Hyppää sisältöön

Tiesitkö tätä – silmien sijainti on tarkan puttaamisen perusta

Alkuasennon kulmat ja silmien asento ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita hyvässä puttaamisessa.

Pelaajan alkuasentoon vaikuttaa vartalon osien suhteellisen pituuden lisäksi selän kulma ja etäisyys pallosta. Alkuasennon kulmat tulee olla oikeat, jonka jälkeen alkuasentoon sovitetaan oikean pituinen putteri. Hyvä alkuasento on perusedellytys sille, että tähtäys on tarkka ja liikerata symmetrinen. 

Silmien asento on perusta tarkkuudelle

Silmissä on lihaksia jotka toimivat parhaiten 30 asteen sektorissa silmän keskikohdasta. Siksi pään asento alkuasennossa on tärkeä, jotta silmä toimii optisesti oikein. Niinpä alkuasennossa on kaksi tekijää joihin tulisi pyrkiä:

  1. Silmien sijainti puttilinjan yläpuolella
  2. Silmät vaakatasossa alkuasennossa

Seuraavissa kuvissa havainnollistetaan optiikan merkitystä, jotta päätä kääntäessä kohde havaitaan oikeassa kohdassa. Vasemmassa kuvassa pelaajalla on pysty alkuasento ja silmät puttilinjan sisäpuolella, jolloin päätä kääntäessä näyttää, että kohde olisi eri suunnassa kuin pelaajalla, jolla silmät puttilinjan yläpuolella. 

Jussi Miettinen

Harjoittele narun ja peilin avulla

Puttinaru ja peili ovat riittävät apuvälineet alkuasennon tarkistamiseen. Peilistä näet silmien sijainnin ja sen että silmät ovat vaakatasossa. Puttinarun avulla näet helposti, että silmät sijaitsevat puttilinjan päällä, kun naru on keskellä palloa. 

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta. Kuvauspaikkana toimi Costa Navarino -golfresort Kreikassa.

Etsi luettavaa