Hyppää sisältöön

Välilyönnillä vai kierteellä puun takaa, kas siinäpä pulma

Puun kiertäminen fadella sisältää suuremman riskin, mutta palkinto suurempi.

Golfkierroksella joutuu tekemään paljon erilaisia päätöksiä, joista osa on vaikeampi kuin toiset. Päätöstä tehdessä kannattaa aina puntaroida sitä, onko riskinotosta seuraava palkinto riittävän suuri, jotta riski kannattaa ottaa.

Sivuun päätyneen avauksen jälkeen pelaaja on ratkaisun edessä: pelaako varman päälle välilyönnillä vai riskillä kiertäen puun. Päätöksenteko on tietysti tilannekohtainen, johon vaikuttaa pallon makuu, esteiden ja ulkorajojen sijainti sekä griinin ympäristö.

Näkymä pallon perspektiivistä. Lippu sijaitsee puun takana.

Kyseisessä esimerkkitilanteessa matkaa on lipulle 155 metriä ja pallo niin lähellä puuta, ettei yli voi lyödä. Vasemmalla on vesieste, griinin edusta on melko avoin. Pallo makaa melko hyvin lyhyessä raffissa.

Kuvassa näkymä pallon perspektiivistä. Lippu sijaitsee puun takana.

Siirrä vastuuta välilyönnillä

Kärsivälllisen pelaajan ratkaisu on välilyönti. Varsin usein välilyönti on kannattava, jos pelaaja ajattelee siirtävänsä vastuun sivuun kantautuneesta avauksesta seuraavalle lähestymiselle. Riskitön välilyönti väylälle, josta vahva lähestyminen lipulle tuottaa usein hyviä tuloksia.

Oikea mailavalinta ja pallo takajalalle – näin saadaan pallo pysymään matana.

Chippaa ulos oksien ali matalana ja jätä seuraavalle lyönnille mahdollisimman helppo linja, jossa ei ole esteitä edessä. Mailavalinta rauta-8 ja valitse kohde niin, että lähestymiselle jää 100 metriä.

Siirrä pallo keskikohdan taakse puhtaan osuman ja matalan kaaren varmistamiseksi.

Vällyönnissä kaiken a ja o on pelata pallo varmasti väylällä ja mielellään haluttuun etäisyyteen lipusta.

Kierrä puu fadella

Puun kiertäminen ei ole ongelma kokeneemmalle pelaajalle. Matalassa fadessa täytyy muistaa mailan nostokulman vaikutus pallon lähtösuuntaan ja pituuteen.

Suurempi nostokulma lyhentää lyöntiä ja lähettää pallon oikealle. Stanssi vasemmalle, pallo takajalalle ja lapa sinne mihin haluat pallon pysähtyvän.

Rautakuutonen on oikeampi mailavalinta, koska fade syö hieman pituutta lyönnistä.

Lyö alaspäin stanssin suuntaisesti pidättäen lapaa auki mahdollisimman pitkää läpiviennissä. Valitsen mailaksi rautakuutosen vaikka normaalisti riittäisi rautaseiska. Pallon kulkema kaarros on varsin suuri, sen on startattava matalana ja kierrettävä koska svingilinja on kohti vasemmalla olevaa vesiestettä.

Kierre varmistuu, kun pidät lapaa mahdollisimman pitkään auki läpilyönnissä.

Mikäli luotat siihen, että pystyt lähettämään pallon osumatta edessä olevaan puuhun ja olet varma, että pystyt tuottamaan kierteen, on valinta melko riskitön. Jos epäröit jompaakumpaa muuttujaa, valitse välilyönti.

Mikä kannatti?

Välilyönti onnistui hyvin, matkaa lipulle 98 metriä. Lähestyminen 3 metriä pitkäksi lipun yläpuolelle. Alamäkiputti ohi, tuloksena bogey.

Fade kiersi puun kauniisti mutta matalan kaaren vuoksi rullasi pitkäksi. Heikko chippi ja kaksi puttia, bogey.

Riski vai turvalyönti? Sinänsä valinta ei vaikuttanut lopputulokseen, koska lähipeli ontui molemmissa. Jos pelaisin tilanteen uudestaan valitsisin faden, koska kyseisen väylän griinin ympäristö on suhteellisen helppo.

Nyt on aika kartuttaa pelaamiseen liittyviä taitoja

Kevään opetusartikkeleissaan GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen keskittyy pelinomaisuuteen ja erilaisten tilanteiden selvittämiseen golfkentällä. Jutuissa perehdytään muun muassa erikoislyönteihin ja siihen, miten opit pelaamaan paremmin.

Opetusartikkelien lisäksi tällaisiin haasteisiin paneudutaan myös GoGolf-valmennuksen Skoorauskursseilla, joista löydät lisätietoa osoitteessa golfvalmennus.fi

Tuloksentekoa kehittäviä kursseja on ohjelmassa koko kesän ajan.

Kuvauspaikka: The Prince and King Golf Course, St. Simons Island, Georgia USA

Etsi luettavaa