Hyppää sisältöön

Välinevastaava munasi amatöörimäisesti – Matsuyama diskattiin laittoman mailan takia

Hideki Matsuyama pelasi torstaina sääntöjen vastaisella mailalla. KUVA: GETTY IMAGES

Hideki Matsuayma on entinen Memorial Tournamentin mestari, joka harmittavan virheen vuoksi hylättiin kilpailusta yhdeksän reiän jälkeen.

Japanin golfsankari Hideki Matsuyama on diskattu PGA Tourin suurimpiin turnauksiin lukeutuvasta Memorial Tournamentista. Maailmanlistalla 12:ntena olevan Masters-voittajan tapaus herätti yhden kysymyksen: kuinka tällä tasolla voidaan tehdä näin amatöörimäinen moka.

Tapahtui seuraavaa:

Hideki Matsuyaman välineapuri oli merkinnyt pelaajan puukolmosen mustaan osumapintaan valkoisella maalilla kuvion, jonka tarkoituksena oli helpottaa pelaajaa linjaamaan maila paremmin alkuasennossa.

Ajatus oli hyvä, mutta toteutus huono, sillä samalla mailasta tuli sääntöjen vastainen.

Säännöt kieltävät levittämästä mitään ulkoista ainetta lapaan, joka saattaa vaikuttaa pallon käyttäytymiseen millään tavalla, kuten sen lentokaareen ja kierteeseen.

Vaikka aineen tarkoituksena ei ollut muuttaa pallon käyttäytymistä, vaan helpottaa lavan linjausta visuaalisesti, säännöt eivät tunne armoa: Hideki ei olisi saanut käyttää mailaa kierroksellaan.

Turnauksen tuomaristo sai kuulla Matsuyaman mailasta, kun tämä oli vielä kierroksellaan ja pyyhälsi tämän luokse kysymään, oliko hän ehtinyt jo käyttää mailaa kierroksellaan. Kun pelaaja myönsi, että kyllä näin oli tapahtunut, ei tuomareille jäänyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin diskata vuoden 2014 Memorial-voittaja kilpailusta.

”Golfin sääntöjen mukaan pelaaja on diskattava, jos hän käyttää kierroksellaan sääntöjenvastaista mailaa”, PGA Tourin päätuomari Steve Rintoul selvensi haastattelussa.

Mikäli ainetta olisi levitetty syville uriin, eikä sitä olisi ollut lyöntipinnan kohdalla, maila olisi ollut sääntöjen mukainen. Ongelma olikin siinä, että maalia oli melko paksulti pinnassa, jolloin se pääsi kosketuksiin pallon kanssa.

Matsuayma olisi voinut jatkaa kisaansa, jos hän ei olisi ehtinyt käyttää kyseistä mailaa kisakierroksella, sillä säännöt eivät kiellä pitämästä sellaista mukana.

Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Matsuyama ehti pelata kisaa yhdeksän reikää. Tavallaan onni onnettomuudessa oli, että hän oli kierrostaan tuossa vaiheessa jo kolme yli parin.

Itse kisa alkoi tasaisissa merkeissä, sillä avauskierroksen jälkeen johtoa jakaa peräti kuusi pelaajaa tuloksella kuusi alle parin. Heidän joukossaan ovat muun muassa Cameron Young, Luke List ja Cameron Smith.

Avauskierroksen paras eurooppalainen oli Irlannin Shane Lowry, joka on tuloksessa -3. Matsuyaman kanssa pelannut Pohjois-Irlannin Rory McIlroy pelasi kaksi alle parin, kuten myös toinen entinen maailmanlistan ykkönen Luke Donald Englannista.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa