Hyppää sisältöön

Verottaja kertoo, miksi golfpalkinnoista joutuu maksamaan veroa

Tänä vuonna kilpailun järjestäjän pitää ilmoittaa palkinnot tulorekisteriin. Pelaajan kannattaa pitää tallessa kulukuitit veroilmoitusta varten.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Jukka Puolakanaho, miksi golfkilpailujen palkinnot katsotaan veronalaiseksi tuloksi?

Tuloverotusta koskevassa lainsäädännössä kaikki mitä ei ole erikseen säädetty verottomaksi katsotaan veronalaiseksi tuloksi. Laissa urheilukilpailujen palkintoja ei ole säädetty verottomiksi, toisin kuin koululaiskilpailujen palkintoja ja tiettyjen merkittävien taidekilpailujen palkintoja, joista julkaistaan vuosittain etukäteen lista.

Miten tulorekisterin tulo vaikuttaa golfpalkintojen verotukseen?

Saajan näkökulmasta mikään sellainen ei ole muuttunut veronalaiseksi tuloksi, joka ei jo aiemmin ole ollut veronalaista. Ilmoittajan näkökulmasta aiemmin kaikista vähintään 100 euron suuruisista palkinnoista piti tehdä vuosi-ilmoitus verottajalle. Nyt tulorekisteriin tehtävissä ilmoituksissa alarajaa ei ole olemassa, jos kyseessä on rahapalkinto.

Kenen velvollisuus on tehdä ilmoitus voitetuista palkinnoista tulorekisteriin, kilpailun järjestäjän vai pelaajan?

Järjestäjän. Pelaajan pitää tarkistaa oma veroilmoitus ja ilmoittaa verottajalle, jos siitä puuttuu puuttuu tuloja.

Pitääkö myös pienet tavarapalkinnot ilmoittaa tulorekisteriin?

Täällä on puhuttu, että joidenkin kymppien arvoisia tavarapalkintoja ei tarvitsisi ilmoittaa, koska näiden katsotaan jäävän tulokäsitteen ulkopuolelle. Verottomia palkintoja voivat olla esimerkiksi lippikset ja vastaavat.

Millä perusteella tavarapalkinnon arvo lasketaan?

Arvo katsotaan palkinnon saajan näkökulmasta eli minkä arvoinen tavara on hänelle. Se ei siis välttämättä tarkoita täyttä hintaa, vaan jonkinnäköinen alennus ovh-hintaan voidaan tehdä.

Voiko palkinnon voittaja vähentää matkakulut verotuksessa?

Harrastaja voi vähentää kilpailuihin osallistumisesta aiheutuvat todelliset kulut, jotka liittyvät suoraan palkinnon saamiseen eli kilpailumaksun ja bensakulut kilpailupaikalle. Bensakulujen osalta voidaan soveltaa 0,25 euron kilometrikorvausta.

Voiko harrastaja vähentää kuluja, jos osallistuu kilpailuun, mutta ei voita palkintoa?

Siinä tapauksessa voi, jos on voittanut yhdenkin palkinnon. Tällöin kuluja voi vähentää vuosittain kaikista niistä kilpailuista, joista ei ole voittanut palkintoa, kunnes pääsee nollatulokseen harrastustoiminnan osalta.

Jos matkakulut ylittävät palkinnon arvon, voiko ylimenevän osan vähentää muussa verotuksessa?

Ei voi, koska kyse ei ole aidosta tulonhankkimistoiminnasta. Siksi myöskään harjoitteluun tai muuhun pelaamiseen liittyviä kuluja ei voi vähentää.

Jos jättää ilmoittamatta verottajalle golfkilpailussa palkinnoksi voitetun 500 euron golfmailan, mitä siitä voi seurata?

Ilmoittajalle seurauksena on myöhästymismaksu. Kilpailijalta palkinnon arvo verotetaan tulona, jos asia havaitaan jälkikäteen. Lisäksi voi seurata viivästysmaksuja ja pieni veronkorotus.

Palkinnot ovat olleet jo aiemmin veronalaista tuloa. Kuinka paljon niitä on tähän mennessä ilmoitettu verottajalle?

Niitä on omantunnon mukaan ilmoitettu vaihtelevasti. Emme saa asiasta tarkkaa tilastoa, koska ne ilmoitetaan muuna ansiotulona, johon kuuluu muitakin tuloja kuin kilpailupalkinnot.

Kuinka tarkasti kilpailujen palkintojen verotusta seurataan?

Verottaja tutkii olennaisia asioita verotuksessa, eikä tämä ole mielenkiinnon kohteena. Toki meidän täytyy ohjata järjestäjiä ilmoittamaan kilpailupalkinnot tulorekisteriin, kuten laissa on säädetty, mutta tällaiset vähäarvoiset asiat eivät ole verottajan valvonnan painopistealuetta.

Lisätietoa sivulla vero.fi

Juttu on alunperin julkaistu GoGolf 2/19 -lehdessä. Lehti on GoGolfin jäsenetu, liity GoGolfin jäseneksi täältä.

Etsi luettavaa