Hyppää sisältöön

Tarkista nämä kolme asiaa taakseviennin puolivälissä

Tällä viikolla PGA pro Timo Karvinen kertoo, mitkä kolme perusasiaa sinun kannattaa tarkistaa taakseviennin puolivälissä.

Vaikka taakseviennin puoliväli on varsin aikaisessa vaiheessa lyöntiä, on alastulossa tapahtuvat seikat usein seurausta jo aiemmin tapahtuneista asioista.

Syy-seurausketjun alkupää löytyy usein vaiheesta, jossa vasen käsivarsi on kohdelinjan suuntainen, ranteet taittuvat aktiivisesti ja vartalon suuret lihasryhmät aloittavat mailan viennin yläasentoon.

Suora vasen ranne

Vasen kämmenselkä kontrolloi lavan asentoa läpi lyönnin. Jos vasempaan kämmenselkään tulee lisää kulmaa, lavan nostokulma lisääntyy ja lapa jää helposti auki osumassa.

Osumahetkellä vasen kämmenselkä ja lapa näyttävät jotakuinkin samaan suuntaan kohdelinjaan nähden. Tähän lavan ja vasemman ranteen kontrolliin tulisi pyrkiä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa svingiä. Niinpä neutraalilla gripillä pelaavan pelaajan vasen ranne on lähes suora taakseviennin puolivälissä.

Mailan varsi olkapään korkeudella

Oikeansuuntainen varren kulma on keskiraudoilla oikean olkapään tienoilla. Jos varsi on liian pystyssä tai matalalla, se joutuu reitittämään itsensä uudelleen alastulossa.

Tämä johtaa lavan kiertyvään liikkeeseen ja epätarkkuuteen. Tämän vuoksi pyritään mahdollisimman hyvin toisiaan muistuttavaan rataan taakseviennissä ja alastulossa.

Oikea kyynärpää vartalon edessä

Oikean kyynärpään joutuminen liiaksi vartalon taakse johtaa käsien ja vartalon yhtenäisyyden (connection) menettämiseen. Seurauksena on usein epäpuhtaat osumat ja liiallinen käsien käyttö osuma-alueella. Yksinkertainen nyrkkisääntö oikean kyynärpään sijainnille on pitää se koko svingin ajan paidan sivusauman etupuolella.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Lähde GoGolfin mukaan Costa Navarinoon, jonne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.

Etsi luettavaa