Hyppää sisältöön

Tunnettu irlantilaisklubi muutoksen kynnyksellä – herrakerho saattaa hyväksyä jatkossa myös naiset jäseneksi

Portmarnock Golf Club kuuluu maailman arvostetuimpien kenttien joukkoon

Portmarnock Golf Clubin sääntöihin ollaan tekemässä naisen mentävää aukkoa, koska ulkoinen paine on nousemassa kovaksi. Jäsenkyselyn tulokset herättivät ainakin lupauksia.

Eletään vuotta 2019 ja irlantilaisella Portmarnock Golf Clubilla väännetään edelleen peistä siitä, salliiko se naisten liittyvän klubiin jäseneksi.

Vuonna 1894 perustettu klubi järjesti hiljattain jäsenkyselyn, jonka tuloksia purettiin jäsenistölle muutama päivä sitten.

Kyselyn tulos oli sukupuolten välistä tasa-arvoa ajatellen lupaava: vain 20 prosenttia jäsenistä vastusti sitä, että naiset voisivat jatkossa kuulua kerhoon.

Asiaa kuitenkin mutkistaa se, että 30 prosenttia miehistä ei ollut vielä muodostanut kantaansa. Historiallisella päätöksellä on nyt 50 prosentin kannatus.

The Irish Independent -lehti arvioi, että 51 prosentin kannatus riittäisi läpimenoon, mutta tämäkään asia ei ole vielä varma, sillä joidenkin mielestä muutoksen vaadittaisiin 66:n tai jopa 76 prosentin kannatus.

Erään lähteen mukaan klubi on nimittänyt työvaliokunnan, jonka tehtävä on lähikuukausina tarkemmin sitä, kuinka naisjäsenyys toimisi ja vaikuttaisi jäsenyyteen.

Portmarnock voitti korkeimmassa oikeudessa

Naiskysymys on ollut klubilla pinnalla parinkymmenen vuoden ajan. Tuoreimpaan käänteeseen eli jäsenkyselyn tuloksiin klubi ei ole Irlannin Golf Digestin mukaan ottanut ainakaan vielä kantaa. On tiedossa, ettei lähes instituution asemaan noussut klubi suhtaudu suopeasti ulkoa tulevaan paineeseen.

2000-luvun alussa tasa-arvoasiaa käsiteltiin oikeusistuimissa.  Klubin haastoi tuolloin oikeuteen maan tasa-arvoviranomainen.

Lopulta korkein oikeus päätti vuonna 2009, ettei klubi riko maan tasa-arvolakia, koska asiassa pystyttiin soveltamaan lain poikkeussäännöstöä.

Portmarnock täyttää tänä vuonna 125 vuotta, ja klubin olemassaolon aikana maailma on muuttunut huomattavasti tasa-arvoisempaan suuntaan. Moni vanhoillinen ”vain miehille -golfklubi” on alkanut hyväksyä naisjäseniä, Muirfield ja Augusta National etunenässä.

Lajin kattojärjestö Royal and Ancient on puolestaan päättänyt, että jatkossa se ei hyväksy enää The Open ja Amateur Open -kenttien joukkoon klubeja, joiden säännöt kieltävät toisen sukupuolen edustajien pääsyn klubin jäseniksi.

Tänä vuonna Portmarnock tosin isännöi The Amateur Openia, mutta poikkeus johtui siitä, että kisa myönnettiin sille jo ennen kuin R&A oli tehnyt periaatepäätöksensä.

Naiskysymykseen on ottanut kantaa myös Rory McIlroy, joka on sanonut, että Dublinin ja lentokentän läheisyyden vuoksi Portmarnock olisi loistava kenttä Irish Openin järjestämiseen.

”Luonnollisesti tämä ongelma pidättelee päätöksentekoa”, McIlroy näki.

Etsi luettavaa