Hyppää sisältöön

Vierumäki myy villejä kortteja CT-kisaan: nuori ammattilainen pahoitti mielensä

Antti Ahokas nousi jakamaan kärkipaikkaa Finnish Openissa.

Vierumäki rahoittaa Challenge Tourin kisaa myös tekemällä erilaista yhteistyötä pelaajien kanssa. Ison yhteistyökumppanin puuttuessa tulot tulevat pienistä virroista ja myös villit kortit ovat kaupan. Nuori oululaisammattilainen tyrmistyi ja kirjoitti pitkän vuodatuksen Facebookiin.

Nuori oululaisammattilainen Juhana Kukkonen kirjoitti eilen pitkän Facebook-vuodatuksen. Hän tyrmistyi siitä, että Suomen-osakilpailun eli Vierumäki Finnish Challengen promoottorina toimiva Vierumäki Golf myy pelaajille villejä kortteja eli osallistumisoikeuksia Challenge Tourin kisoihin.

Juhana Kukkonen edusti Eurooppaa juniorien Ryder Cupissa kuusi vuotta sitten.

Juhana Kukkonen edusti Eurooppaa juniorien Ryder Cupissa kuusi vuotta sitten.

Getty Images

Kukkonen oli hyvin sujuneiden talvikisojen jälkeen soittanut tapahtuman promoottorille Jan Ruoholle villien korttien jakoperusteista.

Kukkonen oli pahastunut muun muassa siitä, että puhtaasti pelillisten ansioiden sijaan Vierumäki jakaa villejä kortteja ulkomaisiin Challenge Tourin kisoihin taloudellisin perustein eli tuomalla kisaan sponsorin tai ihan puhtaasti rahalla.

”Myynti-sana voi särähtää korvaan”

Vierumäki Golfin toimitusjohtajana työskentelevä Ruoho vahvistaa GoGolfille tiedon.

”Meidän on saatava tapahtuman budjetti jollain tapaa kasaan. Ymmärrän kyllä, että myynti-sana voi särähtää pelaajan korvaan, kun tähän mennessä villit kortit on jaettu vastikkeetta”, Ruoho sanoo.

Viimeksi kisan promoottorina toimi Golfliitto, joka ilmoitti viikonloppuna tehneensä Challenge Tourin kilpailulla kahtena vuonna yli 300 000 euron tappiot.

”Me olemme liiketoimintaa harjoittava yritys, emmekä ehdoin tahoin lähde tekemään tappiota. Otimme kuitenkin talodellisen riskin kisasta, kun muut eivät ottaneet”, Ruoho muistuttaa.

Ruohon tietojen mukaan ei ole ainutlaatuista, että villejä kortteja kaupataan golfin ammattilaiskisoihin. Tästä ei kuitenkaan ole juuri puhuttu aiemmin julkisuudessa.

Tulot pienistä lähteistä

Ruoho sanoo, että kisan tulot raavitaan kasaan pienistä lähteistä. Pelaajayhteistyö on vain yksi monista tavoista mahdollistaa haastajatason kilpailun järjestäminen Suomessa.

Tänä vuonna kolme pelaajaa eli Antti Ahokas, Kalle Samooja ja Lauri Ruuska ovat saaneet rakennettua itselleen Vierumäen villeillä korteilla kahdeksan kilpailua käsittävän kisakalenterin Challenge Tourille. Tulevana viikonloppuna Madridissa pelaa Teemu Bakker Vierumäen villillä kortilla.

Ruohon mukaan jokainen heistä on sitoutunut antamaan jotain vastinetta Vierumäelle sen tarjoamista pelimahdollisuuksista. Esimerkiksi Ahokas ja Ruuska toimivat kesällä Vierumäen järjestämillä  golfkursseilla tähtiopettajina.

”Ihan puhdasta rahakauppaa ei ole tehty yhdestäkään kortista, vaan kyseessä on erilaiset yhteistyösopimukset, mutta periaatteessa villin kortin voisi ostaa myös ihan puhtaalla rahalla”, Ruoho sanoo.

Toisaalta Ruoho myös pohtii, että kannattaako nuorien pelaajien lähteä pelaamaan sellaisia kisoja, joiden taso on liian kova.

Vierumäki myy myös matkapakettia pelaajille

Jan  Ruoho sanoo, että Vierumäellä olisi vielä mahdollista myydä yksi villien korttien paketti jollekin kunnianhimoiselle ja riittävän taitavalle pelaajalle, mikäli Vierumäki ja pelaaja löytävät yhteistyömallin joka hyödyttää molempia osapuolia. Yhteensä Vierumäki saa jaettavakseen 50 villiä korttia, joista 24 se jakaa omaan kisaansa ja 26 se vaihtaa muiden kisajärjestäjien kanssa.

Challenge Tourin sääntöjen perusteella pelaaja voi osallistua kauden aikana ainoastaan kahdeksaan kisaan villeillä korteilla.

Vierumäki ei ole saanut suurta nimisponsoria kisalle, vaan kisan rahoitus tulee pienemmistä yrityspaketeista. Yhteistyö sisältää usein myös jotain Vierumäen palvelumyyntiä, kuten esimerkiksi työhyvinvointipäivien ja golftapahtumien myyntiä yrityksille.

Ruohon mukaan tapahtuman budjetti on kuitenkin nyt aika lailla kasassa.

”Ollaan plus-miinus-nolla tilanteessa vähän laskentatavasta riippuen. Meillä on kenttä kiinni viikon, mutta toisaalta näemme tapahtumalle markkinoinnillisen arvo.”

Pelaajille Vierumäki on luonut matkapaketin, joka sisältää lennon edelliseltä kisapaikalta bussikuljetuksineen sekä majoituksen kisaviikkona. Paketin myymisestä Vierumäki ottaa pienen katteen itselleen.

PGA:n ja Suomen mestarit mukaan kisaan

Ruoho muistuttaa, että Vierumäen kisaan voi päästä mukaan myös pärjäämällä hyvin pienemmissä kisoissa.  Vierumäki on luonut yhdessä PGA:n ja Suomen Golfliiton kanssa osallistumiskategoriat eli pelaamalla Vierumäen kisaan pääsee seuraavin perustein:

1. Vuoden 2016 PGA-mestari

2. Vuoden 2016 SM-lyöntipelin voittaja

3. Finnish Tourin vuoden 2015 ranking-voittaja 

4. Golfin virallisen maailmanlistan top 10 suomalaista (11.7.2016)

5. Challenge Tourin ranking-pisteitä saaneet suomalaiset (11.7.2016)

6. Nordic Leaguen kauden 2016 rankingin top 5 suomalaista rankingin sadan parhaan joukossa (11.7.2016)

7-9. Audi Finnish Tourin kolme parasta neljän osakilpailun jälkeen (7.7.2016)

10. Promoottorin harkinta.

”Nimimiehet, tervetuloa”

Vierumäki varaa muutaman villin kortin myös ”nimimiehille”. Jan Ruoho esittääkin avoimen kutsun Mikko Iloselle, Mikko Korhoselle ja Roope Kakolle.

Heistä todennäköisesti kaksi pelaa Vierumäen kisan aikaan Rion olympialaisissa, mutta kolmas European Tour -pelaaja saa Ruohon mukaan ilman muuta villin kortin Vierumäen kisaan, jos se vain sopii tämän aikatauluihin.

”Lisäksi Aasiassa pelaajava Kasken Janne on mielenkiintoinen nimi, ja hänelle varaamme myös villin kortin, jos hän vain päättää tulla Vierumäelle pelaamaan”, Ruoho sanoo.

Vierumäen Challenge Tour -kisa järjestetään 11.-14. elokuuta Cooke-kentällä.

 

Etsi luettavaa