Hyppää sisältöön

US Open: Tällainen kenttä on Oakmont CC

Oakmont Golf Club isännöi tänä vuonna US Openia.

Oakmont Golf Clubia pidetään yhtenä Pohjois-Amerikan vaikeimmista kentistä. Tällä viikolla siellä pelataan US Open.

Pennsylvaniassa sijaitseva mestariteos pistää tähtipelaajat nöyräksi. Erityisesti sen viheriöt. Kovat, liukkaat ja kaltevat pinnat ovat vaikeita paitsi putata myös lähestyä. Ne viettävät yleensä pelaajasta poispäin, joten pallo on todella vaikea saada jäämään viheriölle.

Oakmontissa on lajin pelottavimmat viheriöt, kuvailee eräs golfin taustavaikuttaja.

US Openia isännöivän kentän väylät ovat normaalistikin ahtaita, mutta major-turnaukseen niitä kavennetaan entisestään. Väylille osuminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta.

Jos suurvoittoa metsästävä pelaaja ei osu väylään, on makuasia, haluaako hän pallon päätyvän paksuun karheikkoon vai syvään bunkkeriin, joita Oakmontissa on yhteensä noin 200 kappaletta. Siis yli kymmenen hiekkaestettä yhtä reikää kohti.

Church Pew -hiekkaeste tavaramerkki

Kolmannen ja neljännen reiän välissä kulkeva Church Pew -bunkkeri on Oakmontin tavaramerkki.

Kolmannen ja neljännen reiän välissä kulkeva Church Pew -bunkkeri on Oakmontin tavaramerkki.

Getty Images

Oakmont Country Clubin tavaramerkki on kolmos- ja nelosväylän halkaiseva hiekkaeste Church Pew. Suureen, pitkulaiseen bunkkeriin on jätetty 12 leveähköä karheikkotöyrästä, joten se näyttää nimensä mukaisesti kirkonpenkkirivistöltä. Jos pelaaja sinne joutuu, pahimmassa tapauksessa hän joutuu rukoilemaan kunniallista ulos pääsyä esteestä.

Edellisen kerran Oakmontissa pelattiin US Open vuonna 2009. Kun Tiger Woods kävi tutustumassa kisan alla kenttään, häntä pyydettiin lyömään näytösluontoisesti Church Pew -bunkkerista. Woods kieltäytyi tuolloin kohteliaasti.

”Ihmettelen suuresti, kun katson kavereiden harjoituskierroksella treenaavan lyöntejä esimerkiksi droppaus-alueilta. Miksi tuoda ajatuksiin negatiivisia asioita? Itse harjoittelen ainoastaan paikoissa, joissa uskon pelaavani itse kisassa”, hän perusteli.

Tänä vuonna Woods ei ole mukana kisassa.

Vuonna 2007 Tiger Woodsia pyydettiin lyömään näytösluontoisesti Church Pew -bunkkerista. Hän kuitenkin kieltäytyi.

Vuonna 2007 Tiger Woodsia pyydettiin lyömään näytösluontoisesti Church Pew -bunkkerista. Hän kuitenkin kieltäytyi.

Getty Images

Pituutta riittää

Kun Oakmontissa pelattiin edellisen kerran US Open, voittajaksi selvisi Angel Cabrera.

Kun Oakmontissa pelattiin edellisen kerran US Open, voittajaksi selvisi Angel Cabrera.

Getty Images

Kaikkien jo mainittujen haasteiden lisäksi Oakmont Country Club on erittäin pitkä kenttä. Kun tiimerkit kesäkuussa viedään niin taakse kuin ne suinkin voi, kentän pituus on yli 6 600  metriä Ja kentän par on vain 70.

Vertailun vuoksi: kun kentällä pelattiin ensimmäinen major-turnaus eli PGA Championship vuonna 1922, kentän par-luku oli 74 ja pituus 6 133 metriä.

US Open pelattiin edellisen kerran Oakmontissa vuonna 2007. Yhdeksän vuotta sitten kisan voitti Angel Cabrera. Parin alittaminen tulee tekemään tiukkaa myös tänä vuonna.

Oakmontin CG:n isännöimät US Openit ja voittajat

1927 – Tommy Armour

1935 – Sammy Parks

1953 – Ben Hogan

1962 – Jack Nicklaus

1973 – Johnny Miller

1983 – Larry Nelson

1994 – Ernie Els

2007 – Angel Cabrera


US Open selostetaan suomeksi Viasat Golf -kanavalla. Mikäli sinulla ei vielä näy golf kotona, voit käydä tilaamassa sen täältä. Kaupan päälle saat GoGolf-lehden vuosikerran.


 

Etsi luettavaa