Hyppää sisältöön

Viikon kenttä: Nordcenter Fream – todellinen helmi

Näkymä kartanon terassilta

Hyvä golfkenttä on fiksusti suunniteltu, haastava ja mieleenpainuva. Oheispalveluiden on toimittava, jotta pelaaja haluaa tulla takaisin. Nordcenter täyttää nämä kriteerit mielestäni loistavasti. Fream on kentistä vaikeampi, mutta silti se sopii kaikille.

Olin ensi kertaa Nordcenterissä. Kaksi erilaista kenttää, loistavat harjoitusalueet ja viimeistelty ympäristö lupasivat ennakkoon paljon. Ajaessani Åminnen kartanon pihatietä odotukseni nousivat entisestään. En pettynyt, en todellakaan.

Nordcenter sijaitsee Raaseporin kaupungissa, lähellä Fiskarsin ja Billnäsin kulttuuriseutuja – noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Uusmaalainen kartanomiljöö toimii mielestäni hyvin golfkeskuksen näyttämönä.

Kävin ensin tutustumassa ravintola Åminnegårdiin ja kartanon mahtaviin terassimaisemiin – harmikseni starttiaika pakotti siirtymään kohti tallirakennusta ja caddiemasterin toimistoa. Ensi kerralla varaan reilusti aikaa, sillä Nodan päärakennus kuuluu mielestäni tunnelmaltaan suomalaiskenttien kärkipäähän. Mainittakoon, että terassilta avautuu näkymä merelle yli Freamin alku- ja loppureikien (ks. artikkelin pääkuva).

Nordcenterin miljöö: caddiemaster tallissa.

Nordcenterin miljöö: caddiemaster tallissa.

Aki Reinimäki

Loistavat harjoittelupuitteet

Harjoittelupuitteet ovat kohdallaan, kuten kilpakentälle kuuluukin. Kannattaa ottaa aikaa ennen rundia tai sen jälkeen, koska keskuksesta löytyy useampi putti-, chippi- ja pitchigriini, hyvä ruohorange sekä 3-reikäinen par 3 -kenttä. Rangepallot kuuluvat green feehen, mikä on mielestäni erinomainen asia.

Rangella lyödään ruoholta hyvillä palloilla.

Rangella lyödään ruoholta hyvillä palloilla.

Aki Reinimäki

Fream – hieno kenttä meren rannalla

Ammattilaiskilpailujen uutisoinneista olin muodostanut Freamista käsityksen mäkisenä, vaikeana kenttänä. Kolme ensimmäistä reikää ei tukenut millään muotoa tätä mielikuvaa, vaan olivat helpohkoja, reiluja golfreikiä. Kannattaako mainita, että löin ykkösellä (myötätuuleen) 300-metrisen avauksen?

On myös hyvä huomata, että Freamilla on viisi tiipaikkaa, joten jokainen löytää omalle pelitasolleen sopivan tiin. Kenttä ei siis ole liian vaikea, vaikka kisakentästä näin voisi luulla.

Nelosreikä on Freamin ehkä haastavin koitos. Lyhyehkö ja kapea, jyrkkään ylämäkeen pelattava par 4 testaa kaikentasoiset pelaajat. Tällä reiällä on varmasti tuhottu monta kisakierrosta. Sain pelastettua bogin vinoon menneen avauksen jälkeen, mikä tuntui todella hyvältä.

Syke nousee, kun kipuaa 4. griinille.

Syke nousee, kun kipuaa 4. griinille.

Aki Reinimäki

Pidin etuysistä enemmän, koska se kulkee lähes koko ajan meren rannassa. Korkealta avautuvat merimaisemat nostivat fiiliksen ja peli kulki kuin unelma. Kiersin kenttää auton kanssa, mikä varmasti säästi voimiani – etuysin puolivälissä kun mennään ylös-alas aika lailla.

Viidenneltä tiiltä on hienot näkymät.

Viidenneltä tiiltä on hienot näkymät.

Aki Reinimäki

Kartanon terassilta kantautui musiikkia siirtyessäni kohti takalenkin alkua. Minusta se sopi loistavasti Nordcenterin tunnelmaan: tänne ollaan tultu viihtymään!

Takaysin alkurei’illä saa olla avausten kanssa tarkkana. Puut reunustavat väyliä, jotka eivät ole mahdottoman pitkiä. Kolme par 3:sta rytmittävät takaysiä ja vähentävät draivaamisen painetta.

Kahdestoista ja kolmastoista reikä jäivät hyvin mieleeni: vaikea par 5 ja helppo par 4 peräkkäin haastavat henkistä kanttia oikein urakalla. Kahdennentoista tiiboksissa meinasi usko loppua, kun draivin piti olla tarkka ja pitkä. Onneksi löysin vinoon menneen palloni ja pääsin oikaisemaan suoraan griinille. Freamin nopeilla griineillä ei niin vain eagleja puttailla, mutta onnittelin itseäni kolmen putin parista.

Freamin takaysillä on hienoja kiveyksiä griinien ympärillä. Tässä 12. griini.

Freamin takaysillä on hienoja kiveyksiä griinien ympärillä. Tässä 12. griini.

Aki Reinimäki

Tavoistani poiketen en seurannut tuloskorttiani – onneksi, sillä olin 17. reiän tiillä vain viisi yli parin! 17:nnen griininseutu on ehkä kentän haastavin, mutta sain vesiesteen kautta hyvillä puteilla bogin. Freamin 18. on lopetusreikä par excellence. Lyhyt par 5 ylämäkeen, vasemmalla out-raja ja kolme isoa väyläbunkkeria odottamassa avauksia. Bunkkereilla suojattu kaksitasogriini on aivan terassin alla, joten yleisöä on varmasti lähes aina.

Pelasin reiän suoraan sanoen loistavasti. Avaus bunkkerien väliin, hybridillä korkea draw griinin ylätasanteelle ja eagle melkein sisään. Varma birkku päätti unelmakierrokseni uuteen ennätykseen, 77 lyöntiä. Ensimmäinen 80 lyönnin alitus, minkä ymmärsin vasta parkkipaikalla. Täältä voi katsoa, miten kierrokseni eteni (CaddieOn).

 

 

Nordcenter – mene sinne, mene nyt!

Fream oli odotetun kaltainen, reilu ja haastava areena. Aion palata pelaamaan myös Benz-kentän sekä kokeilemaan, oliko Freamin kanssa vain moukan tuuria. Jos et ole koskaan käynyt Nordcenterissä, niin nyt on loistava hetki siihen. Ja jos Noda on tuttu paikka, niin nyt kannattaa mennä uudestaan. Fream oli loistavassa kunnossa, ja ruuhkattomalla kentällä oli ilo pelata. Griinejä oli juuri pelipäivänäni rei’itetty ja hiekoitettu, eli ne lienevät nyt aivan huippukunnossa.

Nordcenter sijaitsee harmittavan kaukana – noin tunnin ajomatkan päässä – pääkaupunkiseudun pelaajamassoista. Nyt on jo kuitenkin niin valoisaa iltaisin, että kierroksen ehtii pelaamaan, vaikka lähtisi työpäivän jälkeen kohti Åminneforsia. Ja kenttä kyllä on kaiken ajan arvoinen. Parhaimmillaan Nordcenter tosin on mielestäni silloin, kun voi rauhassa nauttia miljööstä ja ravintolan palveluista.

Nordcenter nousee omassa rankingissani selvästi Suomen top3-kenttien joukkoon.


Tällä viikolla Nordcenterin Fream on GoGolfin Viikon kenttä. Diilit ovat green fee kahdelle ja auto yhteensä 99 € ja green fee + burgeri 49 €.


 

Etsi luettavaa