Hyppää sisältöön

Tiedätkö mikä on greini? Näin ruohon kasvusuunta vaikuttaa pallon kulkuun

Ruohon kasvusuuntaa voi lukea viheriön väristä. Tumma tarkoittaa vastakarvaa ja vaalea myötäkarvaa.

Oletko menossa lähiaikoina golfmatkalle jonnekin lämpimään? Siinä tapauksessa tämä juttu kannattaa lukea, koska se voi säästää monta lyöntiä viheriöillä.

Oletko joskus ihmetellyt pelatessasi golfia lämpimässä maassa sitä, miksi pallo vierii viheriöllä eri suuntaan kuin kuvittelit tai pysähtyy nopeammin kuin ajattelit. Syy saattaa olla greinissä eli ruohon kasvusuunnassa. Tässä jutussa kerron, mistä tunnistat kasvusuunnan ja kuinka mukaudut ruohon kasvusuuntaan griinillä.

Kuumissa olosuhteissa greiniä on enemmän, koska siellä käytetään kestävämpiä ruoholajikkeita. Niillä pelattaessa pelkkä kallistuksen lukeminen ei riitä, koska ruohon kasvusuunta viheriöllä vaikuttaa merkittävästi sekä putin vauhtiin että breikin eli kallistuksen määrään.

Bermudaruohoiset viheriöt ovat hitaita, koska ruoho on vahvaa ja kasvusuunnan vaikutus siksi suurta. Hitaamman vauhdin vuoksi myöskään kallistus ei vaikuta niin vahvasti, mutta ruohon kasvusuunnan merkitys korostuu. Vastaavasti meillä pohjoisessa viheriöruoho on ohuempaa, ja se leikataan lyhyeksi. Tällainen pallo kulkee siihen suuntaan, johon maan pinta on kallellaan.

Ruoho vahvistuu syksyä kohti ja joillakin kentillä voi greiniä havaita myös kotimaassa. Etelän lomien aikana monet pelaavat hybridigriineillä, joissa on kahden ruoholajin sekoitus. Tällöin kasvusuunta vaikuttaa lähinnä vauhtiin myötä- ja vastakarvan myötä.

Väri näyttää kasvusuunnan

Auringossa kiiltelevä tai vaalea ruoho kasvaa myötäisesti ja tumma vastaisesti. Myötäkarvaan pallo kulkee nopeammin ja tummalla alueella pallo pysähtyy nopeasti. Aurinkoisena päivänä on joskus vaikea havaita värejä. Tällöin kannattaa kävellä toiselle puolelle reikää, jolloin valo tulee toisesta suunnasta.

Kasvusuunnan voit tarkistaa myös reiän reunasta. Kupin reuna on epätasaisesti repeytynyt tai palanut myötäkarvan puolelta.

Havainnoi olosuhteet pelin aikana

Viheriön pinnan muodot ja ruohon kasvusuunta tulisi havainnoida jo ennen kuin saavut griinille. Vastagreiniin pallo pysähtyy nopeasti ja kääntyy lopussa.

Pelaa siis riittävän aggressiivisella vauhdilla perille, koska putti ei karkaa pitkäksi kovinkaan helposti. Sen sijaan myötägreinissä pelataan putti pehmeällä vauhdilla ja annetaan kasvusuunnan tehdä työ.

Veden valumasuunta eli breikki määrittää usein myös kasvusuunnan. Jos sivurinteessä greini on vasten kallistusta, breikki voittaa greinin lähes poikkeuksetta. Greini vaikuttaa kuitenkin enemmän linjan lopussa, kun pallon vauhti hidastuu.

Ruohon kasvusuunta on olosuhde, jonka kanssa tulee kokemusten myötä sinuiksi siinä missä tuulen tai sateen kanssa.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa