Hyppää sisältöön

USGA myönsi virheensä – ratkaisu ei tyydyttänyt pelaajia

USGA:n antama rangaistuslyönti Dustin Johnsonille US Openin viimeisellä kierroksella herätti suurta vastustusta sekä pelaajilta että golfmedialta.

USGA:n edustaja Mike Davis myönsi, että kilpailun sääntökomitea teki virheen viimeisellä kierroksella. Kahdennellatoista reiällä Johnsonille ilmoitettiin, että hän saattaisi kärsiä rangaistuslyönnin viidennen reiän griinillä sattuneesta tilanteesta, jossa Johnsonin pallo liikkui, kun hän oli aikeissa asettaa putterin pallon taakse. Paikan päällä ollut tuomari ja kanssapelaaja Lee Westwood totesivat yhdessä Johnsonin kanssa, etteivät amerikkalaisen toimet liikuttaneet palloa. 

Videokuvan perusteella sääntökomitea kuitenkin uskoi, että harjoitussvingien läheisyys saattoi vaikuttaa pallon liikkumiseen. Silti komitea ei aikonut tehdä päätöstä ennen kierroksen loppua jättäen kilpailun loppuratkaisun surkealla tavalla epäselväksi. Onneksi rangaistus ei vaikuttanut lopputulokseen, mutta katastrofin vaara oli olemassa. 

Nyt USGA myöntää tehneensä virheen. Se kuitenkin ilmoitti, että ainoa virhe oli tilanteesta syntynyt epäselvyys ja se, ettei Johnsonia rangaistu jo kierroksen aikana. Tämä ei kuitenkaan riittänyt suurimmalle osalle kriitikoista. Tähän asti pelaajat ovat olleet siinä uskossa, ettei rangaistusta pallon liikkumisesta tule, jos pelaaja ei kosketa mailalla maahan alkuasennossa.

Miten putterin asettaminen kevyesti maahan harjoitussvingissä voidaan katsoa ”todennäköisesti” liikuttaneen palloa griinillä? Jos tällaisesta tilanteesta jaetaan rangaistus US Openin viimeisellä kierroksella, voiko kukaan olla turvassa? Entä pelaajan painon vaikutus griinin pintaa? Tai aivastus? 

Näyttää siltä, että USGA:n on tarkennettava sääntöjään, jotta pelaajat pystyvät toimimaan ilman vaaraa rangaistulyönnistä. Varsinkin silloin, kun griinien nopeus ja kallistukset ovat US Openin luokkaa. 

Kilpailua seuranneet pelaajat olivat täysin ällistyneitä ja tuomitsivat rangaistuksen yksimielisesti. 

 

Etsi luettavaa