Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Mizuno

Testissä Mizuno Pro 221 -raudat: ”Kaikkien kannattaa pelata bladeilla – jos vain kykenee siihen”

GoGolf-valmentaja Antti Vaalas testasi Mizuno Pro 221 -raudat. Nämä upeat bladet tulevat useamman ulottuville, kun kokoaa niistä yhdistelmäsetin esimerkiksi kehäpainotteisen Mizuno Pro 223 -sarjan pitkien rautojen kanssa.

Tehtäväni oli testata Mizunon Pro 221 -rautoja. Se on mieluisa tehtävä, sillä nyt puhutaan bladeista.

Mizuno Pro 221 -rautoja ei ole tarkoitettu jokaiselle golfarille, mutta mailat ovat niin kauniit, että mielestäni jokaisen kannattaisi kaupassa pysähtyä niitä hetkeksi ihailemaan.

Tai en tiedä, välittääkö harrastelija mailojen estetiikasta? Pitääkö mailan vain näyttää helpolta ja anteeksiantavalta? Osaatko sitä arvostaa pienilapaisen bladen kauniita muotoja, jos ei ole juniorista asti saanut kokemusta niistä?

Mizuno Pro 221 -raudat ovat todella kauniit blade-mailat. KUVA: MIZUNO GOLF

En tiedä, mutta uskoisin upean ulkonäön houkuttavan monia hankkimaan bladet bägiinsä. Eikä siinä ole mitään vikaa, vaikuttaahan autonkin valinnassa monesti silmiä hivelevät muodot.

Tietysti pelurilta vaaditaan muutakin kuin tyylitajua, jotta Mizuno Pro 221:llä ja vastaavilla raudoilla kannattaa pelata. Itseluottamusta tarvitaan ja kykyä osua keskelle lapaa.

Yhdistelmäsetillä bladet useamman ulottuville

Mizuno tarjoaa mahdollisuuden rakentaa oman mieluisan setin yhdistelemällä malleja.

Esimerkiksi Mizuno Pro 221 -setistä lyhyet raudat (8–PW) yhdistettynä Mizuno Pro 223 -setin pitkiin ja keskipitkiin rautoihin (4–7) voi olla toimiva setti monelle.

Tämä tuo bladet useamman pelaajan ulottoville, sillä jos haluat hankkia myös Mizuno Pro 221 -sarjan pitkät raudat bägiisi, sinun pitää todella osata lyödä palloa.

Mitä sitä sitten ajattelee, kun valmistautuu kokeilemaan uusia Pro 221 -rautoja?

Itse pohdiskelin Mizunon pitkää 1930-luvulle asti ulottuvaa historiaa mailanvalmistajana. Ja sitä kuinka kaikki taotut lavat ovat peräisin samasta Hiroshiman kaupungissa sijaitsevasta pajasta jo yli 50 vuoden ajan.

Tässä ajassa on täytynyt kertyä paljon osaamista, joka on siirtynyt näihin mailoihin.

Massaa osumakohdan takana

Mizuno Pro 221 -raudat ovat perinteiset muscleback-bladet. Mizunon kielellä ne ovat grain flow -taotut. En osaa kertoa tarkalleen, mitä se tarkoittaa muuta kuin ilmeisesti sitä, että teräksessäkin on luonnostaan syyt, jotka voidaan takomolla huomioida.

Muscleback tarkoittaa sitä, että osumakohdan takana on massaa. Käytännössä muscleback-rakenne on kehäpainotteisen raudan vastakohta. Tämä massa osuman takana saa lyönnin tuntumaan niin hyvältä – jos siis osuu sweetspotiin. Mizuno Pro 221 -raudoissa pehmeä kuparikerros vaikuttaa myös fiilikseen.

Kehäpainotteinen rauta, jonka osuman kohdan takana on tyhjä onkalo, ei ikinä yllä samaan fiilikseen.

Lisäksi muscleback-raudoissa lavan keskipiste on lähempänä vartta verrattuna muihin mailoihin. Sekin tuo lyöntifiilikseen vakautta.

Mizuno Pro 221 -rautojen tekniset tiedot

MailaNostokulma°Lie-kulmaOffsetVarren pituus
321°59°0,102″39″
424°60°0,098″38,5″
527°60,5°0,094″38″
630°61°0,091″37,5″
734°61,5°0,087″37″
838°62°0,083″36,5″
942°62,5°0,079″36″
PW46°63°0,075″35,5″
Lähde: Mizuno Golf

Lyöntien työstettävyys helpompaa

Hyvä fiilis ei ole ainoa syy pelata bladeilla. Jos haluaa oikeasti hallita pallon lentokaarta, ainakin teoriassa Mizuno Pro 221 -tyyppiset raudat antavat siihen mahdollisuuden.

Siinä missä kehäpainotteisen, anteeksiantavan lavan tehtävänä on korjata lyöntikaarta, siis suoristaa vinoja ja nostaa matalia lyöntejä, bladeilla taitava pallonlyöjä saa varmemmin sitä mitä tilaa, eli esimerkiksi matalan faden tai korkean draw’n.

Lyöntien muokkaus bladeilla verrattuna anteeksiantaviin mailoihin ei varmasti ole ihan niin yksinkertainen juttu kuin mitä yllä kirjoitan. Silti joku totuus siinä on, että bladeilla on helpompi hallita kaarta. Siksi ihmettelen, mikä into vanhemmilla on monesti laittaa lapsille anteeksiantavia mailoja. Eikö junnuna kannattaisi opetella muokata erilaisia lyöntejä?

Aiempaa mallia pienempi lapa

Tour-pelaajilta saaman palautteen perusteella Mizuno on pienentänyt lapojen kokoa verrattuna aiempiin malleihin. Varsinkin lyhyet raudat ovat entistä kompaktimmat.

Ja verrattuna edeltäjään eli Mizuno MP20 -malliin, japanilaismerkki on leikannut lapojen yläreunaa enemmän viistoon. Näin lavan yläreunassa on massaa, joka on tärkeä asia tuntuman kannalta Sen lisäksi lavan ollessa pallon takana vaikutelma lavasta on aiempaa sirompi.

Videon lopussa totean, että kaikkien kannattaisi pelata bladeilla. Se on heitto, joka ei tietenkään sanatarkasti pidä paikkaansa. Mutta ehkä useamman kannattaisi harkita asiaa, ainakin lyhyimpien rautojen osalta, kun Mizuno antaa siihen kerran mahdollisuuden.

Kokeile, mikä rautasetti sopii sinulle

Mikäli pohdiskelet sitä, mikä Mizunon rautomailoista sopii sinulle parhaiten, kannattaa kokeilla Mizunon sivustolta löytyvää valinta-apuria. Muutaman kysymyksen avulla apuri ehdottaa juuri sinulle sopivaa mallia.

Etsi luettavaa