Hyppää sisältöön

Tornio Golfin pähkähullu kevät – hankala alkutalvi, ennätystulvat ja korona uhkaavat golfkautta kahden maan alueella sijaitsevalla kentällä

Toimitusjohtaja Jukka Ryhänen korotetun penkereen päällä. Oikealla Torniojoki

Tornio Golfissa on ollut kaikkea muuta kuin helppo kevät. Kenttä avataan todennäköisesti vasta juhannuksen tienoilla – jos silloinkaan – ja tähän on kolme syytä.

Keskellä Tornio Golfin kenttää kulkee valtakunnan raja. Osa golfkentästä kulkee Suomen, osa Ruotsin puolella. Lisäksi kentän vieressä kulkee Torniojoki. Nämä kaksi asiaa tuottavat juuri nyt harmaita hiuksia kentän toimitusjohtaja Jukka Ryhäselle.

Koronaviruksen vuoksi rajat on laitettu kiinni. Sen ylittäminen on sallittu ainoastaan virallisilta rajanylityspaikoilta.

Jukka Ryhänen tukevasti Suomen puolella.Tornio Golfin kahdeksalla työntekijällä on lupa liikkua maiden rajojen välillä kentänhoitoon liittyvissä asioissa.

Jukka Ryhänen tukevasti Suomen puolella.Tornio Golfin kahdeksalla työntekijällä on lupa liikkua maiden rajojen välillä kentänhoitoon liittyvissä asioissa.

Tornio Golf

Lisäksi Lapissa on ollut yksi kaikkien aikojen lumisimmista talvista, mikä voi aiheuttaa sen, että Torniojoki tulvii yli äyräiden. Jos näin käy, vesimassat voivat päästä aiheuttamaan tuhoa myös golfkentälle.

Eikä tässä vielä kaikki. Alkutalvi oli Torniossa ruohon talvehtimisen kannalt surkea, sillä ennen kuin maahan satoi pysyvä lumipeite, kenttä suli ja jäätyi vuorotellen, mikä aiheutti tuhoja.

”Kenttähenkilökunnalla kabiini oli täynnä käsiä”, Ryhänen kuvailee tilannetta marras–joulukuussa.

Tulvapengertä on korotettu

Torniossa lumi on pitkälti jo sulanut, mutta Pohjois-Lapissa sitä vielä piisaa.

Torniossa lumi on pitkälti jo sulanut, mutta Pohjois-Lapissa sitä vielä piisaa.

Tornio Golf

Torniossa ollaan onneksi varauduttu mahdollisiin tulviin. Kentän vieressä kulkevaa tulvavallia on korotettu lähes puolella metrillä. Sen uskotaan pitävän veden poissa kentältä ja Tornion kaupungista. Mikään ei ole kuitenkin varmaa. Jos tulee lämpöaalto, joka sulattaa lumen pohjoisesta vauhdilla, mitä vain voi tapahtua.

Nyt Ryhänen ennustaa, että kentällä voitaisiin pelata juhannuksena, mikä on pari kolme viikkoa normaalia myöhemmin. Jos penger ei pidä tulvaa, kauden alku voi viivästyä entisestään.

”Ennusteet ovat pahoja tulvan suhteen. Sulaminen ei ole päässyt täysin käyntiin, mutta toivotaan, että tulvapenger kestää”, Ryhänen sanoo.

Tulvapenger sijaitsee Tornio Golfin kentällä viitosväylän vieressä. Edellisen kerran Torniojoki meinasi tulla kentän puolelle kaksi vuotta sitten, jolloin jäi muutamasta kymmenestä sentistä kiinni, että joki olisi tulvinut penkereen yli kentälle.

Tuolloin tulvahuippu osui toukokuun puolivälin tienoille. Nyt sen on ennustettu ajoittuvan kesäkuun alkuun, mahdollisesti jopa toiselle tai kolmannelle viikolle. Tämä kertoo siitä, kuinka myöhässä kevät Lapissa tänä vuonna on.

Koska vesi ei ole aiemmin tulvinut golfkentän puolelle, Ryhänen voi vain arvailla, millaiset seuraukset tulvalla olisi kentälle.

”Jos tulvavalli pettää, niin se huuhtoisi kentän pintakerroksen pois. Vesi myös lilluisi kentällä niin kauan kuin pohjoisessa lunta riittää, ja se toisi myös mukanaan roskaa ja mutaa. Siivo olisi varmasti massiiivinen ja silloin kestäisi aikaa, että kenttä saataisiin pelikuntoon”, Ryhänen arvioi.

Suomen ja Ruotsin välinen raja kulkee keskellä kenttää.

Suomen ja Ruotsin välinen raja kulkee keskellä kenttää.

Tornio Golf

Miten onnistuu rajanylitys kesäkuussa?

Kun Tornio Golfin kenttä saadaan pelikuntoon, se ei välttämättä tarkoita sitä, että kenttä aukeaisi. Tämä johtuu siitä, että koronaviruksen vuoksi Suomen ja Ruotsin välisen rajan ylittäminen on sallittua ainoastaan virallisilta rajanylityspaikoilta.

Mikäli käytäntö ei muutu tai poikkeuslupaa viranomaisilta ei heltiä, kenttää ei voida avata, koska pelaaminen vuorotellen Suomen ja Ruotsin puolella olisi rangaistava teko.

Tällä hetkellä Tornio Golfin kenttähenkilökunta on saanut rajavartiolaitokselta poikkeusluvan mennä myös Ruotsin puolelle työskentelemään. Luvan saaminen ei ollut helppoa. Ryhäsen mukaan eri tahot tekivät valtavasti töitä sen eteen, että kauteen voitaisiin valmistautua poikkeusoloissa lähes normaalisti.

”Allekirjoittanut ja hallituksen puheenjohtaja – unohtamatta muutamia muita aktiivisia lajin harrastajia – lähetti sähköposteja ja soitteli ympäriinsä kuukauden päivät eduskuntaa, sisäministeriötä, rajavartiolaitosta myöten, että saataisiin lupa aloittaa kentänhoidolliset kevättyöt kentällä”, Ryhänen kertoo.

Torniossa pelataan kahdella eri aikavyöhykkeellä. Kuudennella reiällä lyönti on ilmassa tunnin ja kolme sekuntia, kun "kelloja siirretään" tiiauslyönnin jälkeen.

Torniossa pelataan kahdella eri aikavyöhykkeellä. Kuudennella reiällä lyönti on ilmassa tunnin ja kolme sekuntia, kun ”kelloja siirretään” tiiauslyönnin jälkeen.

Tornio Golf

Lopputuloksena kahdeksan nimettyä työntekijää saa ylittää rajan. Heillä pitää olla kuitenkin huomioliivit päällä, jotta rajavartijat tunnistavat heidät kentän työntekijöiksi.

Ryhänen on luvan saamisesta äärimmäisen kiitollinen, sillä se mahdollistaa golfkauteen valmistautumisen normaalisti, sillä talvituhojen vuoksi kentällä riittää kosolti töitä.

Mikäli lupaa ei olisi tullut, Ruotsin puolella asuvat pelaajat olivat lupautuneet talkooapuun tarvittaessa.

Lenkkeilijälle sakkoja tahallisesta valtiorajarikoksesta

Suomen ja Ruotsin välistä rajaa valvotaan nyt tarkasti.

Suomen ja Ruotsin välistä rajaa valvotaan nyt tarkasti.

Tornio Golf

Ryhäsen mukaan Torniossa rajojen kiinni meneminen on kuumentanut tunteita, sillä Tornio ja Ruotsin puolella sijaitseva Haaparanta ovat kasvaneet yhteen, ja kaupunkien asukkaat ovat tottuneet Suomen EU:hun liittymisen jälkeen liikkumaan vapaasti kaupunkien välillä jo neljännesvuosisadan ajan.

Rajaa myös tällä hetkellä valvotaan, ja sen ylittämisestä on jaettu sakkoja.

”Mies oli saanut 20 päiväsakkoa, vajaa 400 euroa euroa sakkoa tahallisesta valtiorajarikoksesta, kun hän oli normaalilla lenkkipolullaan ylittänyt valtakunnan rajan”, Ryhänen antaa esimerkin.

Vielä ei tiedetä, mikä on tilanne rajanylityksen suhteen kuukauden kuluttua, kun kenttä kenties voidaan avata. Kentänhoitajille saatu tilapäinen lupa on voimassa 14.6. saakka.

”Voit kuvitella, että on kynnenaluset täynnä tikkuja, kun on saanut päätä raapia. Tässä on niin paljon kysymysmerkkejä”, hän naurahtaa.

Kaikista epävarmuuksista huolimatta Ryhänen on toiveikas sen suhteen, että myös tänä kesänä Torniossa päästään pelaamaan huippukunnossa olevalle kentälle. Hänen mukaansa tästä kuuluu kiitos toisen polven kenttämestarille Markku Haimilalle.

”Meillä on erittäin taitava kenttämestari. Hän tietää, mitä kentälle pitää tehdä”, Ryhänen kiittelee.

Etsi luettavaa