Hyppää sisältöön

Teräsukko Langer iskussa Augustassa

Bernhard Langer selvitti kirkkaasti cutin

Bernhard Langerin naamassa näkyy jo uurteita, mutta 58-vuotias pistää edelleen kampoihin nuoremmilleen. Saksalainen taistelee vähintäänkin sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon.

Kuka olisi uskonut, että kahden kierroksen jälkeen Masters Tournamentin 20 parhaan joukossa pelaa kuuttakymppiä kolkutteleva pelaaja, mutta Bernhard Langer esittää edelleenkin 58-vuotiaana huippugolfia ja kiusaa itseään puolta nuorempia.

Kahden kierroksen jälkeen saksalainen on tuloksessa +1, millä mennään viikonlopun kierroksille kirkkaasti 20 parhaan joukosta. Kisaa johtaa Jordan Spieth, 22, joka ikänsä perusteella pystyisi olemaan lähtestulkoon tämän Langerin pojanpoika.

Mikä oikein on Bernhard Langerin pitkän peliuran salaisuus? Ainakin terveelliset elämäntavat ja omasta kehosta huolehtiminen.

Sovinistinen kyllä, ikärasistinen ei

Langer pelaa edelleen pitkällä putterilla, mutta hän ei ankkuroi sitä kehoonsa kiinni.

Masters-turnauksen järjestää Augusta National -golfklubi. Vuosien saatossa herrakerhoa on syytetty sovinismista, koska ensimmäiset naisjäsenet saivat kutsun sinne vasta muutama vuosi takaperin. Tummaihoisille ovet tarunhohtoisen klubin ovet aukenivat puolestaan niinkin myöhään kuin 90-luvulla. Sen sijaan ikärasismista klubia ei voi syyttää, ainakin mitä tulee Masters-turnaukseen.

Joka vuosi kerho nimittäin kutsuu turnauksen entiset voittajat mukaan kisaan. Joidenkin mielestä näiden huru-ukkojen osallistuminen syö kilpailun urheilullisuutta, mutta toiset taas pitävät Langerin, Sandy Lylen, Ian Woosnamin, Tom Watsonin ja Mark O’Mearan kaltaisten lajilegendojen mukanaoloa yhtenä kilpailun suolana. Eikä tänä vuonna Langer edes ollut ainoa seniori, joka jatkaa pelejään viikonloppuna, sillä myös 57-vuotias Larry Mize selvitti cutin.

Golfissa hienoa onkin se, että yksittäisessä kilpailussa ikämiehetkin pystyy taistelemaan maailman parhaita vastaan. Kun Watson 59-vuotiaana mitteli  Turnberryssä vuoden 2009 British Openin voitosta, se kiinnitti muidenkin kuin golfarien huomion.

Tarina ei kuitenkaan saanut kaikkien himoitsemaa loppuhuipennusta, kun Stewart Cink nujersi rättiväsyneen Watsonin uusinnassa. Tuolloin voittajaa kävi jopa hieman sääliksi, sillä tuntui, että koko maailma oli kisassa häntä vastaan ja Watsonin puolella.

Usein salaattia, harvoin punaista lihaa

Aivan Watsonin veroista tarinaa tuskin kirjoitetaan tänä viikonloppuna Augustassa. Kisaa johtava Spieth on viiden lyönnin karkumatkalla Langeriin nähden, mutta lopputuloksissa kymmenen sakkiin nouseminen olisi saksalaiselta jo huippusuoritus. Sitä voisi verrata Teemu Selänteen saavutukseen vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa, jossa hän johti Suomen olympiapronssiin.

Molempia veteraaniurheilijoita yhdistää omasta kehosta huolehtiminen; mitä enemmän ikää karttuu, sitä tärkeämmäksi tulevat venyttely, liikkuvuusharjoittelut ja lihaskunnon ylläpitäminen.

Vaikka saksalaisen naama on jo uurteinen, kroppa on edelleen kadehdittavan tiukassa kunnossa. Kuntoilun lisäksi Langer katsoo tarkasti, mitä suuhunsa pistää. Hän suosii salaatteja ja välttelee punaista lihaa. Yksi ”pahekin” mieheltä sentään löytyy, nimittäin karamellit. Niitä kuulemma kuluu paljon.

Golfkierroksen aikana Langer syö banaaneja, pähkinöitä ja joskus proteiinipitoisen voileivän. Ylipäätään hänen mukaansa on tärkeää syödä usein, sillä se pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja verensokerin tasaisena.

Bernhard Langerin liikkuvuus on ikäisekseen huippuluokkaa.

Venyttelyä kaksi kertaa päivässä

Langer tuntuu olevan terveyden perikuva, mutta aina tilanne ei ole ollut sellainen. Nuorena miehenä hän kärsi pahoista selkäongelmista. Kaksi välilevyn pullistumaa sekä alaselkä- ja niskavaivat pakottivat hänet venyttelemään ja opettivat pitämään kehosta hyvää huolta.

Aamu- ja iltavenyttely kuuluvat Langerin jokapäiväisiin rutiineihin myös kiertueella, ja niiden vaikutusta hän pitää erityisesti ennaltaehkäisevänä. Kotona ollessaan hän harjoittelee ahkerasti myös salilla.

Tätä nykyä Langer pelaa enimmäkseen Champions Tourin kisoja, mutta vierailee myös joissain PGA Tourin turnauksissa. Kiertueiden fitness-keskuksia hän kehuu uransa pelastukseksi.

”En tiedä pelaisinko edelleen, jos niitä ei olisi”, Langer myönsi parin vuoden takaisessa haastattelussa.

Kuvat: Getty Images

Etsi luettavaa