Hyppää sisältöön

US Open 2016 – juuri ennen h-hetkeä

US Open alkaa huomenna. Kenttä on valmis

Keskiviikko on viimeinen harjoituspäivä ennen torstaina alkavaa US Open -golfturnausta. Kenttä on kunnossa, mutta silmiinpistävän vaikea. Viikosta on tulossa jännittävä.

Yhdysvaltain avoimet golfkilpailut alkavat torstaina Oakmontissa, Pittsburghissa. Yhdeksättä kertaa Oakmont Country Clubilla on kunnia järjestää US Open kauniilla kentällään. Edellisen kerran se järjestettiin täällä vuonna 2007 ja historian havinaa on havaittavissa, koska ensimmäinen järjestettiin jo lähes 100 vuotta sitten.

Tapahtuman koosta kertoo se, että järjestäjät odottavat paikalle yli 215 000 kävijää kymmenistä maista. Jotta tapahtuma olisi jotenkin järjellisellä tavalla mahdollista viedä kunnialla kotiin on palkatun väen lisäksi saatu houkuteltua mukaan noin 4900 vapaaehtoista työntekijää, jotka toimivat liikenteenohjaajista lipunmyyjiin, kenttävalvojista kuljettajiin ja huoltohenkilökunnasta ensiapupartioon.

Vapaaehtoiset eivät saa työstään, joka kattaa vähintään neljä työvuoroa, lainkaan palkkaa, vaan päinvastoin joutuvat maksamaan 165 dollaria vapaaehtoispaketista. Se sentään kattaa viikon aikana tarvittavat työvaatteet. Kerrankin voi sanoa, että näiden vapaaehtoisten työpanos ei jää näkymättömiin, sillä heitä on paljon ja heitä on joka paikassa.

Massiivinen armeija vapaaehtoisia.

Massiivinen armeija vapaaehtoisia

Tommi Heinonen

Ilmassa on suuren urheilutapahtuman tuntua

Kun tänään keskiviikkona käynnistyy harjoituskierrosten kolmas ja viimeinen päivä on jokaiselle pelaajalle tullut selkeäksi, miten käsittämättömän vaikea varsinaisista kisapäivistä on tulossa. Itse kenttä on jo valmiiksi rakennettu haastavaksi parin sadan bunkkerin avulla, mutta se, mikä on tällä hetkellä kaikkien huulilla, on griinien nopeus.

Täydellisinkin lyönti tuntuu pomppaavan kauaksi lipusta, ja kun Zach Johnsonin puttaus hädin tuskin kosketti palloa ja lopputulosta haettiin hiekkalaatikosta, niin miehen ilme oli vähintäänkin yllättynyt.

Rickie Fowlerin caddie teki samaan aikaan omia testejään heittäen palloa kohti griinin etuosaa hämmästelleen aikaansaamaansa pomppua. Jos olet koskaan koittanut trampoliinia, niin se ehkä kuvastaa tilannetta parhaita. Nähtäväksi jää huomioiko kisajärjestäjä asiaa tarjoamalla helpompia lipunpaikkoja, vai tuleeko tämänvuotisesta US Openista paikoitellen hämmentävä tulostaulun eläessä vauhdikasta elämääsä.

Katseet ovat suurissa nimissä, kuten Jason Dayssa, Rory McIlroyssa, Rickie Fowlerissa, Danny Willetissa ja tietenkin viime vuoden mestarissa Jordan Spiethissa, joka kerää massoittain katsojia, minne ikinä hän meneekään, mutta samaan joukkoon voidaan laskea kymmenkunta muutakin, joista erityisesti Louis Oosthuizenin tyylipuhtaat lyönnit saattavat nostaa eteläafrikkalaisen mittelemään palkintosijoista.

Paljon on pelissä ja mitään ei tulla antamaan ilmaiseksi. Jos jokin on varmaa niin se on se, että viimeinen reikä tulee ratkaisemaan koko kilpailun pitäen jännityksen yllä koko kisaviikon.

Väylien reunustavat karheikot ovat kädellä koskettaessa samettisen pehmeitä, mutta voimakkaan takkuisia. On käytännössä mahdotonta kuljettaa kättä ruohon läpi yhtenäisenä tasaisena liikkeenä. Vajaan kymmenen sentin pituuteen leikattuna ne eivät näytä kovin pahoilta, mutta on todennäköistä, että tulemme viikon aikana näkemään jopa amatööreille tyypillisiä lyhyitä epäonnistumisia, kun ruoho tarraa kiinni mailaan. Jos kilpailija eksyy pahemmin väylän ulkopuolelle on vastassa lähes vapaasti rehottavat ruohikot, josta palloa saa todella etsiä löytääkseen.

Vaaralliset karheikot

Vaaralliset karheikot

Tommi Heinonen

Väylät ovat kauttaaltaan huikeassa kunnossa ja ei olekaan ihme, että niiden pitäminen iskussaan vaatii pienen armeijan huoltohenkilökuntaa. Lähes jokaisen harjoitusryhmän jälkeen kulkee henkilö kastelemassa sekä griinin että sen edustan, ja joukkio huoltohenkilökuntaa kiertää pelaajien perässä paikkaamassa irronneita turvemöykkyjä.

Kun kilpailu torstaina käynnistyy on kaiken oltava täydellistä, sillä koko golfmaailma katsoo heitä silmä tarkkana.

Harjoituskierroksella

Harjoituskierroksella

Tommi Heinonen


US Openia voit seurata suomenkielisellä selostuksella Viasat Golf -kanavalla. Kun tilaat paketin nyt, saat kaupan päälle GoGolf-lehden vuosikerran.


 

Etsi luettavaa