Hyppää sisältöön

Video: Älä stanssaa kuin rantaleijona

Harhaluulot lähtöasennosta johtavat ongelmiin

Pienet ongelmat lähtöasennossa saattavat pilata svingin. Se on harmillista, koska yleensä ne olisivat helposti vältettävissä. Varsinkin jos ne johtuvat harhaluuloista.

Puhutaan vielä hetki kierrosta. Viime viikolla kirjoitin kuinka moni estää hyvän kierron toteutumista sillä, miten he asettuvat lähtöasentoon jaloilla ja säärillä. Tuo juttu löytyy täältä.

Entä ylävartalo? Kyllä, moni meistä saattaa tehdä asioita myös yläkropalla jotka estävät hyvän kierron toteutumista. Moni on kuullut kuinka pallolle pitää stanssata ryhdikkäänä ja selkä suorana. Tietyllä tavalla ymmärrettynä tämä pitää paikkansa. Mutta väärin ymmärrettynä suoraselkäisyys jäykistää svingin ja vie siitä kaiken sporttisuuden.

Tässä pari asiaa, jotka kannattaa huomioida samall, kun yrität asettua ryhdikkäästi lähtöasentoon.

1. Älä esitä rantaleijonaa lähtöasennossa

Moni golfari hakee ryhdikkäämpää lähtöasentoa vetämällä lapaluita yhteen ja lataamalla rintakehää. Kuvitelma on, että näin saadaan urheilullisempi lähtöasento. Ehkä, jos mallina on maastaveto. Mutta rantaleijona golfarin etummainen käsivarsi jää yleensä liiaksi kylkeen. Backsvingissä tarkoitus on saada etummainen käsivarsi kulkemaan vapaasti. Se tuo liikkeeseen liikevoimaa joka avustaa kierron kanssa. Joten sen sijaan että pitäisit rintakehää pulleana ota mieluummin rennommin ja anna etummaisen käsivarren asettua rintakehän päälle.

Mitä hyvä ryhti on lähtöasennossa? Sitä, että vatsa pysyy pitkänä ja ylävartalo ei taivu liiaksi varpaiden päälle.

2. Pidä kasvot kohti palloa

Moni golfari nostaa lähtöasennossa leukaa koska silloin on kuulemma helpompi kiertää hartioita. Mutta kun katsotaan parhaita pelaajia maailmalta niin on harvinaista nähdä ketään kasvot pystyssä. Ylimääräinen leuan nostaminen lähtöasennossa tyypillisesti johtaa liian loivaan hartia- ja lantiokiertoon taakseviennissä. Pidä siis mieluummin niska rentona ja pään asento luontevana. Hartiat varmasti mahtuvat silti kiertämään.

Hyvään kiertoon backsvingissä liittyy monia asioita. Se ei ole pelkkää selän kääntämistä, sen sijaan mukana on ojentamista, lataamista, taivuttamista ja liikevoimaa. Onneksi ne usein toteutuvat jo sillä, että asettuu pallolle hyvin.

 

 

ps. parikymmentä vuotta sitten pidimme Timo Rauhalan kanssa treenejä, joissa puhuttiin rantaleijonasta. En tiedä kuka mielikuvan keksi, varmaan Timo tai sitten joku muu. Mutta sen jälkeen olen käyttänyt sitä säännöllisesti opetuksissa.

Etsi luettavaa