Hyppää sisältöön

Tehoa vartalonkierrosta – kiertojännite ja laajuus tuovat pituutta lyönteihin

Talvi on erinomaista aikaa perusteiden suurhionnalle. Harjoittelu sisähallissa on tehokas ympäristö uuden oppimiselle ja perustekniikan kehittämiseen. Tällä viikolla PGA-valmentaja Timo Karvinen kertoo kolme tärkeää perustetta vartalon voimantuoton perustaksi.

Kiertojännite tehostaa voimantuottoa

Vartalon kiertyessä taakseviennissä alavartalon ja ylävartalon välille syntyy kiertojännite. Hartiat kiertyy 80–90 astetta, lantio siitä puolet eli 40–45 astetta ja polvet taas puolet reilut 20 astetta.

Kiertyneen ja kääntyneen liikkeen ero on silmiinpistävä alavartalon pienemmän kierron aiheuttaman jännitteen vaikutuksesta. Tehokkaan kiertojännitteen luominen on hyvin yksilöllistä riippuen pelaajan liikkuvuudesta. Yleensä pelaaja aistii jännitteen oikean etureiden kautta kiertyen pakaraan ja läpi selän.

Jussi Miettinen

Säilytä svingin kehän laajuus

Laaja svingin kehä mahdollistaa maksimaalisen mailanpään vauhdin.

Samalla kun alavartalo jännittyy taakseviennin aikana, tulisi käsivarsien säilyttää oma luonnollinen laajuutensa. Suorassa kulmassa pysyvä oikea käsivarsi antaa tilaa kyynärvarren ja ranteiden kulman supistumiselle alastulossa.

Oikean kyynärvarren supistuminen alle 90 asteen on yleisimpiä vasemman käsivarren koukistumiseen johtavia tekijöitä.

Jussi Miettinen

Varmista ”valmis” yläasento

Vartalon kierron johdosta painopisteen tulisi käydä yläasennossa oikean kantapään puolella. Tämä varmistaa, että yläasento on ns. valmis, eli käsien ja mailan paikka ovat riittävän takana suunnanvaihdossa. Samalla mailan varsi osoittaa kohdelinjan suuntaisesti. Näin maila palaa helposti planelle alastulossa.

Oiva harjoite painopisteen tarkistukseen on harjoitella lyöntejä oikea jalka takana, kuten oikeanpuoleisessa kuvassa alla.

Jussi Miettinen

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta. Kuvauspaikka Costa Navarino Resort, Kreikka.

Etsi luettavaa