Hyppää sisältöön

Välimäki rohkeana European Tourin sivulla: ”Lähden US Openiin voittamaan, kuten kaikkia kisoja”

Sami Välimäen ja Väinö Viitaharjun kemiat toimivat ja tulosta syntyy.

Sami Välimäki ei ujostellut European Tourin haastattelussa, kun kertoi siitä, millä mentaliteetilla hän lähtee jokaiseen kilpailuun. Valmentaja Timo Karvinen uskoo, että Välimäki tekee cutin US Openissa.

Sami Välimäki pelasi sunnuntaina upeasti toiseksi European Tourin Wales Openissa. Kärkiryhmässä päätöspäivänä pelannut Välimäki ei onnistunut tällä kertaa upottamaan takaysillä tarvittavia putteja, jotka olisivat tuoneet voiton, mutta siitä huolimatta Välimäki varmisti paikan syyskuun puolivälin tienoilla pelattavaan US Openiin.

Major-kilpailuun pääsy on ollut 22-vuotiaan Välimäen tavoite jo pitkään, eikä hän ole ujostellut sanoa sitä ääneen. Nyt panokset ja tavoitteet kovenevat. European Tourin haastattelussa Välimäki antoi rohkean lausunnon heti kilpailun jälkeen.

”US Openiin pääsy oli suuri bonus. Se on mahtavaa, olen odottanut niin pitkään, että pääsisin mukaan majoriin ja nyt on sen aika”, Välimäki kertoi.

”Lähden sinne ja yritän voittaa turnauksen, kuten teen jokaisen turnauksen kohdalla”, hän jatkoi.

Suomalaisen urheilijan suusta kuultuna Välimäen puheet ovat hunajaa korville, sillä yleensä urheilijat lähtevät arvokilpailuihin tekemään parhaansa ja katsomaan, mihin se riittää.

Mutta Sami Välimäki on toista maata. 

Ensimmäisenä suomalaisena cutista läpi US Openissa?

Toistaiseksi Välimäen ammattilaisura on tuottanut voittoja suomalaisittain ennennäkemättömän määrän.

Kaudella 2019 satelliittitason Pro Golf Tourilla Välimäki nappasi peräti kolme voittoa. Sen lisäksi hän voitti kotikentällään Nokia River Golfissa pelatun NRG Openin. Debyyttikausi ammattilaisena päättyi European Tourin karsinnoissa kortin saamiseen, eikä Välimäki ole sen jälkeen katsonut taakseen.

Maaliskuun alussa hän nappasi uransa ensimmäisen European Tour -voiton. Tällä kaudella kahdessatoista ET-startissa hän on sijoittunut kärkikymmenikköön peräti neljä kertaa. Kiertueen rankingissa hän nousi eilisen kakkossijan ansiosta Race-to-Dubai-rankigissa 11:nneksi.

Paikka kiertueen finaalikisoissa on jo varmistunut. Golfin maailmanlistalla hän on matkalla kolmantena suomalaisena sadan parhaan joukkoon. Häntä enemmän tässä ovat onnistuneet vain Mikko Ilonen ja Mikko Korhonen. Suomalaista US Openissa on aiemmin esiintynyt ainoastaan Ilonen (2010 ja 2012).

Kummallakin kerralla kisa päättyi kuitenkin kahteen kierrokseen.

Välimäen valmentaja Timo Karvinen on seurannut suojattinsa nousua huipulle neljän kauden ajan. Tuossa ajassa Välimäki on noussut huippuamatööriksi ja jos kehitys jatkuu samaa vauhtia pian myös ammattilaisgolfin huipulle. Tuoreella maailmanlistalla hän on sijalla 109.

GoGolfin sivuilla ja GoGolf-lehdessä golfsvingin saloja jakava pitkän linjan valmentaja uskoo, että Välimäki tulee tekemään cutin uransa ensimmäisessä majorissa, joka pelataan Winged Footin kentällä New Yorkissa.

Se, lähteekö Karvinen uransa ensimmäiseen miesten major-kilpailuun valmentajan roolissa, ratkeaa lähipäivinä.

”Meillä on keskiviikkona seuraava treeni”, Karvinen paljasti.

Karvinen näkisi oman roolinsa major-kisassa enemmän tarkkailijana. Majorissa hän lähtisi hakemaan tietoa siitä, mitä pitää tehdä, jotta Välimäen kehitys kohti maailmanhuippua jatkuisi oikealla uralla.

”Uran kannalta olisi hyvä nähdä, missä pitää olla ottaa seuraava steppi”, Karvinen näkee. ”Oma roolini (US Openissa) olisi olla enemmän tuntosarvina. Samin pitää keskittyä omaan tekemiseensä.”

Voi olla, että Välimäen seuraava kilpailu on vasta New Yorkissa. Toisaalta Valderramassa olisi parin viikon kuluttua European Tourin kilpailu. Klassikkokenttä vaatii tunnetusti tarkkuutta ja viheriöt ovat tuulennopeita. Valderraman-kisa voisi toimia hyvänä kenraaliharjoituksena US Openiin, jossa väylät ovat kapeita ja tiiltä vaaditaan tarkkuutta.

”Lauantaina näytti aivan loistavalta”

Eilistä European Tourin kilpailua Karvinen seurasi television välityksellä. Televisiossa Välimäen lyöntejä näytettiin suorassa lähetyksessä taajaan. Sunnuntaina televisiossa näytettiin voitosta koko päivän ajan taistelleen Välimäen jokainen lyönti, joista tämä spooni pitkällä par 5 -reiällä oli yksi päivän hienoimmista. Tuloksena oli eagle, joka nosti nokialaisen kilpailun kärkeen.

Kaksikko on pyrkinyt kehittämään Välimäen svingiä siihen suuntaan, että se toimisi hyvin myös painetilanteessa. Walesissa Karvinen pani ilolla merkille sen, että ne asiat, joihin viime aikoina on kiinnitetty huomiota, olivat käytössä myös viikonloppuna voittotaistelussa.

”Oikea jalka toimi läpimenossa. Se rytmitti hyvin lyöntiä ja auttoi vartalon läpimenossa. Yksinkertaisia asioita, mutta niinhän ne usein ovat”, Karvinen sanoi.

Erityisen tyytyväinen Karvinen oli Välimäen peliin lauantaina, jolloin tämä takoi tauluun kilpailun parhaan kierroksensa vaativissa olosuhteissa: 67 lyöntiä eli neljä alle parin. Silloin putit menivät paremmin linjaan kuin sunnuntaina.

”Lauantaina peli näytti aivan loistavalta. Siinä yhdistui kaksi asiaa, joita ollaan treenattu”, Karvinen iloitsi.

”Sunnuntaina Samin olemuksessa ei ollut samanlaista levollisuutta kuin kolmannella kierroksella, eikä puttilinjoista kiinniottaminen ollut yhtä hyvää kuin lauantaina”, hän analysoi.

Langasque ansaitsi voiton

Toisaalta voi myös sanoa, että Välimäki ei hävinnyt voittoa, vaan Romain Langasque otti sen pelaamalla loistavasti sunnuntaina. 65 lyöntiä oli päivän paras tulos ja ranskalainen otti uransa ensimmäisen ET-voiton.

Välimäki tosin harmitteli kierroksen jälkeen putteja rei’illä 14, 15 ja 16. Karvisen silmään pisti sunnuntaina myös pari avausta par 3 -rei’illä, vaikka lyönteinä nekin olivat hyviä.

”Helposti voi jossitella, että olisiko voinut muutamalla par 3:lla pelata enemmän prosenttigolfia, mutta toisaalta Samilla ei hajonta kasva, kun mailat pitenevät. Mutta kun on pahat lipun paikat, marginaalit ovat pieniä”, Karvinen muistutti.

”Mutta ei tässä kannata olla negatiivinen, hemmetin hyvinhän se meni”, Karvinen naureskeli.

Viitaharjun huikea startti caddiena

Televisiossa huomio kiinnittyi myös Välimäen ja hänen uuden caddiensa Väinö Viitaharjun rentoon ja saumattomaan yhteistyöhön. Tampereen murteella käydyt keskustelut mailavalinnoista, tuulen suunnista sekä lyönti- ja puttilinjoista olivat viihdyttävää seurattavaa.

Viitaharju rooli ei selvästikään ole toimia pelkkänä mailojenkantajana.

Viitaharju on Samin entinen maajoukkuetoveri, joka on saanut lentävän lähdön caddie-uralleen. Kaksi kilpailua ja tuloksena ovat sijat kuusi ja kaksi European Tourin tasolla. Mikäli Välimäki pelaa seuraavan kerran vasta US Openissa, on hänen kolmas starttinsa ammattilaiscaddienä major-kilpailussa.

European Tour ja US Open on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V sport -kanavalta

Juttua korjattu (klo 13.42): Sami Välimäki voitti kaudella 2019 neljä Pro Golf Tourin osakilpailua.

Etsi luettavaa