Hyppää sisältöön

Viisi syytä matkustaa Dohaan

Doha on nykyään moderni kaupunki

Doha tarjoaa aavikkoa ja aitoa arabikulttuuria sekä shoppailua ja modernia arkkitehtuuria. Yksi Qatarin pääkaupungin keitaista on Doha Golf Club.

Dohaan pääsee Suomesta Qatar Airwaysin suoralla lennolla kaksi kertaa päivässä maanantaista sunnuntaihin. Lentoaika reilut kuusi tuntia ja perillä odottaa maa, joka ei ole vielä massaturismin turmelema, vaikka Dohaa laajennetaan koko ajan ja uusia rakennuksia rakennetaan kovaa vauhtia.

Mutta mitä kaikkea tässä kiehtovassa kaupungissa kannattaa tehdä? Voit kokeilla esimerkiksi tällaisia aktiviteetteja.

Aavikkosafari

Maastoautolla aavikolle? Ilman muuta, jos matkakohteena on Doha.

Maastoautolla aavikolle? Ilman muuta, jos matkakohteena on Doha.

Matka kaupungin läpi autiomaahan kestää noin tunnin, mutta se kannattaa tehdä, sillä aavikkosafari on hauska ja ikimuistoinen kokemus. Kuski painaa kaasua ja kiemurtelee dyynien välissä, ja ajo tuntuu muuttavan sitä vauhdikkaammaksi mitä enemmän matkustajat kiljuvat jännityksestä.

Kolmessa tunnissa ehtii nähdä Saudi-Arabian rajan, beduiinikylän ja aavikkoruusuja, jotka ovat kukkaa muistuttavia kristallimuodostumia, todellisia aavikon ihmeitä. Mielenkiintoinen seikka on, että tänä vuonna Dohassa vihittiin käyttöön The National Museum of Doha. Kansallismuseon ulkomuotoon ranskalainen arkkitehti Jean Nouvel haki insipiraatiota juuri aavikkoruusuista.

Ranskalaisarkkitehti Jean Nouveaun suunnittelema The National Museum of Doha edustaa wau-arkkitehtuuria parhaimmillaan.

Ranskalaisarkkitehti Jean Nouveaun suunnittelema The National Museum of Doha edustaa wau-arkkitehtuuria parhaimmillaan.

Varsinaisen safarin jälkeen voikin käydä tutustumassa itse museoon, jossa yhdistyvät maan historia ja nykyhetki myös itse rakennuksen osalta, sillä se on rakennettu maata hallitsevan Al Thanin suvun entisen, 1900-luvun alussa rakennetun, palatsin yhteyteen.

Shoppailua soukissa

Täälläpäin maailmaa markkinapaikkoja kutsutaan soukeiksi tai souqeiksi. Dohan tunnetuin basaarialue on Souq Waqif.

Souq Waqif levittäytyy Corniche-kadun taakse, kaupungin vanhimmalle alueelle. Kojuissa myydään mitä ihmeellisempiä asioita ja tavaroita. Ihmetystä herättävät haukat, joita löytyy erinäköisiä, kokoisia ja hintaisia. Aika kuluu huomaamatta tingatessa, mutta tuliaisia ja matkamuistoja löytyy joka lähtöön. Hyvä hinta–laatusuhde löytyy esimerkiksi mausteissa, tuoksuöljyissä ja suitsukkeissa.  Paikallisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi soukissa sekoitettavat parfyymit, qatarilaiset taatelit ja pronssi- ja kupariastiat.

Souq Waqifissa vierailusta nauttii myös makunystyröillä, sillä torilla sijaitsee toinen toistaan kiehtovampia katuruokakojuja, joiden keittiöissä saa paitsi paikallisia herkkuja myös maukasta ruokaa eri puolilta Aasiaa.

Golfkierros aikaisin aamulla

Doha Golf Clubilta aukeaa komeat maisemat.

Doha Golf Clubilta aukeaa komeat maisemat.

Mikäli haluat pelata golfia, kuuman ilmaston vuoksi kierros kannattaa aloittaa aikaisin aamulla. Doha Golf Club on maan ensimmäinen golfkenttä, ja se sijaitsee vartin ajomatkan päässä keskustasta. Kentän porteille pääsee nykyään myös kätevästi maanalaisella hiljattain avattua metrolinjaa pitkin.

Klubitalo henkii vanhaa arabityyliä. Painavan pääoven takaa aukeaa kaunis vesiputouksilla koristeltu klubi. Ravintola on suosittu paikallisten keskuudessa, ja siellä tapaa ruokailemassa muitakin kuin golfareita. Keskelle autiomaata rakennetulla kentällä pelataan talvisin European Touriin kuuluva Qatar Masters.

Golfkenttä on rakennettu autiomaahan, kuten koko kaupunki. Sinne on istutettu tuhansia pensaita, puita ja kaktuksia. Kaikki vesiesteet rakennettiin alusta loppuun, jotta kentälle saatiin tarpeeksi haastetta ja näyttävyyttä. Maisemat kentällä ovat hyvin dohamaiset, ja taustalla näkyvät pilvenpiirtäjien silhuetit.

Jos haluaa viettää koko päivän kentällä, voi jäädä kierroksen jälkeen nauttimaan klubin palveluista ja pelaamaan auringon laskettua vielä yhdeksän reikää keinovalojen alla.

Nykyään Dohassa on kaksi golfkenttää, sillä vajaa vuosi sitten avattiin Education City Golf Course, joka on José-Maria Olazabalin suunnittelema huippukenttä.


Käytännön vinkkejä Dohan-matkalle

  • Aurinko polttaa ihoa pilviselläkin säällä. Muista käyttää aurinkorasvaa, jossa on riittävän suurin suojakerroin. Vältä ulkona liikkumista keskipäivällä ja suosi liikkumiseen autoa. Dohan taksit ovat edullisia.

  • Shoppailijalle Qatar on sekoitus uutta ja vanhaa, sillä kaupungista löytyy upeita kymmenkerroksisia kauppakeskuksia, joiden vieressä saattaa olla vanhoja toreja kojuineen.

  • Alkoholin vienti maahan on kielletty, ja sitä on saatavilla vain tietyissä hotelleissa. Kaduille ei kannata mennä juopuneena.


Kiertoajelu

Katara Cultural Village on merkittävä kulttuurikeskus, jossa on taidegallerioita, amfiteatteri sekä kansainvälisiä ravintoloita.

Katara Cultural Village on merkittävä kulttuurikeskus, jossa on taidegallerioita, amfiteatteri sekä kansainvälisiä ravintoloita.

Dohan nähtävyydet näkee nopeasti kiertoajelulla oppaan kanssa. Koe ainakin West Bayn kaupunkialue, Katara Cultural Village ja The Pearl.

Paikallisten ylpeydenaihe on Katara Cultural Village, jossa kulttuurille ja taiteelle on rakennettu mahtavat tilat vanhan kylän malliin. Kylässä sijaitsee moskeijoita, roomalaistyylinen amfiteatteri sekä tiloja erilaisille työpajoille ja käsityöläisnäytöksille.

Museum of Islamic Art esittelee islamilaista taidetta menneisyydestä nykypäivään. I. M. Pein suunnittelema erikoinen rakennus on nähtävyys itsessään sekä ulkoa että sisältä.

Islamilaisen taiteen museo on merkittävä nähtävyys Dohassa.

Islamilaisen taiteen museo on merkittävä nähtävyys Dohassa.

The Pearl-Qatar on valtava keinotekoinen saari muutaman kilometrin päässä keskustasta. Alueella on uusia luksusasuntoja, kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Saari on jaettu eri alueisiin ja teemoihin, sieltä löytyy esimerkiksi värikäs Venetsia ja marokkolaistyylinen alue.

Yleisurheilun MM-kisat

Parhaillaan Suomessa kilvoitellaan viimeisistä edustuspaikoista syys-lokakuun vaihteessa pidettäviin yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka ovat penkkiurheilijoille hyvä syy matkustaa kohteeseen.

Kisat käydään Khalifa International Stadiumilla, joka avattiin jo vuonna 1976, mutta se kävi läpi mittavan peruskorjauksen sekä yleisurheilukisoja että vuonna 2022 pidettäviä jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten.

Viimeisimmässä remontissa stadionille rakennettiin muun muassa ilmastointijärjestelmä.

Varaa nyt lentolippu Dohaan

    Etsi luettavaa