Hyppää sisältöön

Timo Karvinen: ”Onhan tämä nyt ihan h****tin hienoa!”

Sami Välimäen ja Timo Karvisen yhteistyö on kestänyt kolme vuotta.
Sami Välimäki ja Timo Karvinen

Sami Välimäki kulki vielä alkukaudesta metsissä pyssy selässä. Reilu puoli vuotta myöhemmin hän on European Tourin pelaaja. Valmentaja Timo Karvinen sanoo, että Välimäki valmistautui karsintoihin Suomessa lähes nollakelissä.

Valmentaja Timo Karvinen oli onnesta soikeana, kun keskiviikkona iltapäivällä näytti vesiselvältä, että Sami Välimäki nousee European Tourille kaudeksi 2019-20.

”Onhan tämä ihan helvetin hienoa”, kuului Karvisen ensimmäinen kommentti puhelimessa.

Reilu puoli vuotta aiemmin tavoitteet olivat hieman erilaiset.

”Askelmerkit olivat sellaiset, että kahdessa vuodessa läpi kolmostasosta Challenge Tourille”, Karvinen paljasti.

Näin jälkikäteen ajateltuna alkuperäistä tavoitetta ei voi pitää järin kovana, sillä ennen nappiin menneitä European Tourin karsintoja Välimäki oli jyrännyt Euro Golf Tourilta (kolmostaso) Challenge Tourille. Haastajataso jää nyt kuitenkin Välimäeltä väliin, mistä ei auta olla harmissaan.

Lue lisää Sami Välimäen European Tour -noususta:

Toisaalta melko maltillinen tavoite on ymmärrettävä, sillä Karvinen muistutti, että Sami päätti armeijan vasta maaliskuussa.

”Alkuvuonna miehellä oli vielä pyssy selässä. Tämä oli hänelle armeijavuosi”, Karvinen korosti.

Neljännesvuosisadan valmentajana toiminut Karvinen näkee, että armeija vaikutti Välimäen tekemiseen sekä positiivisesti että negatiivisesti.

”Positiivista oli se, että olimme samalla paikkakunnalla ja saimme enemmän lyhyitä treenikertoja yhdessä kuin normaalisti”, hän sanoi.

”Samiin se vaikutti negatiivisesti sillä tavalla, että hän ollut useamman vuoden päätoiminen pelajaa, niin nyt ei enää ollutkaan. Treenimäärät tippuivat, mutta toisaalta lyhyessä ajassa hän oppi saamaan enemmän asioita aikaiseksi.”

Armeijalla ei ollut pahemmin vaikutusta myöskään tuloksiin, sillä hän otti ensimmäisen voittonsa Pro Golf Tourilla Marokossa vielä ollessaan armeijassa.

”Olihan siinä sellaisia syklejä, että oli toista viikko metsässä, mutta siitä aina pyrittiin jatkamaan, mihin homma oli edellisellä kerralla jäänyt. Samantien laitettiin homma päälle metsäreissujen jälkeen, kun oltiin missattu viikko harjoittelua”, Karvinen sanoi.

Viiden voiton kausi

Samin ensimmäinen voitto Pro Golf Tourilla tuli maaliskuussa, minkä jälkeen Välimäen piti päättää, pelaako hän kauden loppuun Pro Golf Tourilla vai pyrkiikö pelaamaan Challenge Tourilla villien korttien avulla.

”Kuvio alkoi selkiytyä, kun kävi ilmi, että aika paljon European Tour -pelaajia pelaisi Challenge Touria ja korttien saaminen olisi vaikeampaa kuin oletettiin. Niitä olisi joutunut odottamaan lähelle kisaa, joten teimme päätöksen, että keskitytään Pro Golf Touriin. Se rauhoitti tekemistä, kun tiesimme ohjelman, millä mennään”, Karvinen sanoi.

Näin jälkikäteen ajateltuna päätös oli oikea. Välimäki voitti Pro Golf Tourilla kesällä kaksi perättäistä kisaa varmistaen kolmen voiton turvin paikan Challenge Tourilla. Kun voittojen jälkeen Alastarossa tuli neljäs sija Nordic Leaguen kilpailussa elokuun lopussa, oli selvää, että kolmos- eli satelliittitaso ei ollut Välimäelle se oikea.

”Alastaron kisa osoitti, että Sami on vetänyt kolmostason läpi. Viimeistään neljäs voitto Pro Golf Tourilla vakuutti siitä”, Karvinen sanoi.

Valmistautuminen karsintoihin nollakelissä

Pro Golf Tour -kauden jälkeen Välimäki teki päätöksen, että hän valmistautuu karsintoihin pääasiassa kotimaassa. Olosuhteet olivat välillä karut, kun lämpötila laski lähelle nollaan.

”Sami matkusti vasta viisi päivää ennen kakkosvaiheen karsinnan alkamista Espanjaan. Hän treenasi aika karuissa olosuhteissa Suomessa. Muutama video tuli, missä oli kaksi astetta lämmintä. Puttia treenattiin myös hallissa, mitään ei jätetty tekemättä, vaikka ulkona oli lähes pakkasta”, Karvinen sanoi.

”Nyt voi jälkikäteen ajatella, että tämä oli nappiajatus. Sami luotti itse omaan peliinsä ja siihen, ettei mennyt kuluttamaan energiaa ennen kakkosvaihetta. Nyt hän joutui tekemään vain yhden reissun ja on jaksanut painaa loppuun asti.”

Kakkosvaiheen karsinnoissa peli ei ollut vielä finaalivaiheen tasolla. Välimäki meni kuitenkin jatkoon pienellä marginaalilla. 

”Kakkosvaiheessa sijoituksella ei ole väliä, kunhan menee läpi, mutta finaalivaiheessa jokaisella numerolla väliä, koska pelimahdollisuudet paranevat, mitä paremmin kisassa sijoittuu”, Karvinen muistuttaa.

Karvisen mukaan Välimäellä oli selvä etu, koska hänellä oli Pro Golf Tourilta hankittu 13B-kategoria Challenge Tourille. Finaalikisassa cutin selvittäminen paransi kategorian yhdeksään.

Tämä on ollut stressitön tapa, koska Sami ei pelannut elämästä ja kuolemasta, vaan tässä oli vaan voitettavaa.”

Voittajatyyppi

Vaikka voittoa finaalikarsinnasta ei tullutkaan, niin jaettu kahdeksas sija karsinnoissa on hieno saavutus, joka tuo erittäin hyvin kortin kiertueelle. Hän saa riittävästi pelimahdollisuuksia todistaa sen, että kuuluu European Tourille. Ikää miehellä on vasta 21 vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että hän on kaikkien aikojen nuorin suomalainen Challenge Tour -pelaaja.

”Urheilijana Sami on määrätietoinen ja voi sanoa, että voittajatyyppi. Hän on nuorena päättänyt, että golfista tulee ammatti ja että tourille mennään. Hänelle se (tourille meno) on vain ajan kysymys”, Karvinen kuvailee suojattiaan.

”Näissä karsinnoissa Samin pallonlyöminen on ollut jäätävän hyvää. Karsintojen huonoimmallakin rundilla (73 lyönti, +1) oli 17 griiniosumaa taustalla.”

Karvinen kehuu Välimäkeä siitä, että hän on kypsä pelaaja, joka osaa nykyään punnita hyvin tilanteita kentältä.

”Hän osaa katsoa tilanteen jo aika hyvin eli sen milloin hyökätään ja milloin mennään parin kanssa seuraavalle reiälle. Kuuden kierroksen karsinnassa se on kaiken a ja o.”

Kolme vuotta yhteistyötä

Karvinen on tehnyt töitä Välimäen kanssa kolme vuotta. Sitä ennen Samia valmensi hänen kotiseuransa Nokia River Golfin pro Juha Pentikäinen. Samin valmennustiimiin kuuluu myös Pasi Keskumäki, joka toimii fysiikkavalmentajana.

Aiemmin Karvinen on valmentanut Ladies European Tourilla pitkään pelannutta Riikka Hakkaraista, mutta Sami Välimäestä tulee Karviselle ensimmäinen oma valmennettava, joka pelaa miesten pääkiertueella. Karvinen on aiemmin toiminut muun muassa Suomen, Viron, Sveitsin ja Guatemalan maajoukkueiden päävalmentajana.

”Hyvältä tuntuu, kun voi rehellisesti sanoa, että on kasvattanut pelaajan tourille. Se ei ole tullut helpolla valmentajalle eikä varsinkaan pelaajalle”, hän korostaa.

”Käytännössä Sami on ollut päätoiminen pelaaja yhdeksännen luokan jälkeen. Hän on kova työntekijä, jota on välillä pitänyt jopa toppuutella. Olen tuonut harjoitteluun selkeitä lepoviikkoja ja rytmitystä sekä sisällöllistä monipuolisuutta, ettei harjoittelu ole mennyt puurtamista”, Karvinen sanoo.

Välimäen nousu European Tourilla tarkoittaa sitä, että jatkossa Karvisen  työympäristö muuttuu.

”Meidän yhteinen työnteko siirtyy sinne, missä kisat pelataan”, Karvinen näkee.

Mitkä ovat sitten Sami Välimäen ensi kauden tavoitteet valmentajan näkökulmasta.

”Siihen en lähde sanomaan mitään. Emme ole vetäneet vielä edes tätä vuotta yhteen. Tämä kausi päättyy tänään ja ensin tehdään yhteenveto”, hän näkee.

”Minun tehtäväni ei ole arvioida tulevaa menestystä, vaan tehdä töitä sen eteen, miten peliä saadaan kehitettyä koko ajan.”

Ensi kaudella kenttien vaikeusaste nousee merkittävästi, kun kentät pitenevät, lipunpaikat ovat nurkissa, karheikot ovat pitkiä väylien reunoilla ja viheriöiden ympärillä. Tällaisten asioiden haltuunotossa kaksikolla riittää työnsarkaa joksiksin aikaa.

Etsi luettavaa