Hyppää sisältöön

Trumpin huippudiili päättyy – New York katkaisee sopimuksen Bronxissa sijaitsevan kentän pyörittämisestä

Trump Links at Ferry Point sijaitsee New Yorkissa

Loppiaisen tapahtumat olivat liikaa myös New Yorkin kaupungille, ja se antaa hatkat Donald Trumpille omistamaltaan Ferry Pointin golfkentältä. GoGolf vieraili Trumpin pyörittämällä kentällä syksyllä 2016.

NEW YORKISSA sijaitsee Trump Links at Ferry Point. Se on Trumpin uusimpia golfkenttiä, mutta ei ole pitkään. New Yorkin kaupunki on nimittäin katkaisemassa sopimuksen kentän pyörittämisestä Trumpin kanssa.

Pormestari Bill de Blasio perusteli päätöstä loppiaisen tapahtumilla, jolloin Trumpin kannattajat valtasivat Yhdysvaltain kongressitalon.

”Presidentti yllytti Yhdysvaltain hallitusta vastaan suunnattuun vallankumoukseen, joka tappoi viisi ihmistä ja yritti jarruttaa perustuslaillista vallansiirtymää”, de Blasio sanoi lausunnossan.

”New Yorkin kaupunki ei aio olla osallisena näihin anteeksi­antamattomiin tekoihin missään muodossa.”

Golfkentän lisäksi kaupunki katkaisee sopimuksen Manhattanin keskuspuiston karusellin ja  luistelujäiden pyörittämisestä.

Sopimukset maksavat kaupungille de Blasion mukaan noin 14 miljoonaa euroa vuodessa.

Jack Nicklaus ja John Sanford ovat luoneet hienon links-henkisen kentän vanhan kaatopaikan päälle.

Jack Nicklaus ja John Sanford ovat luoneet hienon links-henkisen kentän vanhan kaatopaikan päälle.

Trump Links at Ferry Point

FERRY POINTIN kentän rakentaminen oli valtava projekti, eikä bisnesmielessä golfkenttää ei olisi ollut järkevää rakentaa nykyiselle paikalleen. Sen hintalappu New Yorkille oli pitkälti yli sata miljoonaa dollaria.

Kyseessä oli pikemminkin ympäristöteko, sillä ennen golfkenttää alueella sijaitsi kaatopaikka.

Golfkentän rakentamisessa eniten rahaa kului pohjatöihin, sillä kaatopaikan jäljiltä golfkentän alla muhii myrkkyjä. Terveydelle vaaralliset aineet piti ensin kapseloida, jotta pelaajien olisi turvallista liikkua väylillä.

Trump pääsi pyörittämään kenttää voitettuaan tarjouskilpailun. Hänen kontolleen jäi kentän viimeistely ja klubitalon rakentaminen.

Vuokrasopimusta on pidetty Trumpille edullisena. Hänen ei esimerkiksi tarvinnut maksaa ensimmäisen neljän vuoden ajalta lainkaan vuokraa. Sen jälkeen hänen piti ryhtyä pulittamaan kaupungille vain pieni osuus yrityksen liikevaihdosta. Lisäksi New Yorkin kaupunki vastaa myös kentän kastelu- ja jätevesimaksuista. Trump hyötyy tästä Washington Post -lehden mukaan peräti miljoona dollaria vuodessa.

”Ihmiset eivät pidä sopimuksen ehdoista, mutta ne olivat parhaat ehdot, jotka pystyimme neuvottelemaan niissä olosuhteissa”, New Yorkin puistoista vastannut virkamies puolusti Trumpin kanssa tehtyä sopimusta elokuussa 2016 lehdelle.

GoGolf vieraili kentällä syksyllä 2016, jolloin kenttä oli ollut auki vasta vähän aikaa.

Donald Trumpin asianajaja ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani ja Trump osallistuivat Ferry Pointissa hyväntekeväisyystapahtumaan vuonna 2015.

Donald Trumpin asianajaja ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani ja Trump osallistuivat Ferry Pointissa hyväntekeväisyystapahtumaan vuonna 2015.

Getty Images

FERRY POINTIN ensimmäisen toimintavuoden liikevaihto oli 8 miljoonaa dollaria. Kentästä tuli hyvin suosittu lyhyessä ajassa, eikä ihme, sillä Manhattanilta on vain noin puolen tunnin ajomatka uudelle kentälle.

”Me olemme koko ajan täynnä”, kentän myynti- ja markkinointijohtaja Elisabeth Hickey vahvisti marraskuussa 2016 GoGolfille.

Ferry Point on ainoa julkinen championship-tason kenttä New Yorkissa. Green fee on tyyris, mutta New Yorkissa moni on valmis maksamaan golfkierroksesta 155–185 dollaria. Kaupungin muihin kunnallisiin kenttiin verrattuna hinta on moninkertainen.

Newyorkilaisille kenttä on halvempi kuin muualla asuville, jotka joutuvat pulittamaan golfkierroksesta hieman newyorkilaisia enemmän. Näin golfia harrastavat newyorkilaiset veronmaksajat saavat jotain takaisin megahankkeeseen laitetuista rahoistaan.

Kentältä on upeat näkymät New Yorkin horisonttiin.

Kentältä on upeat näkymät New Yorkin horisonttiin.

Trump Links at Ferry Point

TRUMP LINKS at Ferry Point (par 72) pelataan takaa noin 6 700 metriä pitkänä. Kenttä sopii kuitenkin hyvin myös keskitason pelaajille, kunhan malttaa avata lähempää.

Aloittelijoille kenttää ei voi suositella, vaikka pelaamaan lähtisi ihan edestä, sillä kohotettujen ja voimakkaasti muotoiltujen viheriöiden vuoksi lähipeli on vaikeaa.

Jack Nicklauksen ja John Sanfordin suunnittelema kenttä on visuaalisesti hieno kokonaisuus. Sen muodot, hiekkaesteet ja tuulessa aaltoilevat natakarheikot ovat kauniit ja maisemat New Yorkin pilvenpiirtäjiin, merelle ja Whitebridge-sillalle tekevät siitä ainutlaatuisen maailmassa. Tosin sillalle johtavan vilkasliikenteisen tien aiheuttama meteli häiritsee hieman pelinautintoa.

12. reiällä huomio kiinnittyi väylätaulun alle kiinnitettyyn kylttiin, jonka kullanvärisiä kirjaimia lukiessa tulee mieleen eräs edesmennyt pohjoiskorealainen diktaattori: Donald J. Trump teki tällä väylällä epävirallisella kierroksella kentän ensimmäisen hole-in-onen. Matkaa 149 jaardia, mailana rauta 8.

Kyltti kertoo, että Donald Trump teki Ferry Pointin ensimmäisen holarin.

Kyltti kertoo, että Donald Trump teki Ferry Pointin ensimmäisen holarin.

Jussi Miettinen

Aluksi kyltti oli asetettu maahan tiiauspaikalle. Myöhemmin se piti siirtää, kun selvisi, että osa vieraista oli ottanut tavakseen virtsata sen päälle. Nyt kyltti on kiinnitetty väylämerkin tolppaan — riittävän korkealle maan pinnasta.

Muutaman kuukauden kuluttua kyltti poistettaneen kentältä kokonaan.

Faktat

  • Trump Golf Links at Ferry Point
  • Avattu: 1.4.2015
  • Suunnittelijat: Jack Nicklaus ja John Sanford.
  • Vuonna 2015 kenttä valittiin Yhdysvaltain parhaaksi ja maailman toiseksi parhaaksi uudeksi kentäksi (Golf Digest).
  • Sijainti: Bronx, New York

Etsi luettavaa