Hyppää sisältöön

Vierumäellä häikäissyt Kim Koivu: ”Minulla on hirveän kova tahto voittaa”

Kuva Vierumäeltä

Kim Koivu sinetöi suurella varmuudella paikan European Tourilla ottamalla voiton kotikisassa. Antti Ahokas ja Kalle Samooja sijoittuivat myös seitsemän parhaan joukkoon.

KIM KOIVU voitti upeasti kotikisan tänään Vierumäellä päättyneessä Finnish Challenge -kisassa. Kilpailun ratkaisu venyi uusintaan, jonka helsinkiläinen ratkaisi tekemällä birdien uusintareiällä. Toiseksi sijoittui Skotlannin Robert MacIntyre.

Voitto Challenge Tourin kotikisassa on harvinaista herkkua, sillä edellisen kerran siinä onnistui Roope Kakko vuonna 2004.

Koivulle voitto oli jo kauden toinen. Voitosta hän tienasi 28 800 euroa. Sen siivittämänä hän nousi Challenge Tourin rankingissa neljänneksi noin 91 000 euron ansioillaan. Käytännössä hän on nyt varmistanut paikan European Tourilla ensi kaudella.

”Tällä hetkellä voittamisen minulle mahdollistaa se, että tekniikkani on loistava. Pystyn missaamaan lyönnit oikeisiin paikkoihin ja kun lyö palloa hyvin, on erittäin vaikea tehdä bogeja. Challenge Tourilla on vaikea voitaa, jos tekee liikaa bogeja”, Koivu sanoi taistelun tauottua.

Kim Koivu voitti Vierumäki Finnish Challenge -kisan vuonna 2018.

Kim Koivu voitti Vierumäki Finnish Challenge -kisan vuonna 2018.

Tomi Natri

Vierumäellä Koivu teki neljän kierroksen aikana ainoastaan viisi bogia ja yhden tuplan. Viikonlopun kierroksilla bogeja syntyi ainoastaan yksi. Se tuli päätöspäivänä 14. reiälle kolmen putin jälkeen. Koivu lähti puttaamaan birdieä aggressiivisesti, ja se painui pari metriä pitkäksi, eikä paluuputti mennyt sisään.

Epäonnistuneen par-putin jälkeen Robert MacIntryre siirtyi ensimmäisen kerran kisassa johtoon. Koivu nousi tasoihin 17. reiällä tehtyään birdien. Päätösreiällä kumpikin kärkimies teki parin, ja ratkaisu venyi jatkorei’ille. Uusinnassa pelattiin Vierumäen 18. reikää, jossa Koivu onnistui tekemään viheriöbunkkerin kautta birdien, kun MacIntyre oli ensin putannut niukasti ohi oman birdie-yrityksensä.

 

KOIVU SAI kilpailuun unelma-alun, kun hän teki kolme birdieä kolmelle ensimmäiselle reiälle. Birdiejä syntyi vielä kolme lisää ennen puolimatkan krouvia. Koivulla oli hyvä birdie-paikka myös reiällä 11, mutta 12. reiällä hän onnistui pelastamaan parin lyötyään jatkolyönnin par 5 -reiällä vasemmalle veteen. Missi oli harvinainen, sillä yleensä Koivu lyö virhelyöntinsä oikealle.

”12. reiällä oli haastava lie. Yritin lähteä lyömään fadea, mutta tulikin double cross (lyönti, joka kääntyykin toiseen suuntaan kuin oli tarkoitus)”, Koivu sanoi.

Valmentaja David Silva otti Kim Koivun syleilyynsä voiton ratkettua Vierumäellä vuonna 2018.

Valmentaja David Silva otti Kim Koivun syleilyynsä voiton ratkettua Vierumäellä vuonna 2018.

Tomi Natri

Koivu hallitsee lyöntitekniikkansa erinomaisesti, ja se on kovan työn tulosta. Hänen työmoraaliaan ja harjoittelumotivaatiotaan ylistää myös moni portugalilaisen David Silvan johtaman Season Golf Academyn jäsen. Hänen caddienaan on toiminut kahden kuukauden ajan Daniel Silva, valmentajan poika.

Pelaajana Koivulla on erittäin kova itseluottamus, mutta hän ei ole millään tavalla pöyhkeä. Koivuun mahtuu myös sopiva määrä nöyryyttä, ja hän luottaa 100-prosenttisesti valmentaja Silvaan.

”Valmentaja päättää kilpailukalenterin. David tietää, mikä mulle on parasta, ja me mennään yleensä sen mukaan.”

Kovasta itseluottamuksesta huolimatta Koivu suhtautuu realistisesti omiin taitoihinsa. Kun hän viime vuonna selvitti European Tourin karsinnoissa cutin, hän sanoi, että ei ottaisi vastaan paikkaa kiertueella, vaikka sen saisikin.

Nyt kun paikka pääkiertueella on käytännössä varma, kokeeko hän nyt olevansa valmis European Tourille? Hieman yllättäen Koivu vastasi tänään kysymykseen kieltävästi. Ensi viikolla pelattavaan Ruotsin European Tourin kisaan Nordea Mastersiin Koivu lähtee hakemaan arvokasta kokemusta ensi kautta varten.

”Minun pitää vielä kehittyä, ennen kuin menen sinne. En ole saavuttanut vielä yhtään hyvää sijoitusta saanut European Tourilla. Aion kuitenkin mennä pelaamaan kaksi kolme kisaa ja hakemaan kokemusta”, Koivu sanoi. ”Minun pitää vielä kehittää tekniikkaa ja erilaisia lyöntejä ja tuoda uusia juttuja peliin.”

Koivun mukaan European Tourin pelaajia seuraamalla hän saa uusia eväitä omaan tekemiseen.

”Pääkiertueen kisoihin haluan mennä siksi, että näen maailman parhaita pelaajia. Olisi hienoa päästä pelaamaan jonkun tunnetun, hyvän pelaajan kanssa samassa ryhmässä.”

Tämän kauden aikana Koivu aikoo käydä pelaamassa Nordea Mastersin lisäksi yhden tai kaksi kilpailua pääkiertueella.

”Pelaajat European Tourilla ovat vielä eri tasoisia. Parhaat pelaajat on tosi hyvä, paljon parempia kuin Challenge Tourilla.”

 

KOIVU ALOITTI tämän kauden loistavasti. Hän voitti Kiinan-kisan keväällä ja sijoittui samoihin aikoihin neljä kertaa 20 parhaan joukkoon. Sitä seurasi kuuden kisan putki, joista jokaisessa hän putosi cutista.

Yksi syy heikkoon jaksoon kesä-heinäkuussa on Koivun mielestä se, että hän vaihtoi puumailansa toisiin. Koivu teki tästä oman johtopäätöksen ja palasi takaisin vanhoihin TaylorMaden puumailoihin ja menestystä alkoi jälleen ropista. Kauden toinen hyvä jakso tällä kaudella huipentui tämänpäiväiseen voittoisaan kilpailuun.

”Nykyisillä mailoillani minulla on kaksi voittoa. Se luo hyvää itseluottamusta, kun rupeaa lyömään hyviä lyöntejä. Pienet jutut tekevät ison eron”, Koivu sanoi.

Koivu kehui tukea, jota hän on saanut valmentaja Silvan lisäksi Season Golf Academyn muilta pelaajilta. Tuki on tärkeää varsinkin silloin, kun peli ei kulje. Koivun mukaan kaikki pelaajat ovat joskus olleet siinä tilanteessa.

Antti Ahokas on laittanut rakennuspalikoita uusiksi off-seasonin aikana

Antti Ahokas on laittanut rakennuspalikoita uusiksi off-seasonin aikana

Tomi Natri

VIERUMÄEN KISA suuri onnistuminen myös Antti Ahokkaalle. Kärkiryhmässä pelannut Ahokas putosi Koivun ja MacIntyren kelkasta etuysillä, jonka Koivu pelasi kuusi alle parin ja MacIntyrekin viisi alle.

Kaksinkertainen Challenge Tour -voittaja sijoittui tänään neljänneksi ja ansaitsi paikan viikon päästä Pohjois-Irlannissa pelattavassa Challenge Tourin kilpailussa. Onnistuminen siellä saattaa taas poikia lisää pelimahdollisuuksia haastajakiertueella. Vierumäellä hän ansaitsi 10 800 euroa ja nousi rankingissa 66:nneksi. 

”Mahtava viikko. En ole tällaisen yleisön edessä pelannut varmaan koskaan. Oli iloinen ja hyvä tunnelma”, Ahokas kiitti.

Myös Koivu sanoi saaneensa lisää virtaa runsaslukuiselta yleisöltä. Hän ei kokenut, että kotiyleisön edessä pelaaminen olisi tuonut hänelle lisää paineita.

”Ehdottamasti oli hyötyä kotiyleisöstä”, hän sanoi. ”Ainoa, joka asettaa minulle paineita, olen minä itse.”

 

VIIDENNEKSI KISASSA sijoittui Kalle Samooja, joka vankisti asemiaan haastajakiertueen rankingissa. Hän jatkaa viidennellä sijalla, mutta 6 200 euroa eli ranking-pistettä rikkaampana. Hänkin astui jälleen askeleen lähemmäksi paikkaa European Tourilla, joka alkaa olla sinettiä vaille selvä.

Samoojalla on nyt peräti viisi sijoitusta seitsemän parhaan joukossa, joista neljä on tullut viidestä viimeisestä kisasta.

Vierumäellä bonuspalkintona tarjolla oli paikka parhaalle suomalaisammattilaiselle ensi viikolla pelatattavassa Nordea Mastersissa. Koska Koivun oma katergoria riittää kisapaikkaan, se siirtyi Ahokkaalle, joka kuitenkin laittoi arvokkaan pelipaikan kiertoon. 

”Pohjois-Irlanti on nyt tärkeämpi kuin yksittäinen European Tour -kisa. Pohjois-Irlannissa on jaossa kuitenkin tärkeitä CT:n ranking-pisteitä”, Ahokas sanoi.

Kun Samoojakin viettää nyt huiliviikon kisoista, lähtee Göteborgissa pelattavaan ET-kisaan 20:nneksi sijoittunut Roope Kakko. Hän otti paikan mielihyvin vastaan, ja se tulikin hänelle tarpeeseen.

Muista kisan suomalaisista Oliver Lindell oli 25:s. Lauri Ruuska ja Niclas Hellberg jakoivat 46. sijan.

Vierumäellä alkaa nyt tiukka pohdinta siitä, jatketaanko kisan järjestämistä siellä. Yhteistyökumppanien saaminen kisaan on ollut kiven alla, mutta viimeistään tämän viikko varmisti sen, että kilpailulle on suomalaiselle kilpagolfille suuri merkitys.

Lähiaikoina ratkennee, jatketaanko kisan järjestämistä Vierumäellä.

Etsi luettavaa