Valta vaihtui Speedgolfissa – Honkalehdosta uusi Suomen mestari

Mikko Rantanen ojentaa speedgolfin SM-kisojen kiertopalkinnon tuoreelle mestarille Henrik Honkalehdolle.

Henrik Honkalehto on speedgolfin uusi Suomen mestari. Lajia suvereenisti tähän asti Suomessa hallinnut Mikko Rantanen nappasi hopeaa ja Heikki Hirvonen pronssi hurjalla juoksuajalla.

KOTIKENTÄLLÄÄN HYVIGOLFISSA pelannut Henrik Honkalehto on speedgolfin uusi Suomen mestari.

Honkalehto johti kisaa jo avauskierroksen jälkeen, eikä hallitseva mestari Mikko Rantanen onnistunut ohittamaan häntä kisan toisena päivänä.

Voittajan yhteistulos oli 253,52. Hän pelasi molemmat kierrokset kahdella mailalla eli rautakuutosella ja pitchin wedgellä. Lyöntitulokset olivat 76 ja 79 lyöntiä. Ensimmäisellä kierroksella Honkalehdon aika oli ja toisella tasan 50 minuuttia.

”Kotikentästä oli etua. Ihan sama mihin lyön, tunnen täältä jokaisen kiven ja kannon. Niin kauan kun kenttä on 5 800 metriä tai alle, siihen saakka pärjää rautakuutosella ja pitching wedgellä”, Honkalehto sanoi.

”Viheriöt olivat hämmentävän hyvät, mutta puttaamiseni oli tänään surkeaa, mutta pallonlyöminen loistavaa”, Honkalehto laskeskeli.

Hänellä on ennestään yksi SM-mitali, sillä hän voitti vuonna 2012 pronssia alle 18-vuotiaiden SM-kisoissa. Miesten SM-kisoissa hän on ollut parhaimmillaan 15:s. Hän oli tuolloin 16-vuotias.

SPEEDGOLFIN OHELLA Honkalehto harrastaa muitakin kestävyyslajeja. Hänellä oli tarkoitus juosta toukokuussa maraton, mutta polvi- ja nilkkavaivojen juoksi hän joutui jättämään sen väliin.

”Olen tehnyt kaksi kolme speedgolf-kierrosta viikossa tämän kauden ajan. Vuodenvaihteessa aloin juosta ja jonkin verran myös hiihdin. Kuntoilupohjalta olen treenannut; enemmän koen itseni aktiiviliikkujaksi kuin kestävyysurheilijaksi”, Honkalehto luonnehti.

Cooperin testiä Honkalehto ei ole pitkään aikaan. Yläasteikäisenä hän juoksi 12 minuutissa kolme kilometriä, mutta nyt hän arvioi olevansa 3 200 metrin kunnossa.

”Tarkoitus on juosta cooper lähiviikkoina”, hän sanoi.

LAJIN MM-KISAT pelataan lokakuussa New Yorkin osavaltiossa, Vernonissa. Honkalehto harkitsee kisaan osallistumista, mikäli saa rahoituksen järjestymään.

”Jossain vaiheessa olisi tarkoitus niihinkin osallistua. Uskon, että tällä suorituksella siellä voisi pärjätä”, hän sanoo.

MM-kisoihin ovat lähdössä Suomesta tänään toiseksi sijoittunut Rantanen, joka on tähän asti hallinnut speedgolfia Suomessa. Pickala Golfia edustava Rantanen ei tuntunut kuitenkaan olevan kovin pahasti pahoillaan vallan vaihtumisesta. Rantanen on lajin puuhamies Suomessa.

”Perhana vieköön, turpaan tuli. Harmittanut pitkään, että joutunut palkintoja itselleen ojennella. ’Henkan’ eilinen rundi kahdella mailalla 76 oli kova”, Rantanen antoi tunnustusta Honkalehdolle.

Rantasen tulos 256,25. Tänään hän pelasi golftuloksen 81 lyöntiä ajassa 49,15. Pelitulos oli Rantaselle pettymys, sillä se ylitti ensimmäistä kertaa kisassa 80 lyönnin rajan.

”Satsasin ehkä liikaa juoksuun. Golf on kuitenkin vahvuuteni”, entinen Challenge Tour -pelaaja pohdiskeli.

Pronssimitalille nousi Hyvigolfin Heikki Hirvonen, joka vastasi tänään kilpailun nopeimmasta ajasta. Hän pelasi kierroksen noin 47 minuutissa. Lyöntejä kertyi tänään ainoastaan 80, mikä on loistava saavutus, sillä ammatikseen golfia opettavalla miehellä oli kierroksella mukaan ainoastaan yksi maila, rautaseiska.

NAISTEN SARJAN voitti Milla Hallanoro, jonka tulos oli tänään 80 lyöntiä. Aikaa hän käytti kierrokselleen tunnin.

”Harmittaa muutama ohi mennyt birdie-putti. Heti ykkösellä meni ohi puolimetrinen”, Hallanoro sanoi.

Hallanorolla oli naisten sarjan ainoa osanottaja. ”Toivottavasti saadaan lisää naisia mukaan.”

Seniorien ykkönen oli Timo Eskeli tuloksella 144,57 (86 lyöntiä 59 minuuttia). Pickala Golf ry:n puheenjohtaja vei nimiinsä seniorisarjan.

”Tärkeintä on se, ettei ole enää yksinkertainen Suomen mestari vaan kaksinkertainen”, Eskeli vitsaili.

”Seniorisarjan haaste on se, että paikat eivät menee kestää. Tänään 15. reiän jälkeen alkoi takareisi jumittaa, mutta muuten kaikki meni hyvin. Olen tyytyväinen”, Eskeli sanoi.