Hyppää sisältöön

Tarvitseeko ammattilaiskilpailu par-vitosia?

Royal Greensin kentällä kaksi par-vitosta on muutettu par-nelosiksi

Erityisesti major-kentillä typistetään yleensä par-vitosten määrää kentällä minimiin. Tämän myötä kentästä tulee näennäisesti vaikeampi kun par-luku tiputetaan jopa kaksi lyöntiä normaalia alemmas.

Golfkilpailuja seuraavilla faneilla on varmasti paljon omia näkemyksiään liittyen kentän luomaan mielenkiintoon. Yksi harveneva luonnonvara on par-vitoset, joita kovin usein muutetaan par-luvultaan nelosiksi isojen kisojen kohdalla. 

Näin on tehty myös tällä viikolla Saudi-Arabiassa, jossa pelataan Royal Greens Golf Clubilla par-70 -kenttää. Kentän normaali par-luku on 72, mutta kisaa varten väylät 9 ja 13 on muutettu par-nelosiksi. Ilmeiseisesti niitä on myös osittain lyhennetty ja ne pelataan noin 450 metrisinä monstereina. 

Kyseessä on hyvin yleinen tapa tehdä kentästä ”vaikeampi”. Tottakai jokaisesta golfkentästä saa äärimmäisen vaikean muuttamalla esimerkiksi jokaisen par-vitosen par-neloseksi ja oikaisemalla vaikeuteen tätä kautta. Todellisuudessa kenttä on tietenkin täysin sama riippumatta siitä mitä tuloskortissa lukee. 

Omasta mielestäni par-vitoset ovat kuitenkin katsojan kannalta, myös pelaajan kannalta mielenkiintoisimpia reikiä. Ne tarjoavat mahdollisuuksia tehdä henkisesti tärkeitä birdieitä, jopa eagleja. Toki se numero on täysin sama kortissa mitä par-luvun kohdalla lukee, mutta loistavilla kentillä kuuluukin olla helpompia ja vaikeampia jaksoja selvitettävänä. 

Tapa on muodostunut erittäin yleiseksi vaikeutustavaksi erityisesti majoreissa. The Openissa todella usein pelataan par-70 -kenttää kun kaksi neljästä par-vitosesta muutetaan lyöntiä alemmas. Olen usein miettinyt, että miksi näin tehdään? 

Katsojan näkökulmasta mielestäni parhaat reiät ovat lyhyitä, mutta paljon vaaroja sisältävät par-neloset ja vitoset. Reiän par-luvun pienentämällä ei saa aikaan kuin harmaan ja pitkän par-nelosen, jossa päivän aikana nähdään vain yksittäisiä birdieitä, jotka voisivat yhtä hyvin olla juhlittuja eagleja. 

Onko kukaan ajatellut, miltä tuntuisi kun lyhyisiin par-vitosiin luokiteltavat Augustan 13 ja 15 muutettaisiin par-luvuiltaan nelosiksi? Kyseisen kisan DNA:han kuuluu, että näillä hetkillä tehtävät birdiet ja eaglet tuovat juuri sen arvaamattomuuden ja sähkön loppukierrokseen! Toki samoja kolmosia ja nelosia ne olisivat vaikka par-luku olisi yhden pienempi. 

Etsi luettavaa