Hyppää sisältöön

Viikon tuote: Cobran SpeedZone ja Forged Tec -raudat testissä

Antti Vaalas testasi, minkälaisia mailoja ovat Cobran SpeedZone ja Forged Tec -raudat. Mikä niissä on erilaista kuin muissa ja kenelle ne sopivat?

Lähdin testaamaan Cobran uusia rautoja. Tehtävä on heti mielenkiintoisempi kuin testattavissa mailoissa on jotain uutta. Näin oli tällä kertaa.

Nappasin mukaani testimailat SpeedZone-rautasetistä sekä Forged Tec -setistä. Kummatkin mallit ovat tämän kauden uutuuksia.

King SpeedZonen pitkät raudat tarjoavat jotain mitä en ennen ole nähnyt. Lavan yläreunassa kevyempi hiilikuitu on korvannut painavamman teräksen. Ulkonäön puolesta hiilikuitu varmasti jakaa mielipiteitä, omalle silmälle ilme oli raikas.

Jos hakusessa on modernit raudat, niin valtaosalle golfareista lienee ok, että mailat myös näyttävät teknisiltä?

Ratkaisulla on selkeä tarkoitus. Se siirtää mailan painopisteen harvinaisen alas. Ja mitä alempana painopiste on, sen helpommin pallo nousee ilmaan. Lisäksi korkeamman lentokaaren ansiosta nostokulmia voi vähentää, mikä pidentää lyöntejä.

King SpeedZone-setin nostokulmat ovat kautta linjan pari astetta jyrkemmät kuin edeltävän F9 Speedback -mailasarjan. Tietysti on mukava lyödä pitkälle vaikkapa rautaseiskalla, haittapuolena spinnin määrä laskee. Voi siis olla vaikea saada rautalyöntejä istumaan griineille, mutta se lienee enemmän ”paremman” pelaajan ongelma.

Jos tarkoitus on lyödä pitkälle ja suoraan, SpeedZonen-raudat ovat varmasti tehtävän tasalla.

Anteeksiantavien game improvement -rautojen tyypillinen miinuspuoli on möhkälemäinen ulkonäkö ja kolkon tuntuinen osuma. Johtuuko hiilikuitu ylälinjasta vai mistä, mutta SpeedZone rautojen ulkonäkö lähtöasennossa on tavallista sopusuhtaisempi, joskin laatikkomaisempi.

Suoraviivaiset muodot viestittävät vakaasta lavasta, vaikka osuma ei ihan keskellä olisikaan. Pehmeämpää osumafiilistä on haettu onkaloon kiinnitetyn co-mold-medaljongin avulla. Lisäksi pitemmissä raudoissa erillinen kumi-insertti vaimentaa osumaa entisestään.

Kuten SpeedZone -draiverissa, Cobran viesti näissä raudoissa liittyy eri alueisiin. Osumaa pehmentävät elementit muodostavat ns. Feel Zonen. Kevyt hiilikuitu liittyy Light Zoneen. Alhaalla sijaitseva painopiste ja laatikkomainen muotoilu tekevät Stability Zonen. Lisäksi Cobran ns. Pwershell-teknologia yhdistettynä pieniin nostokulmiin lisäävät pallon lähtönopeutta.

Kaikkia golfareita kehäpainotteisen rautamailan ulkonäkö ei miellytä. Silloin Cobran Forged Tec on mainio vaihtoehto. Se on tehty ulkomuodoltaan perinteisemmän bleidin näköiseksi, mutta on ehdottomasti helppo ja anteeksiantava maila. Se sisältää kaiken mahdollisen modernin teknologian. Ja vaikka se ei kehäpainotteiselta näytä, se on sitä onton rakenteen takia.

Muscleback-ulkonäkö (tuttu perinteisistä mailoista) on hämäystä, volframia apuna käyttäen Cobra on vienyt painon kehälle. Se on lisäksi tasapainotellut onnistuneesti silmään istuvan ulkonäön ja lavan ison koon välillä. Toki offsettiä lyöntipinnan etureunan ja varren kaulan välillä on enemmän kuin tour-pelaajan bleideissä.

Forged Tec tuntui sen verran helpolta lyödä, että voisin suositella sitä lähes kenelle tahansa. Virallisemmin se on suunniteltu harrastelijalle, jolla keskimääräistä parempi tasoitus ja halua kehittyä lisää. Speedzone-raudoista Forged Tec eroaa paremman spinnin ansiosta. Pituudessa Forged Teceillä todennäköisesti menettää muutaman metrin, mutta lyöntiin tulee enemmän spinniä ja siten se pysähtyy viheriölle nopeammin.

Sekä Speedzone- että Forged Tec -raudat ovat saatavana one length -versiona eli tasamittaisina. Tunnetuista mailavalmistajista tällä hetkellä ainoastaan Cobra valmistaa one length rautasettejä. Viime aikojen kuumin pelaajan Bryson DeChambeau pelaa Cobran one length-raudoilla, tosin eri malleilla.

Etsi luettavaa