Hyppää sisältöön

Top-5 lista: Suomalaisonnistujat ammattilaiskentillä kalenterivuoden 2019 aikana

Nick Mumford ja Mikko Korhonen tavoittelevat uran parasta sijoitusta British Mastersissa jossa Korhonen oli 2017 20:s

Mikko Korhonen on Kiinan  avointen voittonsa ansiosta luonnollinen valinta vuoden 2019 suomalaisgolfariksi. Kun arviot tehdään kokonaisvaltaisen onnistumisen ja kehittymisen mittarilla, hänellä on lukuisia haastajia.

Kuka suomalaisammattilaisista, miehet ja naiset samassa sarjassa, onnistui ennakko-odotuksiin nähden parhaiten kalenterivuoden 2019 aikana?

Tämän listan rakentamisessa huomioitiin kotimaiset pelaajat, jotka pelasivat pääsääntöisesti kisoja, jotka huomiotiin maailmanlistalla.

Puretaan listaa viiden kärjen osalta alhaalta ylöspäin:

5. Matilda Castren

Matilda Castren kuuluu Petteri Nykyn valmennustalliin

Matilda Castren kuuluu Petteri Nykyn valmennustalliin

Teemu Tyry

Symetra Tourilla kaksi kautta pelannut Castren nousisi ykköseksi, mikäli listaisimme karsintakisassa itsensä ylittäneitä tai yllättävän uutispommin sankarihahmoja.

USA:n kakkoskiertueella Castren pääsi vauhtiin vasta kauden viimeisissä kisoissa.  Ne eivät kuitenkaan nostaneet häntä  pistelistalla sadan joukkooon.

LPGA:n karsintojen kaksi viimeistä vaihetta olivat Castrenin uran tähän asti kovimmat näytöt.

LPGA on Ladies European Touria valovuoden kovempi kiertue, joten Matilda Castrenin 12 kierroksen karsintasaavutus oikeuttaa hänet viidennelle sijalla listallamme.

Maailmanlistalla Castrenin sijoitus on edelleen päälle tuhannen. 

4.Mikko Korhonen

Mikko Korhosen nousu lauantaina 29:ksi kertoo olosuhteista, joista johtuen 69 oli kovaa valuttaa Close House Golf Clubilla

Mikko Korhosen nousu lauantaina 29:ksi kertoo olosuhteista, joista johtuen 69 oli kovaa valuttaa Close House Golf Clubilla

Getty Images

Suomen ykköspelaaja voitti toisella perättäisellä kaudella ET:n kisan. Palkintorahaa Kiinan avoimista tuli 443 000 euroa, lähes 2,7 kertainen määrä edellisvuoden Itävallan voittoon verrattuna.

Pelaajakatras näissä kisoissa oli yhtä vahva, siksi maailmanlistan pisteitä Kiinasta oli kotiintuomisina Kiinasta vain sama määrä kuin Itävallasta. Korhonen selvitti tapansa mukaan loistavalla tahdilla (19 / 23 )cutteja ET:lla, mutta kärkikymmenikköön hän nousi Kiinan lisäksi vain Intiassa (10.) 

Tästä johtuen maailmanlistan sijoitus (136. / 12.12.) tulee olemaan heikompi vuodenvaihteessa kuin edellisvuonna (109.), eikä kokonaisvaltaisen onnistumisen mittarilla ollut nyt asiaa kärkikolmikkoon.

3. Sanna Nuutinen

Sanna Nuutisella on toinen jalka oven välissä olympiakoneeseen

Sanna Nuutisella on toinen jalka oven välissä olympiakoneeseen

Teemu Tyry

LET:lla ja Letas Seriesilla ahkerasti pelannut Nuutinen sai pelinsä kulkemaan vaikean alkukauden jälkeen toukokuun lopulla. Reilun puolen vuoden aikana hän sijoittui yhdeksän kertaa kymmenen joukkoon, joukossa oli uran toinen voitto haastajakiertueella, sekä kakkos -ja kolmostilat LET:lla.

Maailmanlistalla Nuutinen nousi  noin 200 sijaa (301. / 12.12.) ja  olympiarankingissa voimaan jäävistä pisteistä ykköseksi suomalaisten naisten vertailussa.

2. Kalle Samooja

Kalle Samoojan kausi päättyi kymmenenteen sijaan "Afrikan majorissa", Nedbank Challengessa

Kalle Samoojan kausi päättyi kymmenenteen sijaan ”Afrikan majorissa”, Nedbank Challengessa

GETTY IMAGES

Häkellyttävän vahva kausi Challenge Tourin kautta nousseelle turkulaiselle. Sveitsin kisan kakkostila jää ikuisesti isoin kirjaimin ansiolistaan, samoin suomalaisennätys tulokkaiden pistelistasijoituksessa (62.) sekä ansaituissa rahoissa, 605 000 euroa.

Samooja on ensimmäinen CT:n kautta valmistunut kotimainen, joka on onnistunut  seuraavalla kaudella parantamaan pääkiertueella maailmanlistan sijoitustaan. Samooja nousi yli 60 sijaa 176:ksi, ja on vahva ehdokas myös olympiakoneeseen.

1.Sami Välimäki

Sami Välimäki pelaa kalenterivuoden viimeisen kilpailunsa seuraavallla viikolla Australiassa

Sami Välimäki pelaa kalenterivuoden viimeisen kilpailunsa seuraavallla viikolla Australiassa

GETTY IMAGES

21-vuotias, ensimmäistä kautta ammattilaisena pelannut Välimäki  menisi ykköseksi myös sarjassa ”Vuoden läpimurtautuja.”

Saksan kiertueella neljä ykköstilaa, lisäksi voitto kotikentällä Nokialla. Maailmanlistalla 1477 sijaa ylöspäin 401:ksi.

Saksasta Välimäki sai jo vahvan kortin CT:lle, joka jää kuitenkin väliin. Castrenin tavoin hän selvitti kaksi viimeistä karsintavaihetta aivan näytöstyyliin ja on yksi pääkiertueen nuorimmista pelaajista 2020.

”Olen voittajatyyppi”, julisti Välimäki HS:n näyttävässä aukeaman artikkelissa 12.12. Jykevän hämäläisen puheissa on itseluottamusta ja näkemystä, uhoamiseksi hänen lausuntoaan on tässäkin yhteydessä turha vierittää

GoGolfin listauksessa kokonaisvaltaisesti onnistuneista pelaajista huipuistamme Sami Välimäellä ei ollut uhkaajaa.

Hätkähdyttävä vuosi, jonka jälkeen odotukset 2020 ovat valtavat.

Etsi luettavaa