Hyppää sisältöön

Toni Karjalainen: ”Yritän jättää jokaiselle tunnille kaiken itsestäni”

Toni Karjalainen opettaa talvisin Planmeca Golfareenassa

Toni Karjalainen toimii T2G-yrityksessä golfopettajana ja -valmentajana. Peltomäen veljesten kanssa yritystä pyörittävä Karjalainen kertoo GoGolfin kiertävässä pro-haastattelussa tarinoita arjestaan ja golfopetuksesta.

Toni Karjalainen on voittanut urallaan kaksi Challenge Tourin osakilpailua. Hän saavutti kaudelle 2006 pelioikeuden European Tourille, jota ei pystynyt säilyttämään. Kilpagolfuran jälkeen hän on ammentanut tietotaitoaan opetuksen ja valmennuksen puolella. 

Hän toimii valmentajana T2G -yrityksessä, jossa mukana ovat myös Juha-Pekka ja Jyry Peltomäki. Jos Toni saisi itse valita vapaavalintaisesti kenet tahansa valmentajan, hän menisi lähipeliin erikoistuneen Stan Utleyn oppiin. Toni on kotoisin Lappeenrannasta ja hahmona äärimmäisen viihdyttävä. Opettajana Tonin ura on ollut menestyksekäs, tunnit myyvät hyvin ja asiakkaat palaavat ”Tonixin” oppiin. 

Mutta kuka ja mikä on Toni Karjalainen? Se selviää seuraavien kysymyksien aikana.

Onko kilpagolfuran jälkeen muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä golfvalmentajaksi?

”On vaihtoehtoja, eikä se minulle ollut mikään itsestäänselvyys. Tuli hyvä sauma hypätä mukaan kun Peltomäen veljekset perustivat Peltomäki Golfin ja sille tielle jäätiin.” 

Olet huhujen mukaan viihdyttävä persoona, onko sinun tunnillesi matalampi kynnys tulla?

”Tunnille tullaan oppimaan, mutta jotta voi oppia pitää myös viihtyä. Kai mä olen aika sanavalmis, joidenkin mielestä jopa hauska kaveri. Tärkeintä on, että pyrin jättämään jokaisella tunnilla kaiken itsestäni niin oppilaskin usein haluaa palata.” 

Mikä on Tonix?

Se on lempinimi, jossa tuo x tarkoittaa extraa. Minulla on tapana hämmentää ja laittaa vähän maustetta juttuihin. En nyt osaa yksittäistä tonixia nimetä, mutta legendaarisia juttuja on tullut kerrottua ja höynäytettyä monia.”

Kuinka nopeasti olet onnistunut korjaamaan slaissin?

”Sanoisin, että ennätys on kymmenen sekuntia. Toisien kanssa menee toki pidempään. Yleensä tärkeintä on saada asiakas ymmärtämään perusprinsiipit lyönnistä, jolloin myös slaissi on usein historiaa sen jälkeen.”

Toni Karjalainen piti viime viikolla ryhmätuntia Planmecan hallilla

Toni Karjalainen piti viime viikolla ryhmätuntia Planmecan hallilla

Nikke Tyry

Minkälainen on lappeenrantalainen?

Golfarina me olimme ainakin kaikki kovia tekemään töitä. Olen miettinyt usein miksi hyviä pelaajia tuntuu tulevan juuri tietyiltä kentiltä ja alueilta. Me olimme kovia harjoittelijoita Antin (Ahokas) ja Miron (Veijalainen) kanssa, jotka toki vieläkin pelaavat. Siltä alueelta on tullut myös paljon muita ja tulee varmasti jatkossakin. Lappeenrantalainen on työntekijä.” 

Onko valmennuksella ja opetuksella mitään eroa keskenään?

”On niillä varmasti paljonkin eroja. Omalta osaltani kilpagolftausta vaikuttaa opetussuoritukseen usein niin, että yritän saada kokonaisvaltaista kehitystä ja ymmärrystä aikaan, en pelkästään svingiteknisiä asioita. Kai sitä opettaa eri tavalla kuin joku, jolla ei ole yhtä vahvaa taustaa kilpakentiltä.” 

Missä Toni Karjalainen on siirtyessään eläkkeelle?

”Varmaankin golfin parissa edelleen. Tässä on toki tiettyjä välitavoitteita, en osaa vielä sanoa millä tavalla ja miltä puolelta pelaten minut nähdään 30 vuoden päästä. Toivottavasti on menestyksekäs ura takana mitä ikinä olenkaan harjoittanut ennen sitä.” 

Ketä haastattelemme seuraavaksi?

”Me matkustamme juttusarjassa seuraavaksi Suomen Turkuun. Sakke Ahosta ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään. Haluan tietää, onko hänellä vieläkin Snake Eyesin hybridi bägissä. Oikeastaan haluaisin kuulla kokonaisuudessaan ”What’s in the Bag” -osion Sakelta.

Etsi luettavaa