mausteissa, tuoksuöljyissä ja suitsukkeissa.  Paikallisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi soukissa sekoitettavat parfyymit, qatarilaiset taatelit ja pronssi- ja kupariastiat. 

Golfkierros aikaisin aamulla

Mikäli haluat urheilla ulkona, golfkierros kannattaa aloittaa aikaisin aamulla. Doha Golf Club on maan ainoa golfkenttä, ja se sijaitsee vartin ajomatkan päässä keskustasta.  Kentän porteille pääsee nykyään myös kätevästi metrolla, sillä aiemmin kesällä avattiin Dohassa avattiin uusi metrolinja.

Klubitalo henkii vanhaa arabityyliä. Painavan pääoven takaa aukeaa kaunis vesiputouksilla koristeltu klubi. Ravintola on suosittu paikallisten keskuudessa, ja siellä tapaa ruokailemassa muitakin kuin golfareita.

Keskelle autiomaata rakennetulla kentällä pelataan joka tammikuu European Touriin kuuluva Qatar Masters. Maisemat ovat hyvin dohamaiset, ja kentän taustalla näkyvät pilvenpiirtäjien silhuetit. 

Golfkenttä on rakennettu autiomaahan, kuten koko kaupunki. Sinne on istutettu tuhansia pensaita, puita ja kaktuksia. Kaikki vesiesteet rakennettiin alusta loppuun, jotta kentälle saatiin tarpeeksi haastetta ja näyttävyyttä.

Jos haluaa viettää koko päivän kentällä, voi jäädä kierroksen jälkeen nauttimaan klubin palveluista ja pelaamaan auringon laskettua vielä yhdeksän reikää keinovalojen alla.

Kiertoajelu

Dohan nähtävyydet näkee nopeasti kiertoajelulla oppaan selostuksen kanssa. Koe ainakin West Bayn kaupunkialue, Katara Cultural Village ja The Pearl.

Paikallisten ylpeydenaihe on Katara Cultural Village, jossa kulttuurille ja taiteelle on rakennettut mahtavat tilat vanhan kylän malliin. Kylässä sijaitsee moskeijoita, roomalaistyylinen amfiteatteri sekä tiloja erilaisille työpajoille ja käsityöläisnäytöksille.

Museum of Islamic Art esittelee islamilaista taidetta menneisyydestä nykypäivään. I. M. Pein suunnittelema erikoinen rakennus on nähtävyys itsessään sekä ulkoa että sisältä.

The Pearl-Qatar on valtava keinotekoinen saari muutaman kilometrin päässä keskustasta. Alueella on uusia luksusasuntoja, kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Alue on tehty ulkomaalaisille Dohassa työskenteleville länsimaalaisille. Saari on jaettu eri alueisiin ja teemoihin mm. värikäs Venetsia ja marokkolaistyylinen alue.

Yleisurheilun MM-kisat

Parhaillaan Suomessa kilvoitellaan viimeisistä edustuspaikoista syys-lokakuun vaihteessa pidettäviin yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka ovat penkkiurheilijoille hyvä syy matkustaa kohteeseen.

Kisat käydään Khalifa International Stadiumilla, joka avattiin jo vuonna 1976, mutta kävi läpi mittavan peruskorjauksien sekä yleisurheilukisoja että jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten.

Viimeisimmässä remontissa stadionille rakennettiin muun muassa ilmastointijärjestelmä.

Käytännön vinkkejä Dohan-matkalle

  • Alkoholin vienti maahan on kielletty. Alkoholia on saatavilla vain tietyissä hotelleissa. Kaduille ei kannata mennä juopuneena.
  • Aurinko polttaa ihoa pilviselläkin säällä. Muista käyttää aurinkorasvaa, jossa on riittävän suurin suojakerroin. Vältä ulkona liikkumista keskipäivällä aikaan ja suosi liikkumiseen autoa.
  • Dohassa on jokaiselle jotakin. Shoppailijalle Qatar on sekoitus uutta ja vanhaa: uudet upeat kymmenkerroksiset kauppakeskukset joiden vieressä pala vanhaa markkinatoria. 

Etsi luettavaa