Hyppää sisältöön

Viikon kenttä: Koe huippukuntoinen Linna Golf

Golfarit voivat jatkossa vertailla tasoituksiaan globaalisti

Yksi tämän Viikon kentistä on kaunistakin kauniimpi Linna Golf, joka kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa, sillä Linna Golfin hulppeat puitteet vastaavat varmasti vaativammankin pelaajan odotuksia.

Hämeenlinnan Harvialassa sijatseva Linna Golf avattiin elokuussa 2005, ja se kuuluu ehdottomasti Suomen golfkenttien terävimpään kärkeen. Tim Lobbin suunnittelema kenttä on rakennettu Vanajanlinnan historialliseen ympäristöön ja sen klubirakennus on saneerattu 1900-luvun alun vanhaan ja tunnelmalliseen punatiilisen talousrakennukseen.

Linna Golf voitti selvästi Golflehden vuoden 2015 kenttärankingin, sillä Paras kenttä -tittelin lisäksi Linna Golf palkittiin myös kategorioissa Paras suunnittelu, Paras kentän kunto ja viimeistely, Paras kokonaispalvelu, Paras ravintola sekä Tyytyväisimmät jäsenet. Linna Golf on myös isännöinyt kansainvälisiä golfkilpailuja:  Finnish Open 2007, Challenge Tourin SK Golf Challenge 2009, European Amateur Championships 2010 ja European Amateur Team Championship 2014.

Kentän vieressä sijaitseva Vanajanlinnaa on suosittu kokous- ja tapahtumapaikka, ja golfin yhdistäminen erilaisiin tilaisuuksiin onnistuu Linna Golfissa vaivattomasti. Pieni kesälomaretki onnistuu myös mainiosti esimerkiksi yhdessä kentän 12:ssa Golf Suitessa!

Linna Golfin opetustoiminnasta vastaa Peltomäki Golfin prot Jukka-Pekka Peltomäki ja Toni Karjalainen.

Nopeat viheriöt, ei juuri sokkoväyliä

Testiin päässeen Linna Golfin kentän väylät ovat selkeitä ja avauslyönnin joutuu lyömään sokkona harvoin. Suurimmat pelilliset haasteet tulevat greenejä vartioivista bunkkereista sekä nopeista greeneistä. Tosin valkoisena hohtavien bunkkereiden hiekka oli sitä luokkaa, että kertaakaan ei harmittanut, vaikka pallo esteeseen päätyikin!

Lisäksi tiheästä ja melko pitkästä raffista tuli tuloskorttiin muutama lisälyönti – ja kierrokseen myös muutama pallon etsimisestä johtunut lisäminuutti. Testipäivänä väylät olivat ensiluokkaisessa kunnossa, samoin teeboxit.

Greeneillä myös ilahtui siitä, että paikkaamattomia alastulojälkiä ei juurikaan ollut. Merkittäviä korkeuseroja kentällä on vähän, mutta väylien muotoilu ei päästä pelaajaa helpolla. Kenttä pelataan seuraavilla metrilukemilla: punainen 4 959, sininen 5 663, keltainen 5 965 ja valkoinen 6 624.

Kentän ykkösväylä lähtee mukavasti heti klubitalon vierestä, ja parkkipaikan vieressä sijaitsevalle rangelle on myös lyhyt matka. Turhiin siirtymiin ei siis alussa tuhlaannu aikaa, joten hieman kiireelläkin kentälle saapuneet pelaajat ehtivät starttiin mainiosti.

Kahdeksikko vaikein reikä

Ensimmäinen reikä on par 4, joka ei ole kentän vaikeimmasta päästä, mutta väylä kapenee alastulokohdassa sen verran, että testaajilta jäi suosiolla draiverit bägiin odottaman kakkosväylää. Kakkosväylällä (par 5) on puolestaan avauksessa mukavasti tilaa, mutta lähestyminen ylärinteeseen nousevalle greenille vaatikin jo tarkkuutta. Etuysin par 3 -reiät (3 ja 7) pääsee lyömään ylhäältä alaspäin, ja kauniit greenit aukeavat mukavasti tee-paikoilta.

Kentän vaikeimmaksi väyläksi on rankattu väylä 8, ja tämä titteli on varmastikin mennyt ihan oikeaan paikkaan. Väylä kääntyy vasemmalle, ja mutkassa on haastavat bunkkerit, jonne avauslyönti helposti tippuu. Greeni puolestaan nousee rinnettä ylös, mutta liikaa mailaa ei lyöntiin kannata kuitenkaan ottaa, sillä greenin jälkeen tilaa ei ole kovinkaan paljon.

Yhdeksikkö on syystäkin Linna Golfin kuvatuin reikä.

Yhdeksikkö on syystäkin Linna Golfin kuvatuin reikä.

Anna Lehtomaa

Kentän 9. reikä on puolestaan yksi kentän kauneimmista; väylä pelataan kohti klubitaloa ja greenin edessä on kauniisti kivetetty ja muotoiltu vesieste, joka onkin kuvattuna monissa Linna Golfin esitteissä. Etuysin päättyessä klubitalolle on vesipullojen ja eväiden tankkaus näppärä suorittaa ennen takaysille siirtymistä.

Yhdestoista tarjoaa paikan birdieen

Kentän ehdoton birdie-reikä on 11 väylä, joka on alaspäin lyötävä lyhyt par 4, keltaisilta 284 m ja punaisilta 236 m (tosin testiryhmän birdie saatiin aikaiseksi vasta väylällä 13). Kierroksen haasteet osuivat tällä kertaa väylälle 14, joka on lyhyt vasemmalle kaartuva par 4. Avauslyönnin joutui lyömään hieman sokkona ja selkeästä väylätaulusta huolimatta väylän vasemmalla puolella olevan vesiesteen tarkka sijainti jäi arvoitukseksi.

Greenin lähestyminen väylän vasemmalta puolelta vesiesteen vierestä aiheutti myös odottaman paljon hankaluuksia, mikä kyllä varmasti johtui enemmän pelaajista kuin väylästä. Linna Golfin päätösreikä on par 4, joka kulkee Vanajanlinnantien toisella puolella ja josta avautuvat kauniit näkymät Vanajanlinnan alueen ympäristöön. Päätösväylä vaatii tarkkaa avausta, mutta muuten päätösväylä on suhteellisen leppoisa, joten kierroksen voi lopettaa hyvään ja rentoon fiilikseen.

Kierros Linna Golfissa oli erittäin positiivinen kokemus, jota voi lämpimästi suositella. Testaajien onneksi sää suosi kierroksen jälkeenkin, ja terassilla tarkeni ruokailla vielä myöhään illalla.

Ravintolan palvelu oli asiantuntevaa ja ruoka maukasta, eikä hinnaltaan juuri sen kalliimpaa kuin muillakaan klubeilla.

Plussat

+ Selkeät väyläkartat tee boxeissa, joista näkyi hyvin mitat eri esteisiin kaikilta avauspaikoilta

+ Kentän hyvä kunto

+ Väylien selkeys ja lay out

+ Lyhyet siirtymät kentällä ja kentän alueella

+ Kaunis miljöö

+ Mukava henkilökunta ja hyvä palvelu caddie masterilla ja ravintolassa

Miinukset

– Greeneille puista tippuneet lehden ja roskat sekä muutamalla väylällä kasvanut home / sammal

– Opastaulujen näkyvyys (tai näkymättömyys) siirryttäessä greeniltä seuraavalle väylälle, mikä aiheutti vieraspelaajissa ajoittain hämmennystä siitä, mihin suuntaan pelit jatkuu

Vaikein väylä: 8

Helpoin väylä: 11

Kaunein väylä: 9

Etsi luettavaa