Hyppää sisältöön

United Golf Groupin konkurssia yritettiin välttää viimeiseen saakka – riitelevät omistajat eivät päässeet sopuun määräaikaan mennessä

United Golf Groupin omistajat jakaantuivat kahteen

Omistajien keskinäinen riitely on yksi syy United Golf Groupin konkurssiin. ”Yritys yritettiin kaapata härskisti”, sanoo pääomistajiin kuuluva Jari Koski. ”Taloudelliset ongelmat ovat painaneet yhtiötä jo pidemmän aikaa, ja ne ovat seurausta toimivan johdon ja äänivaltaa käyttävien pääomistajien toiminnasta”, vastaa yhtiöön sijoittaneen Aertivin edustaja.

GOGOLF UUTISOI eilen United Golf Group Oy:n eli UGG:n konkurssista. Vantaan Golfpuiston, Hiekkaharju Golfin ja Continental Golf Parkin omistavan yhtiön kaatuminen ei tullut yllätyksenä, sillä yhtiö on paininut talousvaikeuksien kanssa pitkään. Lisäksi UGG:n omistajien välit ovat olleet tulehtuneet viime kesästä lähtien.

UGG:n omistavat Supergolf, jonka pääomistaja on Jari Koski, toimitusjohtaja Ville Nurmi, vantaalainen sijoittaja Kari Laakso Aertiv-yrityksensä kautta sekä nykyään Jari Ronkaisen yksin omistama Golf Management Group Oy.

Supergolf ja Nurmi omistivat yrityksestä enemmistön ja muodostavat yhden klikin, vähemmistöosakkaat Laakso ja Ronkainen toisen.

”Kari Laakso on vuoden ajan yrittänyt todella härskisti kaapata yritystä, mikä on ajanut yrityksen täydelliseen kaaokseen”, Jari Koski sanoi eilen.

Kari Laakso näkee asian toisin. Hän otti konkurssiin kantaa GoGolfille lähettämässään lausunnossa, jonka oli laatinut hänen puolestaan Aertiv Oy:n hallituksen jäsen Lauri Laakso.

Laaksot näkevät suurena syynä konkurssiin hän näkee pieleen menneen Vantaan Golfpuisto -projektin, josta Vantaan kaupunki on tehnyt poliisille tutkintapyynnön.

”Taloudelliset ongelmat ovat painaneet yhtiötä jo pidemmän aikaa, ja ne ovat seurausta toimivan johdon ja äänivaltaa käyttävien pääomistajien toiminnasta”, Laakso kirjoitti.

Jo viime marraskuussa osakkaiden keskinäinen riitely johti siihen, että Ronkainen ja Laakso tekivät tutkintapyynnön Koskesta ja Nurmesta. ”Poliisi ei löytänyt tutkittavaa”, Koski sanoo.

”Olemme pyrkineet selvittämään tilannetta jo kesästä 2017 lähtien ja olemme olleet esille tulleista asioista yhteydessä viranomaisiin”, Laakson lausunnossa todetaan.

Jokin aika sitten Vantaan kaupunki on tehnyt Vantaan Golfpuistoa vastaan tutkintapyynnön törkeästä ympäristörikoksesta ja törkeästä petoksesta.

 

KONKURSSI OLISI ollut estettävissä tähän päivään klo 16:een mennessä, mutta riitelevät omistajat eivät päässeet sovintoon keskenään.

”Olemme viimeksi eilen keskiviikkona tehneet ehdotuksen yhtiön rahoittamisesta millä konkurssi vältettäisiin, mutta pääomistajat eivät tätä hyväksyneet”, Laakso kirjoittaa.

Konkurssia haki HLR Golf, jonka omistaja Hanna-Leena Ronkainen on yksi United Golf Groupin perustajista. Ronkainen myi oman osuutensa Golf Management Groupin eli GMG:n osakkeista miehelleen Jari Ronkaiselle viime vuonna. GMG omistaa viisi prosenttia United Golf Groupista.

”Se, että pariskunta on tehnyt perheen sisäisiä omistusjärjestelyjä ei vapauta heitä muun muassa osakassopimusrikkomuksista”, Koski näkee

Jari Ronkainen näkee asian toisin. ”Konkurssiin hakenut yhtiö HLR Golf ei ole ollut missään vaiheessa osakas, eikä osakkaan osakkeenomistaja. Tällä ei ole mitään yhteyttä konkurssiin, joka johtuu vain ja ainoastaan yhtiön maksukyvyttömyydestä”, Ronkainen vastasi tänään Kosken syytökseen.

”Koski haluaa näillä syytöksillään vetää katseet pois omasta toiminnastaan. Pääomistajat ovat toimineet yhdessä toimivassa johdossa alusta saakka ja toimillaan aiheuttaneet merkittäviä taloudellisia menetyksiä yhtiöille. Viittaan myös Vantaan Golfpuiston tapahtumiin, joissa yhtiötä ja toimivaa johtoa epäillään törkeistä petoksista ja törkeistä ympäristörikoksista.”

”Miljoonia palanut rahaa, miljoonia on jossain, ysi valmiina, joka on kuollut. Selitellään, että vettä on satanut runsaasti. Poliisit on perässä. Kyllä pienosakkaallakin on rajansa”, Ronkainen kirjoittaa viitaten UGG:n omistaman golfkentän Vantaan Golfpuiston tilanteeseen.

 

KOSKEN MUKAAN United Golf Group ajautui kaaokseen, kun vähemmistöosakkaat rupesivat noin vuosi sitten vaatimaan itselleen yrityksen enemmistöä pilkkahintaan. Hän kertoi, että Kosken Supergolf ja Ville Nurmi ovat tarjoutunut ostamaan UGG pienosakkaat pois hyvällä hinnalla.

”Olemme Nurmen kanssa esittäneet yhtiöön rahoitusta, joka kohtelee kaikkia osakkaita tasavertaisesti. Tämä ei ole pienomistajille (Laakso ja Ronkainen) käynyt. Laakso on esittänyt rahoitusta ehdoilla, joilla hän saisi käytännössä koko yhtiön taskurahoilla. Konkurssi on peruttavissa, mutta en itse usko sovintoon. Olemme tarjoutuneet ostamaan ja myymään, mutta vastapuoli ei suostu kumpaankaan. Ainoastaan ottamaan”, Koski sanoi eilen.

”Kukaan ei menettäisi rahojaan, vaan saisivat tuottoa. Olemme vastaavasti tarjonneet omaa omistustamme ostettavaksi pois huomattavasti pienemmällä arvostuksella. Tämä ei ole tietenkään sopinut, vaan meidän oletetaan antavan omistuksemme pois”, Koski paljastaa.

Sähköpostiviestissä Laakso korostaa, että Koski ei voi määritellä Aertiv Oy:n (Laakson sijoitusyhtiö) sijoitusten tuottotavoitteita eikä myöskään tiedä kustannuksia, jotka ovat aiheutuneet Aertiv Oy:lle kyseisen sijoituksen hallinnoinnista.

”Emme valitettavasti voi, emmekä halua ottaa julkisesti kantaa yhtiön arvostukseen, koska emme ole saaneet yhtiön tilanteesta riittävää selvyyttä. Emmekä muutoinkaan käy julkisuudessa kauppaa omistuksistamme. Edustajamme yhtiön hallituksessa on pyrkinyt ratkaisemaan yhtiön asioita ja olemme aktiivisesti pyrkineet myös löytämään erilaisia ratkaisuja omistajien kesken, valitettavasti siinä kuitenkaan onnistumatta”, lausunnossa todetaan.

Yhtiötä on edustanut hallituksessa Petri Kasper.

 

RONKAINEN SANOO, että sovintoa yritettiin viimeiseen saakka osakkaiden ja United Golf Groupia konkurssiin hakeneen HLR Golfin kanssa. Määräaika päättyi tänään klo 16, eikä sopua syntynyt. 

”Jätimme neljä ehdotusta, joista kaksi oli hakijayhtiön (HLR Golf Oy) myös hyväksymiä. Ei pojat (Koski ja Nurmi) hyväksyneet kumpaakaan. Oltaisiin rahoitettu Karin kanssa yhtiöitä ja saatu sitä kautta myös enemmistö ja päätösvalta”, Ronkainen sanoo.

”HLR Golf Oy ei hyväksynyt kahta heidän ehdotustaan. Ei myöskään Aertiv ja GMG”, hän toteaa.

Näin vuonna 2016 perustetun United Golf Groupin arkkuun lyötiin viimeinen naula. Todennäköisesti tämä tulee tarkoittamaan sitä, että konkurssipesä pyrkii myymään UGG:n osakkuusyhtiöt Vantaan Golfpuiston ja Hiekkaharjun golfkentän.

Etsi luettavaa