Hyppää sisältöön

Tilastoista varmaa kehitystä peliin

Pelin tilastointi on tärkeä osa kehitystä. Tilastojen avulla pelaaja voi tutkia peliään objektiivisesti ja tuloksen kannalta tärkeät kehityksen kohteet saadaan työpöydälle. Tilastot paljastavat pelin tärkeimmät virheet ja tekevät näin harjoittelusta tehokkaampaa.

Pelaajan kyky lyödä palloa antaa tulokselle mahdollisuuksia ja asettaa myös rajoitteita. Katsotaan kuinka voit analysoida tulostasi griiniosumien ja väyläosumien kannalta.

Avauslyönnit

Mitä paremmat avaukset sitä helpommaksi kenttä muuttuu. Yli 50% väyläosumaprosentti on hyvä tavoite. Tärkeintä on kuitenkin virheiden välttäminen ja pallon saaminen peliin. Tilastoi väyläosumien lisäksi ne avaukset, jotka johtivat lyöntien menetykseen, eli avauksista johtuneet rangaistuslyönnit ja tilanteet, joissa et päässyt lähestymään griiniä seuraavalla lyönnillä. Käytännössä out tai hävinnyt pallo maksaa kortissa kaksi lyöntiä. 

Avausten pituudella on suuri merkitys. Jokainen metri lähemmäksi lippua auttaa seuraavaa lyöntiä onnistumaan paremmin. Konservatiivinen avaus raudalla tai väyläpuulla kannattaa vain jos lyönti saadaan riittävän lähelle griiniä, mielellään 100 metriin tai sen alle. Yli 130 metrin matkalta griiniosumaprosentti heikkenee huomattavasti ja tarkemman avausmailan tuoma hyöty häviää. Birdien tekeminen yli 150 metristä on todellinen haaste jopa maailman parhaille pelaajille. Pelaamalla varman päälle saatat välttää rangaistuslyönnit mutta virheet vain siirtyvät seuraavaan lyöntiin jos lähestymiset tulevat liian vaikeiksi. 

Jos avauksesi eivät kanna 150 metrin paalun sisäpuolelle suosittelen, että siirryt tiipaikalla eteenpäin ja lyhennät kenttää. Par pelistä kun nauttii paljon enemmän kuin bogipelistä. 

Lähestymiset

Lähestymislyöntien tarkkuus on suurin mittari eritasoisten pelaajien välillä. Jos lähestyminen on aina griinillä tai lipulla on hyvin vaikeaa pelata tulosta yli parin. Alle 80 lyönnin kierrostuloksia on taas vaikea saavuttaa jos griiniosumia tulee vähemmän kuin 9. Alle parin pelaamiseen taas tarvitaan usein 12 tai enemmän. Pallon on myös oltavat griinillä foreputteja ei siis lasketa griiniosumiksi.

Jos himoat useampia birdejä tarkastele lähestymispeliäsi. En laske birdiepaikoiksi mitään yli 3 metristä, koska näiden puttien onnistumisprosentti on hyvin pieni. Alle kolmesta metristä osumaprosentti kasvaa 50% paremmalle puolelle ja silloin voidaan myös odottaa birdejä. Parin alittavalla kierroksella pelaaja on usein kuusi kertaa tai useammin kolmen metrin sisällä. 

Lähipeli

Lähipelillä on tietysti suuri vaikutus tulokseen. Älä kuitenkaan odota 100% onnistumisia tai tulet pettymään. PGA Tourin keskiarvo up and down pelastuksille on vain noin 60%. Jos siis pystyt pelastamaan parin 50% todennäköisyydellä olet hyvä lähipelaaja. Älä myöskään säti puttitaitojasi jos jätit chipin kolmeen metriin. Chippejä on melko helppo saada alle kahteen metriin hyvällä tekniikalla ja siitä putterilla on hoidettavat loput. 

Usein pelaajat yrittävät turhan vaikeita tai vääriä lyöntejä griinien ympärillä. Jos olet tiukassa paikassa hyväksy bogin mahdollisuus ja pelaa chippi vain varmasti griinille. 

Putti

Hyvänä puttipäivänä pelaaja ei ota kolmea puttia ja upottaa yli 90% puteista alle kahdesta metristä. Tilastollisesti et tule pelastamaan tulostasi upottamalla pitkiä putteja. Keskity siis upottamiseen läheltä ja kahteen puttiin kauempaa. Suurin osa puttiharjoittelusta tulee tehdä alle kahdesta metristä. Harjoitusmenetelmällä ei ole suurta väliä kunhan lyöt putteja eri kallistuksilla ja reilun määrän. Lyhyet putit vaativat hyvän tuntuman ja sen löytäminen ja säilyttäminen vaatii hieman työtä. Ennen kierrosta vietä griinillä 30 minuuttia lyhyiden puttien parissa ja säästät muutaman lyönnin kentällä. 

Pitkiä putteja tulee tietysti harjoitella jos kolmeputtiset vaivaavat tuloskorttia. Pituuskontrolli on kaikista tärkein osa puttaamista. 

Puttien lukumäärää voi toki laskea mutta se ei anna kovin tarkkaa kuvaa puttitaidoista. Tarkat chipit kun jättävät hyvin vähän töitä putterille ja runsas määrä griiniosumia lisää aina puttien määrää. 

Tilastointi

Tässä yksinkertainen esimerkki siitä miten voit tilastoida peliäsi.

1. Tulos 

Pidä kierroskeskiarvoa ja laske kaikki tuloksesi harjoituksissa ja kilpailussa. Voit myös eritellä keskiarvot par 5, 4 ja 3 tuloksille jos innostusta riittää. Hyväksy oma tasosi mutta pyri kehittymään. 

2. Väyläosuma

Laske väyläosumien määrä ja keskiarvo kierrosta kohden. Laske ja tilastoi myös rangaistuslyöntien ja hukkalyöntien/droppien määrä kierrosta kohden. Out maksaa kortissa kaksi lyöntiä vesi yhden ja metsäreissu joskus useamman. Avauspelin on oltava varmaa parantaaksesi tulostasi, ei hukkalyöntejä avauksissa.

3. Griiniosuma 

Laske griiniosumien määrä ja säilytä keskiarvoa kierrosta kohden. Griiniosumien määrä on hyvä indikaattori pelin tasosta, sillä se vaatii myös hyvää avauspeliä.

Tilastoi myös kuinka monta kertaa pääsit puttaamaan birdiä kolmesta metristä tai alle, saat hyvän kuvan potentiaalisesta birdie määrästä ja lähestymisien laadusta.

Voit myös tutkia lähestymisien pituutta. Jos suurin osa lähtee 150 metristä tai kauempaa siirry tiipailla lähemmäksi reikää. 

4. Lähipeli

Pyri yli 50% up and down prosenttiin. Tilastoi ja ylläpidä keskiarvoa. Lähipeliksi lasketaan myös putit forelta. 

5. Putti

Kiinnitä huomiota kolmeputtisten määrään ja laske monta kertaa epäonnistuit alle kahdesta metristä. Voit suoda itsellesi yhden missatun putin alle kahdesta metristä mutta keskity tähän osa-alueeseen griineillä. 

Etsi luettavaa