Hyppää sisältöön

Tourpelaajat lisäävät nostokulmaa väyläpuissa, tee sinäkin niin

Irish Open voiton ratkaisevat lyönnit syntyivät Roryn väyläpuilla

Välineiden tehtävä on tuottaa tarvittavat lyönnit mahdollisimman helposti.

Välineiden valinta on yksi golfin hauskoja osa-alueita. Oikean kombinaation löytäminen ei aina ole helppoa mutta tutkimustyö kannattaa sillä onnistuneet hankinnat näkyvät tuloskortissa. Parhaat mailat mahdollistavat erilaisten lyöntien pelaamisen. 

Olen sitä mieltä, että lyönnin korkeus on ensiarvoisen tärkeää ja korkean lyönnin tuottaminen on mailan tehtävä. Lähestymislyönnit ovat Strokes Gained tutkimusten mukaan tärkein osa-alue kaikentasoisille pelaajille. Korkeampi lähestyminen auttaa palloa pysähtymään griinille ja helpottaa pallon saamista lipulle raffista.

Korkean lyönnin pelaaminen on enemmän mailan kuin pelaajan tehtävä. Tällä tarkoitan sitä, että oikealla tekniikalla millä tahansa mailalla voidaan pelata matala lyönti, mutta jos maila ei tuota riittävän korkeaa lähtökulmaa ja backspinniä ei pallo nouse korkealle, löi pelaaja millä tekniikalla tahansa. 

Lähestymislyönneissä svingin tekniikka toimii paremmin silloin kun pelaaja ei joudu kauhomaan palloa ilmaan. Osumat väylältä ja raffista onnistuvat helpommin kun pallo nousee ilmaan helposti. Korkeampi lentokaari myös rauhoittaa svingin rytmiä ja helpottaa vajaiden lyöntien pelaamista. 

Nykyajan pallon backspinni on hyvin vähäinen varsinkin väyläpuilla ja pitkillä raudoilla. Tämä on johtanut siihen, että myös maailman pitkälyöntisimmät pelaajat valitsevat mailoja, jotka nostavat pallon helposti korkealle. Tiger Woods ja Rory McIlroy ovat jo vuosia käyttäneet 19° puu vitosta. Bubba Watson vaihtoi rautakolmosen puu vitoseen viime kaudella. Adam Scott ja Dustin Johnson käyttävät edelleen vain yhtä väyläpuuta mutta molemmat ovat vaihtaneet selvästi nostavampaan 16,5° nostokulmaan.

Monet tourpelaajat valitsevat nostavan väyläpuun par vitosten lähestymisiin raffista.

Monet tourpelaajat valitsevat nostavan väyläpuun par vitosten lähestymisiin raffista.

GettyImages

Jos tourpelaajilla on bägissä puuvitosia tulisi klubipelaajan svinginopeudella bägistä löytyä vähintään yksi väyläpuu yli 20 asteen nostokulmalla. Kun pallo nousee ilmaan helposti on pelaaminen helpompaa ja hauskempaa. Pidä siis huoli siitä, että bägistä löytyy riittävän nostavia mailoja. 

Etsi luettavaa