Hyppää sisältöön

Testasimme uudet Vokey-wedget: Ole oman elämäsi Phil Mickelson

Titleist tulee kauteen uudella SM6-wedgesarjalla. Suunnittelijat halusivat parantaa pituuskontrollia, lisätä lyöntien monipuolisuutta ja maksimoida spinnin määrän.

Bob Vokey tiimeineen on suunnitellut uusia innovaatiota kevättalvella julkaistuun Titleist Vokey SM6 -wedgesarjaa. Titlesitin mukaan SM6-wedget pureutuu kolmeen wedge-pelin avainasiaan: pituuskontrolliin, lyöntien monipuolisuuteen ja spinnin tuottamiseen.

Mitä tarkoittaa Progressive Center of Gravity?

Uusi lapojen painotus vaikuttaa pituuskontrolliin ja lyöntikaareen eli käytännössä korkeuteen. Titleist kutsuu teknologiaa Progressive Center of Gravityksi, mikä tarkoittaa sitä, että mailan lapojen painopiste vaihtelee nostokulman mukaan.

46-52-asteisissa wedgeissa painopiste on lavan alaosassa, mikä tämä parantaa pallon lähtönopeutta ja madaltaa lentorataa. 54- ja 56-asteisissa painopiste on taasen melko keskellä. 58-62-asteisissa lavan yläosassa, millä saadaan aikaan lisää spinniä, koska lob-wedgeillä pelaajat tuppaavat osumaan palloon lavan yläosalla.

Erilaiset hionnat lavan pohjassa

Vokeyhin on saatavana erilaisia pohjan hiontamalleja. Eri hiontatyypit mahdollistavat sen, että pelaaja voi valita omaan pelityyliin ja pelialustaan sopivat lavat. Hiontamalleja on yhteensä 5.

F-hionta tarkoittaa sitä, että lavan pohja on normaalilevyinen eli sitä ei ole hiottu lainkaan. Tämä sopii erityisesti täysiin lyönteihin.

M-hionnassa lavan pohjan takaosaa sekä kärkeä ja kantaa on hiottu, mikä mahdollistaa mailan monipuolisen käytön viheriöiden ympärillä.

S-hionta tarkoittaa mailan toiminnallisuuden suhteen jonkinlaista kompromissia kahden edellä mainitun malli suhteen. S-mallissa lavan pohjan takaosaa ja kantaa on hiottu.

K-hionnassa on leveä pohja, eli tämä maila toimii parhaiten bunkkerissa, koska lapa ei uppoa niin helposti syvälle hiekkaan.

L-hionta sopii taas erityisen hyvin koville alustoille, koska siinä lavan pohjaa on hiottu korostetusti niin takaosassa kuin kannasta ja kärjestäkin.

Titleistin uuteen Vokey-wedgeen löytyy kosolti vaihtoehtoja bouncen ja pohjan hioanna suhteen.

 

Kaikkiin SM6-wedgeihin on jyrsitty uudet niin sanonut TX4-urat. Se tahtoo sanoa, että lyöntipinnat on konejyrsitty, ja uusi muoto saa Titleistin mukaan pallon spinnaamaan rutkasti edellistä versiota kiihkeämmin. Wedgejen urat myös vaihtelevat vähän nostokulmasta riippuen. 46-54-asteisissa mailoissa on kapeampi ura kuin 56-62-asteisissa. Leveä ura parantaa pitoa, kun palloa lyö avoimella lavalla.

Sitten testaamaan

Kokeilin F-hionnalla (F Grind) varustettua gap wedgeä sekä 60-asteista L-grindattua wedgeä. F-malli on siis peruslapa, joka näyttää ihan perinteiseltä wedgeltä, ja L-malli puolestaan toinen ääripää.

Ensimmäisenä kokeilin 50-asteisesta gap wedgeä. Mailan lyöntituntuma oli hieno, ja aikaisimmista versioista poiketen lavan tuntuma oli sopivan painava, eikä yhtään kevyen tuntuinen, kuten edellisessä mallissa. Pallo lentää hieman matalammassa kaaressa, kuin mihin olen tottunut, mitä Titleist on hakenutkin.

60-asteinen maila L-hionnalla oli myös hieno, jonka lähes tasainen pohja mahdollistaa mailalla kikkailun. Sitä voi avata lähes loputtomasti. Avoimella lavalla voi myös lyödä todella tiukoista makuista. Tällä mailalla voit kokea olevasi oman elämän Phil Mickelson – tai tuhota kierroksesi salaman nopeasti. Duffi vaanii epäröivää pelaajaa heti, kun annat sille mahdollisuuden. Jos taitoa riittää, niin ehdottomasti bägiin. Jos epäröit, niin valitse joku muista pohjamalleista.

Kaiken kaikkiaan Titleist Vokey SM6 on hieno wedge-sarja. Uudet innovaatiot ovat vieneet mailaa selvästi  eteenpäin, mutta mallien runsas määrä voi aiheuttaa myös päänvaivaa. Siksi mailaostoksilla kannattaa kysyä apua asiantuntijalta tai omalta prolta, joka varmasti osaa neuvoa sinulle omaan pelisi sopivan wedge-sarjan.

Etsi luettavaa