Hyppää sisältöön

Veikko Kankkonen: ”Juhani Kärkinen oli golfmies henkeen ja vereen”

Juhani Kärkinen oli aktiivinen golfari. Tässä hän pelaa seniorien SM-kilpailuissa Kotkassa vuonna 2009.

Mäkihypyn maailmanmestari Juhani Kärkinen on kuollut. Mäkihypyn lisäksi Kärkinen muistetaan aktiivisena golfarina.

Mäkihypyn maailmanmestari Juhani Kärkisen kilpakumppani ja hyvä ystävä Veikko Kankkonen golfasi Kärkisen kanssa 54 vuoden ajan. Viimeisen yhteisen kierroksensa he pelasivat keskiviikkona, vain päivää ennen Kärkisen yllättävää kuolemaa.

Mäkihypyn maailmanmestaruuden kotikaupungissaan Lahdessa vuonna 1958 voittanut ”Jussi” Kärkinen kuoli sairaskohtaukseen torstaina 83 vuoden ikäisenä. 

Samana päivänä hän oli hyvävointisena kotiseuransa Lahden Golfin klubitalolla. Keskiviikkona Kärkinen matkusti yhdessä  Kankkosen kanssa Tampereelle tapaamaan tämän poikaa Anssi Kankkosta ja pelaamaan golfkierroksen Pirkkalan kentällä.

Golfura käynnistyi Kanadassa

Juhani Kärkinen oli tuttu näky golfkentillä eri puolilla Suomea.

Juhani Kärkinen oli tuttu näky golfkentillä eri puolilla Suomea.

Kai Kilappa

Juhani Kärkisen golfura käynnistyi sattuman kautta samana vuonna 1958, jolloin hän voitti maailmanmestaruuden mäkihypyssä.

Kärkinen oli kilpailumatkalla Kanadan Vancouverissa.

”Välipäiväksi isännät halusivat järjestää ohjelmaa. He kertoivat edellispäivänä, että meillä on tiiausaika varhain aamulla. Minulla ei ollut mitään käsitystä, mihin tuo termi liittyi. Kentälle kuitenkin menin ihan kylmiltään ja siitä golfin harrastaminen käynnistyi”, Kärkinen kertoi minulle Golfpisteen haastattelussa kesällä 2018 osallistuessaan 80-vuotiaiden SM-kisoihin.

Juhani Kärkinen pelasi golfia yli 60 vuoden ajan edustaen Lahden Golfia, jossa hänet nimitettiin kunniajäseneksi. Kärkinen lukeutui pitkään seuran parhaimpiin pelaajiin, ja hän nousi maajoukkueisiin seniorisarjoissa. Unohtumattomin muisto oli joukkueiden EM-kisoissa tasoitukselllisen sarjan ykköstila Reykjavikissa.

Kärkinen onnistui tekemään uransa ainoan hole-in-onen pitkälti yli 50 vuotta pelattuaan Kytäjän South-East-kentän yhdeksiköllä.

”Jussi oli parasta mahdollista peliseuraa”

Veikko Kankkonen tunsi Juhani Kärkisen jo mäkihyppyvuosilta.

Veikko Kankkonen tunsi Juhani Kärkisen jo mäkihyppyvuosilta.

Kai Kilappa

Veikko Kankkoselle Kärkinen oli jo 1950-luvulla kova kilpakumppani ja ystävä miesten noustessa kansainväliseen tähteyteen mäkihypyssä.

”Jussi minut houkutteli golfiin 1960-luvun puolivälissä. Yhdessä harjoiteltiin ja pelattiin. 55. yhteinen kausi oli meneillään. Kyllä siinä oppii ihmisen tuntemaan. Jussi oli todellinen ystävä, urheilu- ja golfmies henkeen ja vereen.” 

”Sellainen oli henki, että kaverille ei hävitä. Lyönnit merkittiin tarkasti korttiin, kierroksen jälkeen laskettiin yhteen ja käytiin hyvässä hengessä tärkeimmät tapahtumat ja kuulumiset”, Kankkonen muistelee.

Parivaljakko lukeutui Lahden Golfin ensimmäiseen sukupolveen, joka oman kentän lisäsi haki kokemusta ja oppia muualta Suomesta. 

”1960-luvulla ja myöhemminkin matkamme kohdistuivat ensisijaisesti Taliin. Siellä paikalliset aina ihmettelivät, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen lähdimme poikkeuksetta myös toiselle, joskus kolmannellekin kierrokselle. Into oli piukassa.”

”Juhani Kärkisen muisto elää Lahdessa ja Lahden Golfissa ikuisesti”

Lahden Golfissa pelaaminen ja yhdessäolo ei ystävysten välillä rajoittunut pelkästään varsinaiseen golfkauteen.

”Jussi oli varsinainen puuhamies talvikenttämme kunnostamisessa ja pohjien luomisessa. Siellä olemme yhdessä muiden LG:n jäsenten kanssa pelanneet ja kilpailleet, pitäneet toisiamme virkeinä ja hyväntuulisina”, Kankkonen muistuttaa.

Juhani Kärkinen oli myös perustajajäseniä LG:n kautta syntyneessä keilaseurassa, Golf-Keilaajat.

Kärkisen kuolema tuli Kankkoselle kuten kaikille muillekin hänen kanssaan läheisissä tekemisissä olleille suurena shokkina.

”Koskettaa syvältä, todella syvältä. Jussi oli hieno mies ja joukkuepelaaja. Vaikka lähtö tuli yllättäen, hän sai kuitenkin loppuun asti tehdä niitä asioita, joita rakasti. Juhani Kärkisen muisto elää Lahdessa ja Lahden Golfissa vahvana ikuisesti”, Kankkonen sanoo.

Etsi luettavaa