Hyppää sisältöön

Video: Tarvitsetko lisää kiertoa svingiisi?

Taakseviennin täysi kierto ei ole aina pelkästään liikkuvuudesta kiinni.

Golfarit usein tuskailevat kehon kierron kanssa. Ainakin golftunneillani moni oppilaistani valittaa, kuinka jäykkiä he ovat.

Selkä ei taivu tai lonkat eivät liiku. Tätä kuulen usein oppilailtani golftunneilla.

Usein liikettä rajoittavat muutkin asiat kuin kropan kankeus. Vaikka katsottaisiin vain sääriä ja jalkoja, nähtäisiin turhan usein pelaajia, jotka asettuvat pallolle tavalla, joka estää kierron toteutumisen. 

Joko he seisovat niin huonossa tasapainossa, että svingin liike kuluu tasapainoiluun, eikä kiertämiseen. Tai sitten he yksinkertaisesti lukitsevat säärensä siinä uskossa, että se estäisi vääränlaista sivuttaisliikettä.

Harmillisesti säärien lukitseminen lopulta johtaa vain pahempaan heilumiseen, kun keho ei pysty kiertämään. Hyvä kierto nimenomaan lähtee alakerrasta, joten kannattaa tarkistaa miten sääret ja jalat lähtöasennossa ovat.

Tässä kolme asiaa jotka voit tarkistaa, jos kiertosi tuntuu turhan rajoitetulta.

  1. Ovathan kummatkin jalkaterät auki pallolle seistessä? Moni pelaaja laittaa jalkaterät tiukasti kohtisuoraan lyöntilinjaan nähden. Tämä rajoittaa merkittävästi lonkkanivelten mahdollista liikettä. Jos tarvitset enemmän kiertoa kumpaankin suuntaan, niin avaa jalkateriä vähintään 30 astetta. Se on tunnin verran kellotaulussa.
  2. Joustathan polvista sen verran, että ne pääsevät vapaasti asettumaan jalkaterien päälle? Moni golfari puristaa polvia sisään stanssatessa. Samalla paino siirtyy kummankin jalkaterän sisäsyrjällle. Nämä liikkeet jäädyttävät tavallisen golfarin alakerran liki paikalleen. Tyypillinen pelaaja kompensoi liikkeen puutetta heilumalla yläkropasta. Kokeile mieluummin pitää polvet kevyesti toisistaan erillä ja vapaasti jalkaterien päällä.  Siitä kropan kiertäminen on mahdollista.
  3. Onhan painosi kutakuinkin keskellä jalkateriä? Jos seisot liian varpailla tai kantapäillä niin kaikki energiasi menee tasapainon etsimiseen svingin aikana. Tehokas kierto jää silloin toteutumatta.

 

Antti Vaalas on GoGolf Head Pro, joka opettaa Kytäjällä ja Kurk Golfissa.

Etsi luettavaa