Hyppää sisältöön

Timo Karvinen: Oikea liikejärjestys takaa svingin tehokkuuden

Huippupelaajien lyöntitavoissa on suuriakin yksilöllisiä eroja mutta alastulon liikejärjestys on pääpiirteittäin samanlainen, kirjoittaa Sami Välimäkeä valmentava Timo Karvinen.

Golflyönnissä ei ole erillistä taaksevientiä ja alastuloa, vaan downsvingi alkaa jo ennen mailan saavuttua yläasentoon. Kun golfsvingin liikejärjestys on hioutunut, saavutetaan lyönnin toistettavuus ja optimaalinen voimantuotto. Liike näyttää pehmeältä ja vaivattoman oloiselta.

Vasemman puolen alavartalo aloittaa paineen maata vasten käynnistäen automaattisen liikeketjun alhaalta ylöspäin: jalat, lantio, ylävartalo, käsivarret, maila. Tämän liikejärjestyksen aistit harjoittelemalla vajaita lyöntejä, jossa vähän ennen mailan saavuttua yläasentoon otat pienen askeleen vasemmalla jalalla kohteen suuntaan.

Alavartalon ja mailan ristikkäinen liike lisää dynaamista voimantuottoa. Seuraavassa kuvasarjassa havainnointi kuinka voit tunnustella liikejärjestystä puolivälistä osumaan.

Koska liikejärjestykseen liittyvät harjoitteet ovat hyvin yksilöllisiä, en esitä yleisiä harjoitteita vaan suosittelen keskustelemaan asiasta PGA-pron kanssa. Downsvingin liike voidaan analysoida videolta, mutta kineettisen liikeketjun yksityiskohtiin päästään tarkemmin käsiksi joko jalkojen alla olevalla forceplatella tai 3d liikeanalyysillä.

Seuraavissa kuvissa näemme pelaajan, jolla on hartioiden huippunopeus ennen lantiota. Liikettä tehostettiin lisäämällä lantion ja hartioiden välistä x-factor stretchiä alastulossa. Pelaaja aisti yläselän viiveen alastulon alussa, lantio aloitti liikkeen selän pysyessä kohteeseen pidempään.

K-Vest havainnollistaa yksinkertaisesti liikejärjestyksen suunnanvaihdossa ja eri osien huippunopeuden kohdalla.

Asiantunteva golfvalmentaja näkee kiihtyvyyskäyristä millä keinoin liikejärjestystä voidaan kehittää tehokkaammaksi.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Etsi luettavaa