Hyppää sisältöön

Tiia Koivisto tähyää LET:n menestysten kautta LPGA:lle: ”Tavoite on voittaa major-turnaus ja nousta maailman parhaaksi”

Tiia Koivisto (vas.) joutui jäämään kuumeen takia pois Lontoon kisasta. Sanna Nuutisen kisa loppui lyhyeen tuloksi 80-66. Kuva: Tomi Natri / Suomen Golfliitto

Tiia Koivisto on noussut kuluvalla kaudella Ladies European Tourin kuumien pelaajien joukkoon. Harva olisi kuitenkaan vielä kolme vuotta sitten uskonut, että hän saavuttaisi LET:n kisan ykköstilan neljäntenä suomalaisena, vieläpä hyvä ystävänsä Sanna Nuutinen caddienään.

Tiia Koiviston ykköstila Ranskassa ei olisi lauantaina voinut osua parempaan aikaan kuin kaksi päivää ennen Suomen Golfliiton ja Ålands Golfklubbin videoyhteydellä järjestämää mediatilaisuutta Helsingin Golfklubilla, Talissa.

Tilaisuuden aiheena oli syyskuun alussa ÅGK:n Slottsbanalla pelattava Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken

Ålands Golfklubb emännöi LET:n kisaa syyskuun alussa.
KUVA: TEEMU TYRY

LPGA:n kortin omistavien Matilda Castrenin ja Sanna Nuutisen osallistuminen kisaan on epätodennäköistä, mutta mahdollista.

”LPGA on pääkiertueeni. Mikäli saavutan sillä ykköstilan ennen Åland 100 Ladies Open by Ålandsbankenia, osallistuminen olisi huomattavasti helpompaa järjestää”, Nuutinen kertoi tilaisuudessa.

Ensimmäistä kauttaan maailman suurimmalla naisten kiertueella kiertävän Nuutisen prioriteetit on helppo ymmärtää.

Pistelistalla hänen on kyettävä nousemaan nykyiseltä sijaltaan kauden päätteeksi, jotta työpaikka LPGA:lla uusiutuisi vuodelle 2023.

Matilda Castrenilla on voittajakategoria kauden 2023 loppuun, mutta hänen tavoitteitaan nousta entistä lähemmäs maailman kärkeä tukee paremmin pelaaminen LPGA:n kisa kuin menettää Ahvenanmaan kisaan osallistumisen johdosta kaksi kisaa varsinaisella työpaikallaan.

Nousua maailmanlistalla 99 sijaa

Lauantaina Evian Resortissa saavuttamansa voitto nosti Tiia Koiviston Suomen LET-kisan markkinoinnin ja viestinnän kärkinimeksi.

Maailmanlistan tuore sijoitus on komeasti 257:s. Suomalaisten keskinäisellä listalla edellä ovat vain Castren (65.) sekä Nuutinen (161.) Ursula Wikström (316.) jäi taakse.

Tärkeää Koivistolle on se, että paikka aukeaa sekä Women´s Openiin että Evian Championshipiin.

LET:n pistelistalla Koivisto on komeasti viidentenä. Kauden päätteeksi tämän listan kymmenen parasta saa suoran paikan LPGA:n karsintafinaaliin.

Edelliskaudella tie pysähtyi LPGA:n karsinnoissa ennen finaalia toiseen karsintavaiheeseen

Koivisto on asettanut riman korkealle

Muistaa sopii sekin, että kaudella 2020 Koivisto nousi toistaiseksi ainoana suomalaisena Letas-kiertueen ykköseksi.

Voitto Ranskassa luo suuria odotuksia. Samoin kuuden viimeisen kisan saavutukset. Niissä hän on sijoittunut viidesti sijoille 1–13.

Tässä listauksessa Thaimaan yhteiskisassa miesten Asian Tourin kanssa Koivistolle on laskettu naisten keskinäisen järjestyksen sijoitus ja maailmanlistalle tulleet pisteet kuudennesta sijasta.

”Tavoitteeni on tulevaisuudessa pelata LPGA:lla, voittaa major-turnaus ja nousta maailman parhaaksi”, Koivisto määrittää varsin rauhalliseen tapaan.

Matkaa tavoitteiden saavuttamiseen on vielä pitkälti, mutta Koiviston toistaiseksi kulkema reitti lajin parissa on teininä huipulle nousseisiin nähden hyvin poikkeava.

Golfin hän aloitti vasta 15-vuotiaana tutustuttuaan lajiin Kotojärven kentällä, silloisessa kotikunnassaan Pornaisissa.

Kotikenttä on Mäntsälässä sijaitseva HIrvihaara Golf. Koivisto on syntynyt Mikko Korhosen tavoin Mäntsälässä, jossa hän myös asuu.

”Rakastuin lajiin välittömästi. En oikein osaa selittää mihin, mutta tunne on vahva.”

Koivistolla oli varsin ohut lajitausta, kun hän sai paikan Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilupainotteisella linjalla.

”En ehtinyt juniorina saavuttaa mitään suurta. Mutta niinhän se sanonta menee, että takaa on helpompi tulla.”

Kilpaileminen sytyttää Tiian

Vahvuuksikseeen hän nimeää kenttäpelin, etenkin rautalyönnit ja chipit.

Tiia Koivisto saavutti ykköstilansa samalla Evian Resort Golf Clubilla jossa heinäkuun lopulla pelataan major-kisa.
KUVA: LET / TRISTAN JONES

”Puttipelissä olen aiemmin hävinnyt melkoisesti kilpasiskoillleni. Se on parantunut huimasti löydettyämme valmentajani Tommi Hentun kanssa puttirutiiniin minulle sopivaa rauhallisuutta”, Koivisto sanoo.

Kuusankoskella toimivan Hentun kanssa Koivisto on tehnyt yhteistyötä jo vuosien ajan.

”Ollesssani Suomessa ajan hänen luokseen oppia hakemaan. Etänä videoiden ja puheluiden kautta yhteistyö on tiivistä kisamatkojen aikana.”

Koivisto tiedostaa olevansa harjoituskierroksilla ja pro-ameissa monasti kaukana pelistä, joka kantaisi kisasssa menestykseen.

”Kisoissa lähtee sitten menemään yleensä ihan eri tyyliin. Olen aina pitänyt kilpailemista, pidän itseäni kovana kisaajana ja tuloksentekijänä.”

Voitto muuttaa kahden majorin verran kisaohjelmaa, johon on merkitty 26 tapahtumaa.

Jabra Ladies Openin ykköstila Ranskassa ei ollut järisyttävä yllätys, kun huomioidaan muutaman aiemman viikon saavutukset.

Kääntäen ajatellen: LET:lla on varsin paljon erinomaisia pelaajia, jotka ovat odottaneet useita vuosia omaa vuoroaan.

”Johdin Madridissa kahden kierroksen jälkeen, vielä kolmannellakin kisaa. Se antoi itseluottamusta ja kokemusta.”

Sannan kanssa heitetään hyvää läppää

Jabra Ladies Open päättyi Tiia Koiviston (oik.) ja Sanna Nuutisen (vas.) juhliin ja ensimmäisen reiän jälkeen. KUVA: LET

Ranskan kilpailun uusinnassa Koiviston caddienä oli Sanna Nuutinen.

”Sannan kanssa tutustuimme käytännössä silloin, kun aloitin pelaamisen Letas-kiertuella. Meillä synkkaa hyvin. Reissaamme usein kisoihin yhdessä ja olemme monasti kämppiksiä”, Koivisto kertoo.

”Kisaviikkojen aikana ei ehdi kylillä pyöriä. Sanna on hyvää treeniseuraa, keskustelemme paljon golfista, Ranskassa muun muassa Sannan gripistä. Antoisaa on sekin, että heitämme keskenämme hyvää läppää, jolloin ilmapiiri pysyy kisapaineiden alla rentona.”

”Uusinnassa Sanna sai minut rentoutumaan lyöntien välillä, joka on erittäin merkityksellistä. Hän on minulle kuin isosisko, josta askeleen perässä olen kulkenut Letas-kiertueelle, LET:lle ja seuraavaksi LPGA:lle.”

Tiia tekee kaiken ammattimaisesti

Sanna Nuutisen analyysi tekijöistä, jotka ovat edesauttaneet Tiia Koiviston menestymistä on selkeä.

”Hän on erittäin kurinalainen ja ammattimainen kaikessa tekemisessään. Tiia huolehtii tarkasti siitä, että fysiikkatreenit ja kehonhuolto tulee suoritettua huolellisesti. Hän ei skippaa yhtään venyttelyä, joka ohjelmaan ja rutiineihin kuuluu”, Nuutinen valottaa.

Nuutinen nostaa esiin myös Koiviston laajan lajisivistyksen.

”Tiia seuraa kaikkea mitä lajin parissa tapahtuu. Kun haluan tietää mitä golfskenessä on meneillään, käännyn aina Tiian puoleen. Hän on todellinen golfnörtti sanan positiivisessä mielessä.”

Tiia Koivisto allekirjoittaa täysin Nuutisen määritelmän.

”Kyllä mä oon sellainen golfniilo. Kilpagolfissa kiinnostaa niin juniorisarjat, Finnish Tour, kansainväliset kisat ja henkilöihin liittyvä uutisointi. Seuraan paljon myös svingianalyysejä”, Koivisto vahvistaa.

Nuutinen on nostanut monissa haastatteluissa esiin sen, kuinka hän haluaisi Matilda Castrenin lisäksi muitakin suomalaisia mukaan LPGA:lle.

”LET:lla pelaajat muodostavat kivan samaan hiileen puhaltavan yhteisön. Harvalla on omaa caddietä matkassa, ja pelaajilla on aikaa toisilleen”, Nuutinen sanoo.

Valtameren takana pelaamissaan kisoissa hän on törmännyt erilaiseen ilmapiiriin.

”Superstaroilla on omat tiimit ympärillään, he kulkevat kuin omassa kuplassaan. Aasialaiset ovat toinen ryhmä, joiden kanssa yhteydenpito on vähäistä. Kaipaan sitä henkeä ja kavereita, joihin olen LET:lla tottunut. Jo tämän takia olisi upeaa saada Tiia LPGA:lle.”

Sanna Nuutinen on aloittanut uransa LPGA:lla mainiosti. Paras sijoitus on 12:s, hän on selvinnyt jatkoon kaikissa kisoissaan.
KUVA: LET

Nuutinen kilpailee seuraavan kerran vasta kesäkuun yhdeksäs päivä käynnistyvässä Scandinavian Mixed -kilpailussa.

Ennen juhannusta hän on mukana LPGA:n kisassa USA:ssa.

”Valmentajani David Da Silvan kanssa tehdään töitä ennen seuraavia kisoja. Kesäkaudesta on tulossa kiireinen, harjoittelulle ja levollekin on jätettävä löydettävä aikaa.”

Maailmanlista, suomalaiset

Tiia Koivisto

  • 28-vuotias golfammattilainen, asuu Mäntsälässä
  • Kotiseura Hirvihaara Golf
  • Siirtyi ammattilaiseksi 2016
  • Ainoa suomalaispelaaja, joka on voittanut LET:n ja Letas-kiertueen kisan
  • maailmanlistalla 257.
  • pelannut LET:lla 45 kilpailua, kokonaisansiot 137 000 €
  • pelaa uransa ensimmäiset major-kilpailunsa Evian Championshipin sekä Women´s Openin kuluvalla kaudella
  • Valmentajat Tommi Henttu (golf), Jesse Talikka (fysiikka), Laura Koivusalo (mental)

Etsi luettavaa