Hyppää sisältöön

Testissä Callaway Epic Flash – Tekoälyä osumapinnassa

Molemmissa Callaway Epic Flash -malleissa on käytetty ns. Jailbreak-teknologiaa. Sub Zerossa on pohjassa ylimääräinen paino.

Draiveri vuodessa tuntuu olevan yhä useamman välinevalmistajien tahti, kun ne tuovat markkinoille uutuuksia.

YKSI AHKERISTA uutuuksien julkaisijasta on Callaway, joka räjäytti pankin kaksi vuotta sitten Epic-draiverillaan. Viime vuonna se esitteli Rogue-malliston, jonka valmistus jatkuu edelleen, ja tämänvuotinen uutuus on Epic Flash, josta löytyy tuttuun tapaan myös Sub Zero -versio hyville pelaajille.

Sub Zerossa on ylimääräinen paino lavan pohjassa, lähellä osumapintaa. Se tuo painopistettä lähemmäksi lavan keskikohtaa, minkä vuoksi maila tuottaa vähemmän alakierrettä kuin ”perusversio”.

Uutta on sen sijaan se, että molempien mallien pohjan takaosassa kulkee kiskoja pitkin liikuteltava paino.

Lavan osumapinnan suunnittelussa on käytetty apuna tekoälyä. Callawayn tuotekehityksen johtaja Alan Hockell kertoi, että tästä syystä maila poikkeaa rajusti totutusta.

”Vaikka meillä ihmisillä olisi yhtä paljon laskuvoimaa aivoissamme kuin tekoälyllä, omat uskomuksemme siitä, mikä toimii ja mikä ei, rajoittaisi meitä kehittämästä jotain näin uutta ja radikaalia”, Hocknell sanoi Today’s Golfer -lehdelle. ”Tästä syystä lyöntipinta näyttää niin erilaiselta.”


Alla Callawayn video Epic Flash -draiverin valmistuksesta:


Myös draiverien ulkonäkö antaa vaikutelman siitä, että maila pitää sisällään korkeaa teknologiaa. Kruunun takaosan päälle on vedetty lakkapinta, jonka alta kuultaa hiilikuitu. Tehosteväreinä on käytetty räväkästi vihreää ja keltaista.

Ulkonäössä häiritsee hieman se, että sweet spotin ilmaiseva rinkula pistää silmään alkuasennossa. Toisaalta se on asia, johon varmasti tottuu ajan myötä, samoin mailan korkeaan osumaääneen.

Mutta pääasia on tietysti se, millaista mailalla on lyödä ja kuinka pitkälle ja suoraan pallo sillä lentää. Sen suhteen maila herättää luottamusta, sillä se tuotti testaajille pitkiä lyöntejä ja vaikutti olevan myös anteeksiantava; pallon lähtönopeus ja lyönnin kokonaismitta eivät juuri heikentyneet, vaikka osuikin vähän kehnommin palloon.

”Maila kulkee kuin tankki. Sillä pystyy lyömään suoraan, mutta se ei anna sellaista tunnetta, että sillä pystyisi työstämään erilaisia lyöntejä”, eräs testaaja kuvasi Epic Flashiä.

“Pallo lähtee tosi hyvin ja tuntuma on erittäin hyvä”, totesi toinen Sub Zero -versiosta.

Suositushinta: 579 €

Kolme faktaa

  • Lavan lyöntipinnan muotoilussa on käytetty apuna tekoälyä ja koneoppimista. Tuloksena on täysin uudenlainen osumapinta.
  • Pohjan takaosassa on 16 gramman paino, jota siirtämällä voi hienosäätää pallon lentorataa.
  • Lavan kruunu on valmistettu kevyestä T2C-hiilikuidusta, jossa on aiempaa tiheämpi punos.

Juttu on julkaistu maaliskuun GoGolf-lehdessä. Lehti on GoGolfin jäsenetu.

Callawayn ja muiden suurten välinevalmistajien uutuuksia on mahdollista päästä kokeilemaan 15.–17.3. pidettävillä GoExpo Golf -messuilla.

Etsi luettavaa