Hyppää sisältöön

Viikon kenttä Kurk Golf on täydellisessä kunnossa

Kurk Golfin tunnetuin reikä on Lake-kentän viitonen.

Golfarin juhla-aika: on varaa valita loistavakuntoisista kentistä. Viikon kenttä Kurk Golf on täydellisessä kunnossa. Kurk on vierailun arvoinen paikka, sillä kaikki toimii moitteettomasti, tunnelma on loistava ja kenttä on sopivan haastava.

Kurk sijaitsee Evitskogissa, Kirkkonummen keskuksesta pohjoiseen, noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Kehä III:lta. Kenttä rakennettiin golfbuumin aikaan 1980-luvun lopulla: ensimmäiset 9 reikää avattiin vuonna 1987. Griinit remontoitiin vuonna 2014, joten monelta on varmasti ”uusi Kurk” kokematta. Vuonna 2005 avattu Hill-kenttä täydentää hyvin vanhoja Valley ja Lake -kenttiä, ja sinne pääsevät myös lajiin tutustuvat pelaamaan. Kurk tekee hyvää työtä uusien golfareiden tuomiseksi lajin pariin!

Nyt kannattaa käydä vierailulla Kurkissa, sillä kentät ovat superkunnossa.

Valley & Lake – kiinnostava yhdistelmä

Pelasin nyt vasta ensimmäistä kertaa Kurkissa, vaikka moni oli kehunut kenttää vuosien varrella. Kurkin nettisivujen mukaan ”18-reikäinen Valley&Lake -yhdistelmä on monipuolinen sekoitus kaunista puistokenttää ja mieleenpainuvaa mäkimaastoista metsäkenttää, joka yllättää sopivasti haasteillaan ja hurmaa vaihtelevuudellaan.” Näin todella on.

Rundiani voi seurata CaddieOn-portaalista.

Etuysinä pelattava Valley kulkee pääosin metsikköjen reunoilla. Heti ensimmäiset kaksi väylää haastavat pelaajaa: avausten täytyy olla tarkkoja, sillä dogleg-väylät rankaisevat vinoon tai pitkäksi menneistä lyönneistä. Toisaalta väylät ovat lyhyitä eikä draiveria välttämättä tarvitse kaivaa bägistä.

Etuysillä pidin erityisesti kuudennesta väylästä. Se on keltaisilta vain 305-metrinen par 4, joka mahdollistaa riskinoton: pitkä, oikealle kaartava avaus jättää paremman lähestymislinjan ja lyhyen wedgen kakkoslyöntiin. Toisaalta, jos lyö varmistellen, joutuu lähestymään keskiraudalla lammen. Lähdin tietysti riskinottoon, joka melkein kannatti: lähestyminen 100 metristä, söpsö wedge, nosto griinille, kaksi puttia ja bogi.

Maisemallisesti Valley on hieman Lake-kenttää tavanomaisempi. Maailmanluokan maisemia ei löydy, mutta toisaalta kolmikymppinen kenttä istuu maisemaan loistavasti. Välialueet on siivottu ja pallot löytyvät niistä hyvin. Toisaalta puusto on hyvin kasvanutta, ja jos metsään lyö, on turha mennä etsimään. Vaihtelevasta pelistä huolimatta – ja koska emme etsineet metsäpalloja – pelasimme kolmen hengen ryhmällä koko rundin 3,5 tuntiin!

Lake – järvimaisemia ja hieno loppu

Takaysi alkaa vaikealla par 4:llä. Kapea, 336-metrinen väylä ja kinkkinen griininympäristö haastavat välitankkauksen ottanutta pelaajaa. Klubilla kannattaa kuitenkin pistäytyä, sillä siirtymät ovat lyhyitä ja palvelu hymyilevää.

Sain taiteiltua kympille hienon parin, mikä nosti etuysillä kolhiutunutta tunnelmaani. Peli kulki vain hetkittäin.

Kymppiväylän jälkeen tulevat vuoroon lyhyt par 3 ja kentän hienoin jakso, Bakträsk-järven rannan 12–14. väylät. Tyydyin lähinnä ihailemaan maisemia, sillä pelillisesti näiltä väyliltä ei jäänyt kerrottavaa. Pidin jaksosta paljon: väylät ovat juuri sopivan haastavia sekä henkisesti että layoutiltaan.

Yhdestoista on lyhyt mutta kuumottava par 3.

Yhdestoista on lyhyt mutta kuumottava par 3.

Aki Reinimäki

Kahdestoista tiiboksi avaa näkymän järvelle.

Kahdestoista tiiboksi avaa näkymän järvelle.

Aki Reinimäki

Kurk Golfin signature-väylä, 14.

Kurk Golfin signature-väylä, 14.

Aki Reinimäki

Takaysin väylät ovat melko lyhyitä, mutta vaativat tarkkuutta sekä avauksissa että lähetymisissä. Uudistetut griinit ovat mukavan vaihtelevia: muotoja on runsaasti, mutta liian vaikeita tai huonosti suunniteltuja ei joukossa ole. Griinit ovat samassa kunnossa kuin koko muu kenttäkin: täydessä kasvussa ja loistavia pelata. Putit eivät hyppineet kertaakaan. Loistavaa!

Kurkin griinit olivat kauttaaltaan virheettömät ja nopeat.

Kurkin griinit olivat kauttaaltaan virheettömät ja nopeat.

Aki Reinimäki

Lake & Valley -yhdistelmän päätösreiät 15–18 ovat mielestäni hienosti onnistunut kokonaisuus. Viidestoista on vain 426-metrinen par 5, joka antaa mahdollisuuden jopa eagleen. Sain avaukseni hyvin väylälle ja kakkoslyönnin griinin lähelle. Söhelsin taas lähipelissä ja korttiin merkittiin bogi.

Kuudestoista on haastava, lyhyt dogleg oikealle, johon varmasti monen huipputulos kariutuu. Löin avaukseni metsänlaitaan ja siitä metsään. Pallo taskuun ja eteenpäin!

Seitsemästoista lyödään kummun yli alamäkeen ja lähestyminen griinille on hankala. Vaikka tällä par 4:llä on mittaa vain 279 metriä, on par hyvä tulos. Löin draivin melkein griinille ja tein takaysin toisen parin.

Näkymä 17. tiiltä on Kurkille tyypillinen: metsä toisessa reunassa koko matkan.

Näkymä 17. tiiltä on Kurkille tyypillinen: metsä toisessa reunassa koko matkan.

Aki Reinimäki

Monella kentällä päätösreikä on yleensä hyvin suunniteltu – niin Kurkissakin. 18. reikä on oikealle kaartuva dogleg par 5, jolla on mittaa 484 metriä. Voin hyvin nähdä, miten väylällä ratkotaan kilpailujen voittoja. Jotta toista lyöntiä pääsee lyömään turvallisesti kohti griiniä, pitää avauksen olla noin 250-metrinen ja laskeutua kapeahkolle alastuloalueelle. Griiniä vartioi ennätysmäärä bunkkereita eikä puttaaminen muodokkaalla griinillä ole helppoa.

Sain punnerrettua varapallolla hyvän avauksen ja kakkoslyönnin, joiden turvin pääsin puttaamaan varapallo-birkkua. Tein parin eli tuplabogin.

Uudistushaluinen kenttä näyttää mallia muille

Kurk on uudistanut toimintaansa viime vuosina. Nettisivuilta löytyy laajasti tietoa ja verkkokaupassa tarjotaan sopivia pelimuotoja erilaisten pelaajien tarpeisiin. Löytyy niin aloittelijan pakettia, duunarin aamuysiä kuin himogolfaajan vuosipelioikeutta, johon kuuluu myös rangepoletteja ja 2 tuntia opetusta.

Lisäksi joka perjantai- ja lauantai-ilta seuran jäsenet voivat tuoda jonkun kokeilemaan lajia Flow9-kierrokselle. Konsepti on mielestäni loistava: kokeneempi pelaaja lyö pitkät lyönnit, tutustuja puttaa. Kierros pelataan Kurkin kolmannella ysillä eli Hillillä. Lisäksi kaikki Green Cardin  Kurkissa suorittaneet saavat Hilln pelioikeuden kuukaudeksi.

Mielestäni muut kentät voisivat ottaa tästä ajattelutavasta mallia!

Täytyy myöntää, että Kurk yllätti itseni täysin. Kenttää on kehuttu sekä pelattavuudeltaan että klubitunnelmaltaan, mutta tietysti vasta paikan päällä sen pääsee kokemaan. Ainoa asia, josta voisi huomauttaa, on väylien välissä olevat out-paalut, jotka estävät oikomisen, mutta toisaalta lisäävät turvallisuutta. Pidän kentän sisäisiä outteja aina vähän huonona ratkaisuna. Mutta sekin on niin pikkujuttu, ettei pelinautinto siitä kärsi. Olen varma, että menen Kurkiin uudestaan!

Kurk Golf

Etsi luettavaa