Hyppää sisältöön

Viel Glück im Spiel Bernhard!

Bernhard Langer pelaa tänään kolmannesta Masters-voitostaan.

Augustassa kirjoitetaan tällä viikonloppuna mielenkiintoista tarinaa, joka toivottavasti saa arvoisensa lopun.

Olin seuraamassa vuonna 1991 Saksan avoimia mestaruuskilpailuja Frankfurtissa. Amatöörien ja ammattilaisten välisen kisan vetonaula oli Bernhard Langer, joka viitisen vuosi aiemmin oli voittanut uransa ensimmäisen major-turnauksen Masters Tournamentin.

Kisasta on jäänyt parhaiten mieleen Langerin avaus rautaykkösellä tai -kakkosella eräällä par-nelosella. En muista, miltä lyönti näytti, mutta osumaääni tallentui kovalevylleni.

Ensin kuului matala pamahdus ja sitten loittonevaa suhinaa, kun balatapallo halkoi ilmaa matkalla kohti väylää. Kenenkään muun pelaajan lavasta ei moista ääntä kuulunut, vaikka mukana oli Alex Cejkan ja Sven Strüverin kaltaisia pelimiehiä.

Aluksi luulin, että pallo oli mennyt rikki, sillä tuolloin en tiennyt, miltä kovalla paineella lyöty golflyönti kuulostaa.

* * *

Edelleenkin 58-vuotiaana Langer lyö painavaa osumaa, jolla pallo pysyy hallinnassa. Juuri tarkkuus oli Langerin valttia eilen, kun hän näytti maailmanlistan kärkimiehelle Jason Daylle, ettei pituus ole kaikki kaikessa nykypelissäkään. Langer jäi pahimmillaan avauksissa kymmeniä metrejä, mutta pelasi silti australialaista paremman kierroksen ja nousi tämän edelle tulosluettelossa.

Langerin pallossa on siis edelleen painetta, ja tänään illalla testataan myös saksalaisen paineensietokyky, sillä Langerilla on mahdollisuus voittaa major-turnaus vanhimpana koskaan. Julius Boros oli Langeriin verrattuna nuorukainen, kun hän voitti yli puoli vuosisataa sitten PGA Championshipin 48-vuotiaana.

Langerin kovimmat vastustajat ovat Jordan Spieth, Smylie Kaufman ja Hideki Matsuyama. Kolmikosta kukaan ei ollut vielä syntynytkään, kun kuuntelin ja katsoin Langerin peliä Niederradin kentällä 25 vuotta siten.

Saksalainen on amerikkalaista Spiethiä kaksi lyöntiä perässä, Kaufman yhden ja Matsuyaman kanssa samassa tilanteessa. Unohtaa ei sovi Jason Daytä, Dustin Johnsonia ja Danny Willettiä, jotka ovat vain lyönnin päässä Langerista.

Mastersin päätöspäivänä muutaman lyönnin ero suuntaan tai toiseen ei ole mitään, ja sen Langer kokeneena Masters-kävijä tietää varsin hyvin itsekin.

* * *

Golfin hienous on se, että lajissa voi pärjätä yksittäisessä kilpailussa myös pelaaja, joka lähestyy ihan oikeaa eläkeikää, kun monissa muissa lajeissa päälle 30-vuotiaita pidetään jo uransa ehtoopuolella olevina konkareina. Golflyönnissä korostuu tekniikan merkitys ja siksi ikääntymisen tuoma voimatason heikkeneminen ei ole yhtä merkittävässä roolissa kuin urheilussa ylipäätään.

Edellistä sankaritarinaa kirjoitettiin vuoden 2009 The Open Championshipissä eli British Openissa, kun Tom Watson 59-vuotiaana nousi uusintaan, jonka hän valitettavasti hävisi. Watson kunto loppui ja uusinnassa pelasi väsynyt mies.

Fyysisesti Langer on edelleen huippukunnossa ja varmasti paremmassa kondiksessa kuin moni muu häntä nuorempi kilpakumppani huhtikuisessa Augustassa.

Golfia pelataan pitkälti myös pään sisällä. Langeria ei tunneta erityisen hyvästä henkisestä kantistaan, sillä puttijipsi on vaivannut hänen uraansa jo pitkään. Saman vuoden syksyllä, kun pääsin todistamaan Langerin peliä Frankfurtissa, hänellä oli alle kaksimetrinen voittoputti Kiawah Islandin Ryder Cupissa, jonka hän missasi. Sen jälkeen alkoivat Yhdysvaltain joukkueen juhlat viheriöllä.

Langer otti tappion hyvin vastaan, eikä siitä tullut hänen uralleen peikkoa.

Puttiongelmat ovat näkyneet siten, että Langer tunnetaan erikoisista puttiotteistaan. Viimeiset vuodet hän on pelannut pitkällä putterilla. Monet povasivatkin Langerille vaikeuksia, kun täksi vuodeksi astui voimaan putterin ankkurointikielto eli enää putterin tuppiosa ei saa koskettaa pelaajan vartaloa.

Langer ratkaisi ongelman niin, että hän jatkaa edelleen pitkällä putterilla, mutta mailanpää on kuitenkin irti rintakehästä, ja hän putannut sillä tavalla hyvin. Mastersissa hän ei ole tilastoissa aivan parhaiden joukossa, mutta riittävän hyvällä tasolla taistellakseen voitosta tänään.

* * *

Tämänvuotisessa turnauksessa kirjoitetaan jälleen mielenkiintoista tarinaa, joka toivottavasti saa arvoisensa lopun. Illalla ja aamuyön ensitunteina nähdään jännitysnäytelmä, jossa voi tapahtua ihan mitä vain.

On ihan turha lähteä veikkaamaan voittajaa, mutta pidän peukkuja Bernhard Langerille. 

Viel Glück im Spiel Bernhard!

 

 

 

 

Etsi luettavaa