Hyppää sisältöön

Tia Teinikedon hymy valloittaa GoGolf Loungessa: ”Tavoitteet golfuralla ovat korkealla”

Tia Teiniketo panostaa talvella täysillä harjoitteluun ja työntekoon.Ulkomaan kisojen lisäksi merkittävä tavoite on päästä mukaan ja menestyä Pickalasssa pidettävässä LET:n kilpailussa. KUVA: TEEMU TYRY

Let Access Seriesilta menestystä tavoitteleva Teiniketo työskentelee talven Suomen tasokkaimpiin lukeutuvassa golfin harjoittelu- ja viihtymiskeskuksessa rahoittaakseen ensimmäisen ammattilaiskautensa kilpailemisen.

Ensivaikutelma on tunnetusti mittaamattoman tärkeä tekijä ihmisten välisten luottamussuhteiden rakentamisessa sekä asiakaspalvelussa.

Naisgolfin eturiviin vauhdilla noussut Tia Teiniketo työskentelee GoGolf Loungessa, harjoitus- ja simulaattorikeskuksessa Espoossa Keran halleilla.

”Moi, mä olen Tia. Kivat että pääsit tulemaan”, hän vastaa tervehdykseeni sädehtivän aurinkoisesti ja luonnollisesti hymyillen.

Teinikedon positiivisuus ja ystävällisyys välittyy nopeasti myös tavasta jolla hän huolehtii asiakkaista.

”Oleellista GoGolf Loungeen tulijalle on viestiä ja osoittaa, että hän on tervetullut, sekä se, että henkilökunta on asiakkaita palvelemassa”, Tia muistuttaa myös itseään.

Teiniketo on työskennellyt syksyn aikana varsin tiiviisti GoGolf Loungessa. Pidempi tauko töistä tuli sovitusti joulukuussa, kun LET:n kaksi karsintavaihetta veivät hänet Espanjaan.

Suomalainen ei anna periksi

Teiniketo selvitti ensimmäisen vaiheen, pudoten leikistä vasta ennen finaalin viimeistä kierrosta.

”Ruokamyrkytys oli päättää karsinnat jo ennen sen käynnistymistä. En vielä saanut korttia LET:lle, mutta osoitin itselleni ja kaikille peliäni seuranneille, että pistin kaikkeni peliin luovuttamatta huonosta lähtökohdasta huolimatta. Se oli paras anti karsinnasta.”

Teinikedon nimi on tullut kotimaista huippugolfia seuranneille tutuksi käytännössä kahden viimeisen kauden aikana.

Ansiolistalla on kolme Finnish Tourin kisan ykköstilaa, yksi kultakin kaudelta jolloin hän on viettänyt kesän Suomessa (2019, 2021, 2022) nousu maajoukkuerinkiin ja edustustehtäviä EM-kisoissa joukkue- ja henkilökohtaisissa kisoissa.

Tia Teiniketo on voittanut Finnish Tourin kilpailun sekä ensimmäisellä kotikentällään Hillsissa, sekä SHG:n Lakistossa, josta kuva vuodelta 2021.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Teiniketo teki rohkean ja poikkeavan valinnan juniori-ikäisenä lähdettyään USA:han highscooliin jo lukion ensimmäisen vuoden jälkeen.

Hän vietti USA:ssa peräti seitsemän vuotta opiskellen kolmessa eri osavaltiossa. Lukion suorittamisen jälkeen Teiniketo päätyi Dalton State Collegen kautta University of Alabamaan

”Suoritin suomalaisen kandidaatti-tason tutkinnon sekä liikkeenjohdosta, kuin myös markkinoinnista, jossa painottaminen kohdistui markkinoinnin johtamiseen. Erityisen kiinnostava oli esimerkiksi projekti, jossa pääsin toteuttamaan yliopistoni koripallojoukkueen valmentajan sosiaalisen median sisältöä varsin onnistuneesti.”

Kun keskustelu kääntyy uran toistaiseksi parhaisiin esityksiin golfkentillä, Tia nostaa eittämättä valtameren takana pelaamansa parhaat kisat ohi Suomen ja Euroopan kisojen

”Olen saanut osaamisestani eniten irti valtameren toisella puolella. Voittoja tuli sekä henkilökohtaisissa kisoissa, kuin myös joukkueemme kanssa”

”LET:n kisoissa olen päässyt mittaamaan taitojani jo Turussa ja Ahvenanmaalla. Hienoja kokemuksia.”

LPGA ja olympialaiset tavoitteena

Ennen karsintoja Teiniketo päätti ryhtyä ammattilaiseksi.

”Aika tuntui osaltani sopivalta. Olen saanut amatööripelien kautta kokea jo riittävästi. Tunne ammattilaiseksi ryhtymisestä tuli vahvana sisältäni.

Seitsemän vuotta USA:ssa on tuonut Tian puheeseen vahvan aksentin, joka tulee esiin hänen hakiessaan englannin kautta sopivia suomalaisia ilmaisuja.

Tia Teiniketo odottaa vuoroaan yliopistojen välisessä kilpailussa, jossa hän sijoittui henkilökohtaisessa sarjassa toiseksi.
KUVA: Tia Teinikedon kotikansio

”Olen golfissa muun elämän tavoin päättäväinen ja sitoutunut, hyvä harjoittelija. Kun jotain päätän, pyrin aina viemään haasteen myös maaliin.”

”LPGA Tourille on vielä pitkä matka, mutta sinne haluan kivuta menestymään. Olympialaiset ovat olleet läpi elämän iso juttu ja tavoite. Edustaa Suomea ja voittaa kultamitali. Pariisin kisat tuleva kohdallani luultavasti liian varhain, mutta minulla on aikaa ja sitkeyttä kehittää osaamistani.”

Vahvuuksikseen hän nimeää lähipelin viheriön ympäristössä, samoin lähestymiset 100-130 metrin matkoilta.

”Puttaaminen 2-5 metrin matkoilta tuotti päättyneellä kaudella liian paljon pettymyksiä. Sitä osiota haluan parantaa, samoin saada mailan päähän draiverilla lisää vauhtia ja lyönteihin pituutta.”

Mainos

Hyvä Suomi – hopeahumussa huippualennus GoGolf Play -pelioikeuksiin

Alennuskoodilla HIIHTONIILO saat 50 € alennuksen kaikista GoGolf Play -pelioikeuksista. Tarjous ei koske Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta. Tarjous on voimassa 6.3. saakka.

Isän kanssa laatuaikaa kentällä ja kotona

Tia Teiniketo aloitti golfin 8-vuotiaana kotiseudullaan Vihdissä Hillsin kentällä.

”Isä vei minut kentälle. Hän näki järkeväksi, että saisimme golfista yhteisen harrastuksen. Sellainen golfista tulikin pian sen jälkeen, kun äitini kuoli ollessani 6-vuotias.”

Teinikedon perheessä tavanomaisesta poiketen äiti oli ensimmäinen golfari, joka innosti miehensä, Tian isän lajin pariin.

”Äidin kuoleman jälkeen olemme olleet isän kanssa kahdestaan USA:n jaksojani lukuunottamatta. Isästä on tullut minulle myös yksi parhaista kavereistani. Olimme onnemme kukkuloilla isäni päästyä caddiekseni LET:n kisoihin Turussa sekä Ahvenamaalla.”

Hanna-Leena Ronkaisen ja Tia Teinikedon yhteispelin näyttävin tulos kaudella 2022. Suur-Helsingin Golfin naisten joukkue vei SM-kultaa 18 lyönnin erolla hopeamitalisteihin.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Hillsin kentillä Tia tutustui myös kentän silloiseen valmentajaan, entiseen LET-pelaajaan Hanna-Leena Ronkaiseen joka yhdessä miehensä Jari Ronkaisen kanssa kantoi vastuun Hillsissa useaan otteeseen järjestetyistä Let Access Seriesin kisoista.

Hanna-Leena ja Tia pelasivat yhdessä joukkueiden SM-kisoissa saavuttaen mitaleita Tian juniorivuosina.

”Ympyrä sulkeutui, kun omien mutkiemme kautta siirryimme edustamaan Suur-Helsingin Golfia, jossa Hanna-Leena vastaa seuran valmennuksesta. Seuran väreissä voitetut SM-kultamitalit ovat todella korkealla arvolistallani”, Tia Teiniketo painottaa.

Tia on hakenut oppinsa jo kymmenvuotiaasta 1980-luvulla Suomeen muuttaneelta David Brumptonilta, joka yli 30 vuotta Kurkissa opetettuaan siirtyi pari vuotta sitten Hirsalaan.

”David tuntee svingini paremmin kuin minä itse. Parilla vilkaisulla hän kykenee määrittämään tilanteen, mahdolliset haasteet, ja antamaan kuhunkin tilanteeseen sopivat harjoitukset.”

Työ golfin parissa antaa virtaa harjoitteluun

Ennen GoGolf Loungeen siirtymistään Tia Teiniketo ehti työskennellä yhden talvikauden David Brumptonin ja kollegojensa pyörittämässä harjoitushallissa. Edelliskesänä Tia palveli seuratovereitaan ja vieraita caddiemasterina SHG:ssa.

”Hyvä kaverini hakeutui GoGolfin palvelukseen jo ennen minua. Hän kotiutui taloon erittäin hyvin ja lupasi auttaa yhteyksien rakentamisessa, jos olisin kiinnostunut.”

”Kaipasin golfiin liittyviä töitä kuluvalle talvikaudelle, ja pääsimme GoGolfin vastuuhenkilön kanssa nopeasti samalle aaltopituudelle. Olen erittäin tyytyväinen hengestä ja tavoista joilla töitä tehdään, samoin siitä lämmöstä jolla työkaverit ottivat minut vastaan.”

”GoGolf Loungessa on käytännössä kaikkea, mitä lajiharjoitteluun, analyysien tekemiseen simulaattorilla pelaamiseen parhaimmillaan kuuluu. Golfarit tulevat tänne lähes poikkeuksetta hyväntuulisina ja into piukassa.”

Työvuorojen aikana asiakkaiden vastaanotosta, palvelusta ja hyvinvoinnista vastaava Teiniketo ehtii hyvin harvoin harjoitella. GoGolfin Loungen lisäksi hän tekee osan harjoittelustaan Vantaan hallissa, jossa SHG on yksi osakkaista.

”Golfin ja ihmisten parissa työskentely antaa minulle uskomattoman paljon virtaa. Huomaan sen siitä, että täyden työpäivän jälkeen tuntuu luonnolliselta jäädä Loungeen treenaamaan. Tekemään niitä juttuja, joita toistamalla kehittyy entistä valmiimmaksi saavuttamaan niitä päämääriä, joita on asettanut”, Tia Teiniketo löytää positiivisia palasia talvikauden työpaikastaan.

Varaa aika TrackMan-simulaattoriin.

Etsi luettavaa