Hyppää sisältöön

Teemu Tyry selostaa US Openin suomeksi

Teemu Tyry selostaa US Openin suomeksi Viasat Golfille.

Pitkän linjan golftoimittaja Teemu Tyry teki ensimmäisen golfselostuksensa 20 vuotta sitten. Ensi viikonloppuna hän selostaa US Openin Viasat Golfille. Edessä on pitkiä päiviä ahtaassa kopissa.

Kauden kolme viimeistä major-turnausta selostetaan suomeksi Viasat Golf -kanavalla. Lähetyksissä päävastuun kantaa konkariselostaja Teemu Tyry, joka saa ensimmäiseen US Openiin aisaparikseen kommentaattorit Antti Vaalaksen ja Karri Kakon.

Kytäjällä opettava Vaalas on GoGolfin uusi head pro ja Team GoGolfiin kuuluva Kakko työskentelee Mikko Korhosen caddienä Euroopan Tourilla ja kirjoittaa GoGolfiin blogia.

Tyry vetää selostukset rutiinilla, sillä hän on selostanut golfia televisioon peräti 20 vuoden ajan. Ura käynnistyi vuonna 1996 Super Sport -kanavalla.

Anssi Kukkonen pyysi minut mukaan tiimiinsä uudelle kanavalle. Kahden ja puolen vuoden aikana tein reilut sata viikonloppua PGA Touria, LPGA Touria sekä Solheim Cupin. Kaikki lähetykset tehtiin Tukholmasta käsin”, Tyry muistelee.

Tyry palasi selostuskoppiin viideksi vuodeksi keväällä 2002, kun Urheilukanava alkoi näyttää muun muassa Euroopan Touria. Major-turnauksia Tyry on selostanut vuodesta 2010 lähtien. Ensin Neloselle ja nykyään Viasatille. Tyry laskeskelee viettäneensä elämästään selostuskopissa jopa 4 000 tuntia. Lähetyksiä on takana yli tuhat.

”Selostuskokemusta on siis aivan käsittämättömän paljon”, Tyry summaa.

Lähetykset ovat pitkiä, miten pidät virettä yllä lähes työpäivän mittaisen selostusurakan aikana ja miten valmistaudut lähetyksiin?

Selostussessiot ovat tosiaan majoreissa usein 5-8-tuntisia, ovat venyneet tätä pidemmiksikin. Paras tapa valmistautua on harrastaa liikuntaa ja ulkoilla päivän mittaan. Olen vetänyt tosi kovia fysiikkatreenejä ennen selostusta mahdollisuuksien mukaan.  Se tuo virtaa. Ennen lähetystä on kuitenkin vielä valmistauduttava lähetyksiin seuraamalla aiempia tapahtumia ja etsimällä taustatietoja.

Tankkaus suorituksen aikana on tietysti myös tärkeää. Millaisin eväin aiot mennä selostuskoppiin?

Minulle optimaalisin tapa tankata on syödä 2-3 tuntia ennen lähetystä terveellinen ateria. Juominen ennen lähetystä ja sen aikana on toki ihan oleellista jo äänen takia. Selostusten aikana helpoimpia välipaloja ovat banaanit ja muut hedelmät.  Vesi on juomana minulle ylivoimainen ykkönen. Sitä pitää olla paljon. Kahvia 2-3 kuppia, muuta en tarvitse.

Entä paljonko tankkaat tietoa teet majoreita varten?

Valmistautuminen selostukseen käynnistyy 2-3 viikkoa ennen kisaa. Kasaan edellisten vuosien muistiinpanot koneelta ja liitän ne tulevan kisan materiaaleihin. US Openiin olen lukenut ja tehnyt muistiinpanoja jo useana iltana noin tunnin jaksoissa.  Faktaa ja taustatietoa pitää osata yhdistää tavalla, jolla pystyy tarjoamaan katselijalle kuvaa tukevaa infoa. Valmistautuminen painottuu minulla lähes aina myöhäiseen iltaan. Silloin on aikaa keskittyä satasella.

Tietoa kirjoitettuna ja ”päässä” on hurja määrä. Taitoahan on sitten ottaa sitä esiin sopivasti jaksotettuna ja osata olla oikeassa hetkessä hiljaakin.

Kuka on oma suosikkiselostajasi? Laji kuin laji kelpaa.

Teemu Tyry kuuntelee Nick Faldon kommentointia mielellään.

Teemu Tyry kuuntelee Nick Faldon kommentointia mielellään. Faldon aisaparina tässä Jim Nantz.

Getty Images

Golfpuolella minulla omaan sarjaansa nousee Nick Faldo. Näkemystä ja kokemusta on, uskallusta analysoida pelaajia ja kenttiä, olosuhteita. Tilanneälyä ja kuivaa huumoria. Aivan eri mies, kuin se robotti joka voitti konemaisella pelillään kuusi majoria. Olen päässyt tekemään hänen kanssaan vajaan tunnin mittaisen haastiksen ja nähnyt hänen vetämän perusteellisen opetusklinikan. Ja sitten pitää muistaa sekin, että Faldo on lähetyksissä kommentaattori.

Kotimaisista oman listan ykkönen on Heikki Hedman, joka jätti kehät jo muutama vuosi takaperin. Nykyisistä pidän erityisesti Anssi Ritarista,  joka vetelee kotimaista liigakiekkoa taustatiedot kohdillaan ja hyvällä intensiteetillä. Lukeudun myös ”Tamin” (Juhani Tamminen) faneihin. Hän osaa kiteyttää ja myös kuunnella toista osapuolta, vaikka saa julkisuudessa kateudestakin johtuvaa arvostelua aika rajusti niskaansa.

Urheiluselostajat herättävät katselijoissa suuria tunteita puolesta ja vastaan. Mistä luulet, että se johtuu?

Urheilukisan seuraamiseen liittyy hyvin paljon tunnetta. Selostajan on kyettävä täydentämään kuvaa ja luotava lähetyksestä hyvä tarina oman kertomuksensa kautta. Lajista riippuen tämä on haaste, golfissa erityisesti.  Painopistealueita on paljon, samoin tyylejä miten asian esittää. Kaikkia ei voi miellyttää. Katselijoita ärsyttävät asiavirheet, lähetyksessä kuuluva huono valmistautuminen sekä joskus myös selostajaan väsyminen.

Vaikka olen toki jäävi, pidän suomenkielisen selostuksen tarjoamista katselijoille erittäin arvokkaana asiana suurissa kisoissa. Lähetyksessä saa ja pitää olla sopivalla tavalla kotimainen tulokulma. Pitää pystyä nostamaan esiin sellaisiakin juttuja ja yksityiskohtia, joita kuva ei kerro. Muistaen vielä sen, että kuulijoiden joukossa paitsi golfin harrastajia, myös melkoinen määrä ei-pelaavia penkkiurheiljoita.

Onko jokin saamasi katsojapalaute jäänyt erityisesti mieleen?

Kaikista suorista palautteista olen kiitollinen, vaikka ne sisältäisivät krittiikkiä. Molempia tulee. Jos yksi pitää nostaa, se on tullut  penkkiurheilijalta, joka ei tuolloin vielä harrastanut golfia. Hän kertoi saaneensa lähetyksien ja selostusten kautta aivan uuden näkymän golfiin ja aloittaneensa tämän johdosta.

Mikä on suosikkisi major-turnauksista?

Teemu Tyry toivoon Sergio Garcian voittavan ensimmäisen majorin.

Teemu Tyry toivoon Sergio Garcian voittavan ensimmäisen majorin.

Getty Images

Majoreista minulle rakkaimpia ovat Open Championship ja Masters joita olen seurannut myös paikanpäältä. Mitenkään väheksymätä US Openia ja PGA Championshipia. Kaikissa näissä on katselijoille tarjottu mieleenjääviä tapahtumia.  Lähetysten osalta ne  ovat takuuvarmaa tavaraa.

Kuka voittaa tämän vuoden kisan ja paljonko on voittotulos?

Oakmontia pidetään vaikeimpana US Open-kenttänä. Cabreran voittotulos oli +5 vuonna 2007. Mutta kun otetaan kaikki muut kentällä pelatut US Openit 1950-luvun alusta, on niissä voittajien voittotulos summattuna 20 alle parin. Siis ihan US Openin keskiarvoa. On ennenaikaista sanoa mihin nyt päädytään. USGA halunnee kuitenkin pitää Oakmontin maineesta kiinni ja virittää kentän vaikeaksi. Pelaajat pitävät Oakmontia reiluna. ”Paras voittaa”, totesi Jordan Spieth. Toivon Sergio Garcian vievän ykköstilan, Lee Westwood, Henrik Stenson ja Jason Day ovat muut nostoni.

Tänä vuonna saat seuraksesi selostuskoppiin Karri Kakon ja Antti Vaalaksen. Millaisia terveisiä lähetät tässä nyt heille?

Meillä on hieno tiimi kasassa. Antti Vaalas tietää ja tuntee huippugolfia monipuolisesti, myös kenttiä ja olosuhteita USA:ssa pitkään asuneena. Antin kanssa olemme tehneet yhdessä runsaasti lähetyksiä. Meillä synkkaa oikein hyvin.

Karri Kakko tuo uutta perspektiiviä ja näkemystä narujen sisäpuolelta. Caddien silmin ja hyvän pelitason omaavana Karrin hahmotuskyky tilanteisiin tuo varmasti katsojille uusia kulmia peliin. Karri palaa lajille ja on hienoa, että hän lähtee mukaan kommentaattoriksi. Näitä kavereita ei tarvitse erikseen evästää selostuksiin, he tulevat hyvin valmistauneina ja innoissaan boksiin.

Miten luonnehtisit kilpailukenttää?

Oakmontissa lyödään US Openin tavoin tiiltä paljon muillakin mailoilla kuin draiverilla ulos. Raffit ovat pitkiä ja sitkeitä. Puut on poistettu, tähtäyspisteiden ottaminen on pelaajille haasteellista. Jännä yksityiskohta on se, että normipäivinä viheriöiden nopeus on stimpillä mitattuna 14-15 jalkaa, mutta US Openissa viheriöt ovat hitaampia. Aika ainutlaatuista jäsenistöä, haluavat että kenttä on heille ja vieraille rankaiseva. Kuvatuin kohta kenttää  on tuo kolmosen ja nelosen välissä kulkeva lähes satametrinen Kirkon penkit -bunkkeri. Tuskin siinä kohdassa kisaa ratkaistaan, mutta Church Pews on Oakmontin erikoisuus. Lähipelissä suurimmat ratkaisut  tulevat.


Major-turnausten suomenkielinen selostus Viasat Sport -kanavalla. Kun tilaat nyt kanavapaketin täältä, saat kaupan päälle GoGolf-lehden vuosikerran.


 

Etsi luettavaa