Hyppää sisältöön

Välineiden ominaisuuksiin puuttuminen on järkevin tapa reagoida alati kasvaviin lyöntipituuksiin

Bryson DeChambeau on saavuttanut  lisämetrejä enemmän fysiikkaharjoittelun ja ravinnon avulla

Huippupelaajien lyöntipituudet ovat karkaamassa käsistä, ja golfin kattojärjestöt aikovat selvästikin puuttua ongelmaan tosissaan.

HEINÄKUUN 20. PÄIVÄ 1984 itäsaksalainen Uwe Hohn viskaisi keihästä 104,80 metriä. Keihäs tuli kärjelleen alas nurmikolle, mutta vain parin metrin päähän tartanista.

Heitto oli niin pitkä, että yleisurheilupäättäjien oli pakko tehdä jotain.

Pari vuotta myöhemmin Hohnin ja hänen aikalaistensa käyttämä liitokeihäs kiellettiin, eikä uudella keihäsmallilla ole koskaan pystytty rikkomaan sadan metrin rajaa.

Jan Zeleznyn maailmanennätys on 98,48 metriä. Matkaa tartanille on vielä kosolti, eikä painetta keihään lento-ominaisuuksien heikentämiselle nyt ole.

GOLFISSA ON tällä hetkellä hieman samanlainen tilanne kuin keihäänheitossa neljännesvuosisata sitten.

Osa maailman huippupelaajista draivaa palloa nyt niin pitkälle, että golfin kattojärjestöjen R&A:n ja USGA:n on pian pakko alkaa tehdä jotain, koska golfkenttien pituus ei meinaa golfmörssäreille enää riittää.

Eilen kattojärjestöt julkaisivat tiedotteen, jossa ne kertoivat lähestyneensä välinevalmistajia erilaisilla muutosehdotuksilla.

Pääkohtia on kolme: draiverin varren maksimipituuden lyhentäminen 48 tuumasta 46 tuumaan sekä draiverin nupin jousto-ominaisuuksien ja golfpallon lento-ominaisuuksien rajoittaminen. Lisäksi ne antoivat välinevalmistajille kuusi muuta täkyä pureskeltavaksi.

Klubipelaajia kiinnostava tieto on se, että nämä muutokset koskettaisivat – ainakin alkuun – ainoastaan ammattilaisia ja huippuamatööreja. 

KATTOJÄRJESTÖT HEITTIVÄT pallon välinevalmistajille, joille ne olivat aiemmin antaneet kaksi deadlinea muutosehdotusten kommentointia varten.

Helpoin toteutettavista muutoksista on varren pituuden maksimipituuden pudottaminen kahdella tuumalla. Tähän kohtaan välinevalmistajilta odotetaan vastausta maaliskuun neljänteen päivään mennessä.

Muihin muutosehdotuksiin välinemerkeillä on aikaa reagoida noin puolen vuoden ajan eli elokuun alkuun saakka.

Ei tarvitse omistaa kristallipalloa veikatakseen, että välinevalmistajat tulevat vastustamaan muutoksia. Ne markkinoivat tuotteitaan usein juuri pituuden maksimoimisella, ja jo nyt golfmailojen ominaisuuksia rajoitetaan säännöissä, mikä ei ole välinemerkkien mieleen.

Nyt pitää kuitenkin katsoa sitä, mikä on koko golfin etu – ei yhden toimialan lajin sisällä.

HUIPPUPELAAJIEN LYÖNTIPITUUKSIEN kasvaminen uusiin sfääreihin viimeisten vuosien aikana johtuu välineiden kehittymisen sijaan pikemminkin siitä, että pelaajat ovat ruvenneet panostamaan fysiikkaharjoitteluun.

Esimerkiksi Bryson DeChambeau on hakenut tietoisesti massaa kroppaansa ja näyttää pikemminkin kiekonheittäjältä kuin golfarilta. Rory McIlroy on nykyään pippurinen lihaskimppu, joka viihtyy golfkentän lisäksi kuntosalilla.

Suuntauksen käynnisti Tiger Woods, joka ei taannoin jättänyt DeChambeaun tavoin kiveäkään kääntämättä kehittyäkseen golfarina.

Kokonaisuuden kannalta lyöntipituuksiin puuttuminen välineiden ominaisuuksia rajoittamalla kuulostaa kuitenkin järkevämmältä ratkaisulta ongelmaan kuin saliharjoittelun kieltäminen tai golfkenttien pidentäminen Brysonin ja Roryn kaltaisten atleettien takia.

Ei yleisurheilussakaan lähdetty suurentamaan stadioneita, kun Hohnin mahtava keihäskaari laskeutui lähelle korkeushyppääjien vauhdinottopaikkaa. Sen sijaan päättäjät puuttuivat keihään liito-ominaisuuksiin, eikä mikään oikeastaan muuttunut: edelleen se, joka kiskaisee keihään pisimmälle, voittaa kilpailun.

Sama pätee myös huippugolfiin. Vaikka draiverin tai pallon lento-ominaisuuksia heikennettäisiin, koskettaa se jokaista kilpapelaajaa. Pitkälyöntiset pelaajat hyötysivät edelleen taidostaan, eikä salilla vietetyt hikiset tunnit valu hukkaan.

Viimeistään maaliskuussa saamme lisätietoa siitä, kuinka välinevalmistajat suhtautuvat kattojärjestöjen ehdotuksiin, tai ainakin yhteen niistä.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että R&A ja USGA ovat nyt tosissaan liikkeellä, ja tavalla tai toisella lyöntipituuksiin tullaan välineiden ominaisuuksia rajoittamalla vaikuttamaan.

Etsi luettavaa