Hyppää sisältöön

Valmentaja Timo Karvinen herkistyi 16. reiällä: ”Sami on aina ollut voittajatyyppi”

Timo Karvinen on valmentanut Sami Välimäkeä nelisen vuotta.

Timo Karvinen malttoi jättää valmennustyöt hetkeksi sivuun ja katsoi läppärin näytöltä, kuinka hänen suojattinsa Sami Välimäki otti historiallisen voiton European Tourilla. Kysyimme, mitkä olivat GoGolfin sivuille ja lehteenkin opetusartikkeleja kirjoittavan huippuvalmentajan tunnelmat päivä voiton jälkeen.

SAMI VÄLIMÄEN valmentaja Timo Karvinen katsoi valmennettavansa historiallisen voiton Espanjassa Costa Ballenan golfkentän klubiravintolassa kannettavan tietokoneen ruudulta kahdeksannesta reiästä lähtien. Sitä ennen hän oli ollut toisen valmennettavansa Eemil Alajärven kanssa rangella harjoittelemassa.

Kisaa tuli seuraamaan Karvisen ja Välimäen kanssa myös Sveitsin Golfliiton aluevalmentaja Richard Adby, joka sattui olemaan oman valmennusryhmän kanssa samaan aikaan harjoitusleirillä. Englantilainen Adby on Karvisen vanha tuttu ajoilta, jolloin hän valmensi Sveitsin maajoukkuetta.

Karvinen on yleensä menestyksen hetkellä melkoinen viilipytty, mutta kun Välimäki upotti putin 18. reiällä ja pääsi uusintaan, riemun tunne nousi voimakkaasti pintaan.

“Jokainen ihminen klubilla varmasti kuuli, kun Sami laittoi 18. reiällä sisään. Silloin joutui karjaisemaan aika kovaa”, Karvinen myönsi tänään puhelimitse GoGolfille.

TOINEN, TUNTEELLISEMPI hetki valmentajan kannalta sattui kaksi reikää aiemmin. Reiällä 16 kulminoitui kaksi asiaa, joita Välimäki ja Karvinen olivat harjoitelleet viikkoa aiemmin Dubain-leirillä.

Toinen niistä oli se, miksei par 5 -reikien kakkoslyöntiä voisi pelata aiempaa rohkeammin.

“Meillä oli viikon miniteemana, miten saadaan par 5 -reikien keskiarvoa vielä pienemmäksi. Johtopäätös oli, että lähdemme lyömään palloa enemmän lipulle”, Karvinen sanoi.

“Sami on lyönyt niitä tähän asti vähän sinne päin rautaviitosellakin ja totesimme, että miksei niitä voinut ottaa vähän tarkemmin”, hän sanoi.

Tämän ajattelutavan muutoksen tuloksena tehtiin myös pieni muutos Välimäen maila-arsenaaliin: spooniksi vaihtui maila, joka antaa korkeamman lyöntikaaren, joka helpottaa hyökkäyspeliä par 5 -reikien kakkoslyönnissä.

16. reiällä Sami Välimäen kädessä oli kuitenkin rautamaila, kun hän lähestyi pelottomasti reikää toisella myötätuuleen noin 190 metristä – rautaseiskalla. Pallo tuli noin metrin lipun vieressä alas, mutta rulli pitkäksi samoin kuin sitä seurannut nosto. Birdieen jäi matkaa viitisen metriä ja breikki oli lievästi vasemmalta oikealle – juuri tällaisia putteja kaksikko oli harjoitellut paljon Dubain-leirillä.

“Teimme Dubaissa kolme puttitreeniä päivässä ja erityisesti harjoittelimme paljon vasemmalta oikealle kääntyviä putteja, jotka Sami oli aiemmin jättänyt paljon alapuolelta lyhyeksi”, Karvinen sanoo.

“Pelattiin paljon jyrkässä breikissä putteja. Ideana oli ottaa vauhti breikissä halttuun ja pitää palloa ylhäällä riittävän kauan vasemmalta oikealle kääntyvissä puteissa.”

Kolmanneksi viimeisellä reiällä breikkiä oli juuri tähän suuntaan lievästi. Kun noin viisimetrinen putti upposi, Karvinen myönsi GoGolfille herkistyneensä klubiravintolassa läppärin äärellä.

“Siinä heitti tunteiden puolelle. Näin, että Sami teki juuri niitä asioita, joita olimme harjoitelleet. Ne jutut olivat mukana siellä pelissä”, hän sanoi.

YKSI ASIA, johon televisiokatsojat ympäri maailman kiinnittivät huomiota Sami Välimäen pelissä oli se, kuinka pelottomasti 21-vuotias sankari pelasi voitosta uransa vasta kuudennessa European Tourin kisassa. Hänen peliään hehkuttivat myös kaiken nähneet kansainväliset golfselostajat suorassa tv-lähetyksessä.

Karviselle Samin vahvat otteet ratkaisuhetkillä eivät tulleet kuitenkaan yllätyksenä.

Juttelimme Karvisen kanssa sunnuntaina kesken ratkaisukierroksen 13. reiän jälkeen. Sami oli päässyt tuolloin takaisin peliin mukaan tehtyään tuplabogin yhdeksännelle reiällä ja bogin yhdennelletoista. Molemmat vastoinkäymiset Välimäki kuittasi kuitenkin saman tien tekemällä birdiet rei’ille kymmenen ja kaksitoista.

Karvinen sanoi puhelimessa, että eiköhän Sami tämän nyt hoida kotiin.

Näin tapahtui, vaikka Etelä-Afrikan Brandon Stone ei tehnyt siitä helppoa. Hän upotti 18. reiällä pitkän birdie-putin siirtyen johtoon. Huudot kaikuivat tuolloin 17:ttä reikää pelanneen Välimäen korviin, joka Karvisen mukaan tiesi tuolloin tilanteen: viimeisellä reiällä olisi tehtävä birdie, jotta ratkaisu voitosta venyisi uusintaan.

“Sami on ollut aina vahva, kun hän pääsee pelaamaan voitosta. Usein oma itsensä on voitosta pelatessa pahin vastustaja, mutta Sami pystyy ylittämään sen kynnyksen, kun hän pääsee pelaamaan voitosta”, Karvinen sanoi.

Välimäki vastasi Stonen birdieen tekemällä itse vieläkin hienomman säkityksen pakkotilanteessa. Pallo vieri vastustamattomasti reikään ja peli venyi uusintaan. Välimäki näytti olevansa voittajatyyppi.

“Sami on ollut aina sellainen. Tämä on sellainen juttu, mitä ei voi simuloida harjoituksessa missään tilanteessa. Jotkut ovat vain sellaisia”, Karvinen näkee.

KAKSIKKO ON tehnyt yhteistyötä nelisen vuotta.

“Heti ensimmäisenä vuotena näin, että hänestä tulee European Tour -pelaaja”, Karvinen kertoo.

Välimäki oli yhteistyön alkaessa amatöörien world rankingissa viidensadan tuntumassa, mutta Välimäki itse asetti tavoitteekseen nousta vuodessa 50 parhaan joukkoon. Tämä kuvaa hyvin Välimäen tavoitteellista asennetta ja päämäärätietoisuutta.

Voidaan sanoa, että Välimäki kuuluu uuteen suomalaiseen urheilijasukupolveen, joilla ei tunnu olevan henkisiä rajoitteita ja jotka eivät näe esteitä omalle menestykselleen. Hyvä esimerkki uudesta sukupolvesta ovat nuoret huippupelaajat, joita Suomesta on noussut nopeassa ajassa esimerkiksi jääkiekon huippuliigaan NHL:ään.

Karvinen on kiinnittänyt samanlaisia huomiota. Vielä viime vuosikymmenen alussa golfissa tilanne oli toinen.

“Olihan ne eri ajat, kun olin päävalmentajan Sveitsissä. Välillä oli järkyttävää katsoa suomalaisia pelaajia, joilla oli osaamista, mutta ei uskallettu menestyä. Nyt on ihan eri trendi menossa. Asioita on osattu tehdä, mutta nyt pelaajia on tullut ihan eri mentaliteetilla kuin aikaisemmin. Uskon, että tämä tulee kotoa, koulusta ynnä muualta”, hän pohtii.

Välimäki ei ole pelännyt kertoa tavoitteistaan myöskään julkisesti. Jokin aika sitten Helsingin Sanomien haastattelussa hän kertoi tavoitteekseen voittaa tällä kaudella European Tourin kilpailun. Kuuden kilpailun jälkeen tavoite on saavutettu. Kysymys kuuluukin, mitä seuraavaksi. Karvisella on tähän selvä vastaus.

“Samin oma tavoite oli ottaa voitto. Minun tavoitteeni oli, että pääsisi yhteen majoriin viivalle”, Karvinen paljastaa.

Kauden ensimmäinen major-pelataan ensi kuussa Augusta National -kentällä. Se saattaa tulla liian aikaisin, sillä kisaan kutsutaan muun muassa maailmanlistan 50 parasta pelaajaa. Sen sijaan toukokuussa pelattavaan PGA Championshipiin hän voi hyvinkin yltää, jos pelit jatkuvat samaan malliin tulevissa kisoissa. Sinne riittänee nousu maailmanlistan sadan parhaan tuntumaan. Tuoreella maailmanlistalla Välimäki nousi sijalle 159.

KUN VOITTO varmistui, Karvinen ja Eemil Alajärvi lähtivät kiertämään Costa Ballenan kenttää, eikä voitonjuhlia sen hurjemmin Espanjassa vietetty.

“Tänään saatan kuitenkin yhden konjakin ottaa”, hän naurahti ja lähti jatkamaan töiden tekoa Costa Ballenan harjoittelualueille.

GoGolfin Messutarjousten myyntiä on jatkettu messuviikonlopun teknisten ongelmien vuoksi pe 6.3. klo 23.59 saakka.

Etsi luettavaa