Hyppää sisältöön

The Openissa on tilausta yllättäjille: ”Old Course on pinnoiltaan kova ja nopea, peli strategisempaa”

Solheim Cup -kapteeni Catriona Matthew (vas.), Padraig Harrington ja Francesco Molinari ihastelivat maanantaina St Anrewsissa The Openi voittokannua, Claret Jugia. Kuva: GETTY IMAGES.

Rory McIlroyn ennakkosuosikin asema on St Anrewsissa häkellyttävän vankka. The Openin kärkipäässä on vuosittain ollut suuriakin yllättäjiä myös lopullisella tuloslistalla.

Torstaina klo 8.35 Suomen aikaa käynnistyvässsä The Openissa on USA:ssa pelattavia majoreita enemmän potentiaalisia menestyjiä ja voittajakandidaatteja johtuen links-kentällä vaadittavista taidoista.

Lyhyempilyöntinenkin pelaaja pärjää, lähipeli on kovien ja suurien viheiöiden ympärillä tavanomaisesta poikkeavaa, ja pallo pomppii ja juoksee nopeilla väylillä arvaamattoman pitkiä matkoja.

”Sääennusteiden mukaan pelaamme kaikki neljä päivää näissä olosuhteissa. Old Coursella kiertäminen vaatii tarkkaa strategista suunnittelua. Useilla par-nelosilla pääsee halutessaan avauksella lähelle viheriötä, mutta kaikissa paikoissa se ei kannata.”

”Uskon, että melkoinen osa jättää tietyillä väylillä itselleen pidemmän wedgen, päästen täten kontrolloimaan etäisyyksiä arvaamattomastikin pomppivien chippien sisään”, ennakoi Rory McIlroy omassa haastattelussaan.

Major-kisan voittopaineet taas niskassa

33-vuotias pohjois-irlantilainen on pelannut St Andrewsissa The Openin vain kerran, vuonna 2010.

”Avauskierros (63,-9) oli hieno, toisella (80) tuuli sotki pelini”, viikonloppuna kolmanneksi noussut nelinkertainen major-voittaja muistaa.

Zach Johnsonin 2015 voittamaan kisaan hän ei päässyt mukaan loukattuaan jalkapalloa pelatessaan nilkkansa.

McIlroy voitti ennen US Openia pelaamansa Canadian Openin.

Hyviä sijoituksia on tullut runsaasti muissakin kisoissa, etenkin majoreissa. Kilpailujen sisällä suoritustaso on vaihdellut kuitenkin liiaksi laidasta laitaan.

Ensimmäistä kertaa hänellä on mahdollisuus kirjoituttaa ansiolistaansa kaikista neljästä majorista top-10 sijoitukset.

Vuodenvaihteen yhdeksänneltä sijalta hienosti toiseksi maailmanlistalla nousseelta mestarilta odotetaan majorien kahdeksan vuoden voitottoman jakson päättymistä.

Torstaina hän lähtee kierrokselleen kello 11.58 yhdessä edellisvuoden voittajan Collin Morikawan, sekä 15 päivän aikana kolmasti voittoa juhlineen Xander Schauffelen kanssa.

Onko taas yllättäjän aika juhlia St Andrewsissa?

Viimeisissä viidessä Old Coursella pelatussa majorissa Tiger Woods on ottanut kaksi näytösluonteista voittoa kahdeksan ja viiden lyönnin voittoa.

Kolmessa muussa juhlittu sankari on tullut kaukaa suosikkilistan takaa.

John Daly (1995) oli toki voittanut jo PGA Championshipin (1991), mutta St Andrewsin valloittaminen neljä vuotta myöhemmin meni yllätysten sarjaan.

Louis Oosthuizenin ykköstila tuli sekin hämmästyttävästi seitsemän lyönnin marginaalilla. Ennen 2010 kisan voittoa etelä-afrikkalainen oli ollut kahdeksassa aiemmassa majorissaan täydellinen statisti.

Seitsemän karsiutumisen ja yhden 73:n sijan jälkeen ylivoimainen voitto St Andrewsissa oli todellinen jättipaukku, vaikka pienempien kisoja voittoja olikin ansiolistalla.

Zach Johnson (2015) hallitsi tuulikisan oikut ja aikataulujen venymiset venyen kolmen miehen uusinnan ykköseksi seitsemän vuotta sitten pelatussa kisassa.

Lyhytlyöntinen ja tarkka Johnson saavutti myös uransa ensimmäisen major-voiton The Mastersissa vuonna 2007 vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

The Openin sankarit 1995-2015

vuosivoittajatuloskisan kakkonenyllättäjä
1995John Daly-6Costantino RoccaSteven Bottomley (3.)nousi karsintojen kautta viimeisen kierroksen ainoaksi 70 lyönnin alittajaksi
2000Tiger Woods-19Ernie Els, Thomas Bjorn -11Pierre Fulke (7.) sai St Andrewsissa alkuvauhdit uransa parhaalle kaudelle.
2005Tiger Woods-14Colin Montgomerie -9Amatööri Lloyd Saltmanin (15.) ensimmäinen major jäi koko uran parhaaksi saavutukseksi.
2010Louis Oosthuizen-16Lee Westwood -950-vuotias kauden 1989 voittaja Mark Calcavecchia oli kisan puolivälissä toinen. Kisan päättyessä 73.
2015Zach Johnson-15Louis Oosthuizen, Marc Leishman -15Amatööri Jordan Niebrugge (6.) hävisi kärkikolmikolle vain neljä lyöntiä.

Jesper Parnevik kolkutteli ovelle jo 1994

Yllätyksellisiä The Openeita on pelattu toki muuallakin kuin St Andrewsissa.

Toiseksi sijoittuneista pohjoismaalaisia liikuttavat eniten Jesper Parnevikin, Niclas Fasthin ja Thomas Björnin taistelut voitosta.

Parnevik johti 1994 vielä kolme reikää ennen loppua, mutta virheiden johdosta Nick Price pyyhälsi ykköseksi. Parnevik oli toinen myös 1997.

Niclas Fasth kiilasi kakkoseksi David Duvalin voittamassa kilpailussa 2001 ja ansaitsi tällä paikan Ryder Cupiin.

Thomas Björn johti 2003 kilpailua ennen viimeisiä reikiä, kunnes söhri tuplabogin bunkkerista. Maailmanlistalla sijalla 404 ollut Ben Curtis jätti tanskalaisen toiseksi.

Tämän vuoden yllättäjäksi on kymmenittäin hyviä ehdokkaita. Allekirjoittanut listaa heistä neljä.

Padraig Harrington on voittanut The Openin kahdesti 2007 ja 2008. Hän voitti alkukesästä US Senior Openin ja on fyysisesti vahvakuntoisena osoittautunut kovaksi luuksi monissa muissakin kisoissa.

Kiinan Haotong Li oli 2017 Openissa kolmas pelattuaan hurjan viimeisen kierroksen. Hän voitti muutama viikko sitten Munchenissa.

Kevin Kisnerille lyhyt Old Course on omiaan. Vuonna 2018 hän oli toinen Carnoustien kisassa.

Danny Willettt on voittanut Mastersin. 2015 hän oli St. Andrewsissa kuudes. Edellissyksynä hän oli paras Old Coursella pelattavassa Alfred Dunhill Links Championshipissa.

The Openin kaikki aiemmat voittajat Greg Normania lukuunottamatta kutsuttiin The Openin juhlaviikon tapahtumiin St Andrewsissa.
KUVA: GETTY IMAGES.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport näyttävät The Openin suorana. Selostuksesta vastaa Antti Vaalas, kommentaattoreina toimivat Riku Soravuo, Mikko Ilonen ja Mika Wikström.

Torstaina ja perjantaina päälähetys alkaa klo 8.30 ja päättyy 23.00. Lauantaina lähetysaika on 12-23, sunnuntaina 11-22.

The Open

Etsi luettavaa